Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 17 /17:37

Hagos teismas priėmė sprendimą byloje dėl MH17 katastrofos

Hagos apygardos teismas, nagrinėjantis lėktuvo MH17 numušimo bylą, priėmė sprendimą, kad lėktuvas buvo numuštas „Buk“ komplekso iš teritorijos, kuri nebuvo Ukrainos kontroliuojama.
Lėktuvo MH17 nuolaužos
Lėktuvo MH17 nuolaužos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rusai Igoris Girkinas ir Sergejus Dubinskis bei ukrainietis Leonidas Charčenka pripažinti kaltais dėl nužudymo ir tyčinio lėktuvo katastrofos sukėlimo, jiems skirtos įkalinimo iki gyvos galvos bausmės. Rusas Olegas Pulatovas pripažintas nekaltu, pareiškė netoli Schipholio oro uosto, iš kurio pakilo reiso MH17 lėktuvas, įsikūrusio teismo vyriausiasis teisėjas Hendrikas Steenhuisas.

„Teismas įrodytus kaltinimus vadina tokiais sunkiais, kad mano, jog tikslinga skirti tik aukščiausią įmanomą laisvės atėmimo bausmę“, – sakė vyriausiasis teisėjas.

„Scanpix“/AP nuotr./Igoris Girkinas
„Scanpix“/AP nuotr./Igoris Girkinas

„MH17 buvo numuštas paleidus „Buk“ komplekso raketą iš lauko netoli Pervomaisko, kurios taikinys buvo skrydžio MH17 lėktuvas“, – sakė teisėjas H.Steenhuisas, perskaitęs ilgą įrodymų ir ekspertizių sąrašą.

Jie patvirtina tiek paleidimo vietą, tiek tai, kad tai buvo „Buk“ priešlėktuvinių raketų kompleksas.

Teismas taip pat svarstė ir kitas nelaimės versijas, įskaitant tas, kurias teisėjas H.Steenhuisas pavadino „fantastiškomis“.

„Kitos teorijos, susijusios su raketos paleidimu, buvo atmestos atsižvelgiant į įrodymus, kad raketa „Buk“ buvo paleista iš lauko netoli Pervomaisko“, – pabrėžė jis.

Teismas taip pat ištyrė galimybę, kad taikinys buvo kitas lėktuvas, ir tai atmetė.

Tačiau teismas mano, kad oro gynybos sistema „Buk“ buvo atgabenta iš Rusijos Federacijos pirmiausia siekiant numušti Ukrainos karinius lėktuvus. Todėl po MH17 nelaimės šis kompleksas buvo „greitai eksportuotas į Rusijos Federaciją, tikintis, kad tai užkirs kelią tarptautiniam skandalui“.

Tačiau teismas mano, kad ketinimas numušti karinius, o ne civilinius lėktuvus, nesumažina kaltinamųjų kaltės: „Kaltinamieji, kurie nėra kovotojai, neturėjo teisės pulti ir karinio lėktuvo.“

Teismas taip pat nusprendė, kad Maskva visiškai kontroliavo apsišaukėlišką prorusiškų separatistų Donecko liaudies respubliką (DLR), iš kurios, anot teismo, buvo įvykdyta ataka.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ketvirtadienį gyrė šį teismo sprendimą, kurį pavadino svarbiu.

„Svarbus Hagos teismo sprendimas. Pirmieji nuosprendžiai MH17 numušimo kaltininkams, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė V.Zelenskis. – Labai svarbu patraukti atsakomybėn ir kurstytojus, nes nebaudžiamumo jausmas skatina naujus nusikaltimus.“

2014 metų liepos 17 dieną iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą skridęs orlaivis „Boeing 777“ buvo numuštas virš prorusiškų separatistų kontroliuojamos teritorijos Rytų Ukrainoje. Per katastrofą žuvo visi 298 orlaivyje buvę žmonės, įskaitant 196 Nyderlandų piliečius.

2020 metais prasidėjęs teismo procesas įgavo naują reikšmę po vasario pabaigoje prasidėjusios Rusijos invazijos į kaimyninę Ukrainą, kur Maskvos pajėgos įtariamos įvykdžiusios daug naujų karo nusikaltimų.

Gruodį prokurorai pareikalavo skirti įkalinimo iki gyvos galvos bausmes keturiems kaltinamiesiems MH17 byloje: Rusijos piliečiams O.Pulatovui, I.Girkinui ir S.Dubinskiui, taip pat Ukrainos piliečiui L.Charčenkai. Visi jie buvo teisiami už akių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius