-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Hagos teismas apklausė postą paliekantį Kosovo parlamento pirmininką 

Kadenciją baigiantis Kosovo parlamento pirmininkas pranešė buvęs apklaustas Hagoje įsikūrusiame teisme, tiriančiame nusikaltimus prieš etninius serbus per 1998-1999 metų karą ir po jo.    Kadri Veseli antradienį vėlai vakare sakė, kad jo apklausa truko tris valandas. Daugiau jokių detalių politikas nepateikė, tik pridūrė, kad „Kosovo žmonės kovėsi už teisingumą, laisvę ir nepriklausomybę“.  
Kadri Veseli
Kadri Veseli / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

K.Veseli buvo vienas iš Kosovo išvadavimo armijos (KLA) aukšto rango vadų. KLA 1998-1999 metais kovojo už Kosovo nepriklausomybę nuo Serbijos kare su tuometiniu autokratinio lyderio Slobodano Miloševičiaus režimu.

„Mes priešinomės Serbijos vykdytam etniniam valymui, genocidui, – sakė K.Veseli. – KLA kova buvo pasipriešinimas etniniam valymui.“

Kol kas neaišku, ar K.Veseli buvo apklaustas kaip liudytojas, ar kaip įtariamasis.

Šįmet buvo apklausti dešimtys buvusių KLA kovotojų, dabar užimančių aukštus postus valstybės tarnyboje.

Liepą premjeras Ramushas Haradinajus atsistatydino, kai buvo iškviestas į apklausą Hagos teisme, o spalį Kosove buvo surengti pirmalaikiai rinkimai.

2015-aisiais įsteigti Kosovo specialieji rūmai ir atskira Kosovo specialioji prokuratūra tiria įtariamus KLA nusikaltimus, galimai įvykdytus Kosovo albanų separatistams bandant atremti kruviną serbų pajėgų puolimą, kurį nutraukė NATO intervencija 1999 metais.

Hagoje įsikūręs teismas priklauso Kosovo teismų sistemai. Kol kas jis niekam nėra pareiškęs kaltinimų.

Daugelis kosoviečių šį teismą laiko nesąžiningu, atkreipdami dėmesį, kad serbų pajėgos per 1998–1999 metų karą nužudė tūkstančius žmonių.

Kosovas 2008 metais paskelbė nepriklausomybę nuo Serbijos, bet Belgradas ir jos sąjungininkė Maskva šio žingsnio iki šiol nepripažįsta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius