-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Haityje siautėja uraganas Metju

Ketvirtosios kategorijos uragano Metju nešamos liūtys pirmadienį sukėlė potvynių, užliejusių Haičio miestų ir gyvenviečių gatves, o gyventojai evakavosi į laikinus prieglobsčius, baimindamiesi audros centrinės dalies pagrindinio smūgio.
Haityje siautėja uraganas „Matthew“
Haityje siautėja uraganas Metju / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 2 Uraganas Haitis

Pirmadienį uraganą vėjo gūsių greitis siekė 210 km per valandą, o vakare dar labiau sustiprėjo – iki 220 km per valandą. Prognozuojama, kad Metju centras, antradienio rytą kliudys Haičio pietvakarinį pakraštį ir toliau slinks Kubos link, nurodė Majamyje įsikūręs JAV Nacionalinis uraganų centras.

„Stebime pavojingą uraganą, kuris slenka link vakarų Haičio ir rytų Kubos, – sakė centro vyresnysis uraganų specialistas Richardas Paschas. – Tikimės, kad žmonės, kuriems gresia potvyniai ir purvo nuošliaužos, paliks namus ir persikels kitur, nes anksčiau būtent dėl šių dalykų buvo prarasta gyvybių.“

Port o Prenso priemiestyje Tabare pareigūnai paragino lūšnynų gyventojus, gyvenančius šalia dumblėtos upės, laikinai apsistoti vietos mokykloje, kurioje buvo įrengta gultų. Kai kurie žmonės pasinaudojo šia galimybe, tačiau dauguma liko namie, baimindamiesi, kad jų nedidelis turtas gali būti pavogtas.

Haičio civilinės saugos tarnybos pareigūnai pranešė audra nusinešė vieno žvejo gyvybę. Tarnybos vadovė Marie Alta Jean-Baptiste nurodė, kad dar vienas žvejys yra dingęs.

Kai buvo patvirtinta žinia apie žvejo žūtį, šios audros aukų skaičius išaugo iki mažiausiai trijų. Vienas vyras penktadienį žuvo Metju siaučiant Kolumbijoje, o dar vienas 16-metis žuvo Sent Vinsento saloje rugsėjo 28 dieną, kai audra siaubė rytinę Karibų dalį.

Valdžios atstovai Haičio pietiniuose pakrantės miestuose Le Kajuje ir Žeremi lankėsi žmonių namuose, norėdami įsitikinti, kad jie žino apie artėjančią audrą. Mažiausiai 1 200 žmonių buvo evakuoti į bažnyčias ir mokyklas.

„Mes ir toliau pietuose mobilizuojame komandas, kurios evakuoja žmones iš pavojingų vietovių“, – sakė M.A.Jean-Baptiste.

Haityje itin daug žmonių gyvena lūšnose, pastatytose pavojingose salos vietose. Kai kurie, gyvenantieji trobelėse ant šlaitų šiauriniame Haičio sostinės pakraštyje, padarė viską, ką galėjo, kad apsaugotų savo skurdžius namus. Tačiau dauguma žmonių tik meldėsi, kad audra jiems nepakenktų.

Sinoptikų duomenimis, kai kuriose uždarose Haičio vietovėse uragano metu gali iškristi iki 100 cm kritulių, dėl to šalyje gali kilti potvynių ir purvo nuošliaužų pavojus.

Jamaikoje, kur anksčiau buvo paskelbtas uragano pavojus, jis buvo atšauktas ir pakeistas perspėjimu apie atogrąžų audros pavojų, nes Metju priartėjo arčiau Haičio. Visgi dauguma žmonių liko savo namuose. Vietos vyriausybės ministras Desmondas McKenzie sakė, kad beveik visi Port Rojalio rajono, esančio netoli Kingstono oro uosto, gyventojai atsisakė evakuotis.

Uraganas Metju yra stipriausia regione ir greičiausiai penktąją kategoriją pasiekusi audra nuo 2007 metų, kai praūžė uraganas Feliksas.

JAV uraganų centras nurodė, kad toliau audra gali slinkti per Bahamas rytinės Floridos dalies link, tačiau dabar dar per anksti nuspėti, ar audra pasieks rytinį JAV krantą.

Didžiojoje Bahamų salyno dalyje buvo paskelbtas uragano pavojus, nes manoma, kad audra ankstų trečiadienį pradės slinkti rytiniu salyno pakraščiu.

21 val. Grinvičo (antradienio vidurnaktį Lietuvos) laiku audros centras buvo 325 km į pietvakarius nutolęs nuo Port o Prenso. Uraganas slinko į šiaurę 13 km per val. greičiu.

Kubos vyriausybė paskelbė uragano pavojų šešiose rytinėse provincijose, o Santjagos mieste nuėmė šviesoforus nuo stulpų, kad dėl smarkaus vėjo jie nenukristų.

Manoma, kad Metju centras pasieks Kubą apie 80 km į rytus nuo JAV jūrų laivyno bazės Gvantanamo įlankoje. Iš ten valdžia į Floridą evakavo apie 700 tarnybos narių sutuoktinių ir vaikų.

Šioje amerikiečių bazėje gyvena apie 5 500 žmonių, įskaitant 61 asmenį, laikomą įtariamųjų teroristų sulaikymo centre. Laivyno kapitonas bazės vadas Davidas Culpepperis sakė, kad buvo parengtos slėptuvės, o valdžios atstovai rengėsi audros bangoms ir liūtims, kurios gali pakenkti žemumose esančioms teritorijoms, taip pat vietos elektrinės ir vandens gėlinimo įrenginių apylinkėms.

„Neturime kito pasirinkimo, tik ruoštis atremti šią stichiją“, – sakė D.Culpepperis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius