-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Hagoje prasidėjo buvusio Bosnijos serbų lyderio Karadžičiaus teismas

Hagoje pirmadienį prasidėjo ilgai lauktas buvusio Bosnijos serbų lyderio Radovano Karadžičiaus teismas dėl kaltinimų genocidu, tačiau jo pradžią temdo neaiškumas, kokių pasekmių turės kaltinamojo pareikštas ketinimas boikotuoti proceso pradžią.
Radovanas Karadžičius
Radovanas Karadžičius / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tarptautinio tribunolo buvusiai Jugoslavijai (TTBJ) teisėjai O–Gon Kwonasiš Pietų Korėjos, britas Howardas Morrisonas bei Melville'as Bairdas iš Trinidado ir Tobago teisminį bylos nagrinėjimą turi pradėti 9 val. vietos (10 val. Lietuvos) laiku.

R.Karadžičiaus teismas prasideda praėjus 14 metų po Bosnijos karo pabaigos. Manoma, kad teismo procesas tęsis iki 2012 metų.

64 metų buvęs Bosnijos serbų lyderis, kuris ginasi pats, praėjusį trečiadienį paskelbė boikotuosiąs teismo proceso pradžią, nes jam esą nebuvo skirta pakankamai laiko pasirengti bylos nagrinėjimui.

R.Karadžičius prieš teismą stos dėl vienuolikos kaltinimų genocidu, karo nusikaltimais ir nusikaltimais žmoniškumui, kurie buvo įvykdyti per 1992–1995 metų Bosnijos karą, nusinešusį apie 100 tūkst. gyvybių ir privertusį apie 2,2 mln. žmonių palikti savo namus.

R.Karadžičius, kuriam gresia įkalinimas iki gyvos galvos, neigia visus kaltinimus.

Tribunolo kaltintojai tvirtina, kad R.Karadžičius buvo vienas iš nusikalstamo plano „visam laikui išstumti“ Bosnijos musulmonus ir kroatus iš kai kurių šios buvusios Jugoslavijos respublikos rajonų, kuriuos užimti siekė Serbija, autorių.

Jis, be kita ko, kaltinamas dėl trejus metus ir aštuonis mėnesius trukusios ir 1995-ųjų lapkritį pasibaigusios Sarajevo apsiausties, per kurią žuvo 10 tūkst. žmonių, taip pat – daugiau nei 7 tūkst. musulmonų vyrų ir berniukų žudynių Srebrenicoje 1995 metų liepą. Šios žudynės laikomos didžiausiu nusikaltimu Europoje po Antrojo pasaulinio karo.

Pirmadienį teisėjai turės nuspręsti, ar tęsti procesą nedalyvaujant R.Karadžičiui, atvesdinti jį į teismą jėga, skirti gynybos advokatą, ar patenkinti jo reikalavimą skirti daugiau laiko pasirengti bylos nagrinėjimui.

Trylika metų slapstęsis barzdotas R.Karadžičius, kuris dėjosi esąs alternatyviosios medicinos guru, buvo sulaikytas pernai liepą viename Belgrado autobusų.

R.Karadžičius yra aukščiausio rango įtariamasis, stosiantis prieš TTBJ po to, kai 2006 metų kovą per savo teismo procesą nesulaukęs nuosprendžio dėl kaltinimų genocidu mirė buvęs Jugoslavijos prezidentas Slobodanas Miloševičius.

R.Karadžičiaus dešiniąja ranka buvęs Bosnijos serbų generolas Ratko Mladičius vis dar slapstosi nuo teisingumo. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius