Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Haityje tūkstančiai protestuotojų siaubė parduotuves ir grūmėsi su policija

Haičio sostinėje tūkstančiai protestuotojų penktadienį susirėmė su policija, siaubė parduotuves ir mėgino prasiveržti per užtvarą, įrengtą kelyje link prezidento Jovenelio Moise'o rezidencijos per vieną didžiausių demonstracijų pastarosiomis savaitėmis.
Protestas Haityje
Protestas Haityje / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 2 Haitis Protestas

Protestuotojų, reikalavusių valstybės vadovo atsistatydinimo, įniršį pakurstė ankstesnę dieną įvykęs incidentas, kai savo automobilyje buvo nušautas vienas žurnalistas, nušvietęs demonstracijas.

Per susirėmimus viename prabangiame Port o Prenso rajone policija leido ašarines dujas ir šaudė į orą. Protestuotojai degino padangas ir laistė gatves tepalais, taip pat perspėjo, kad demonstracijos gali tapti dar smurtingesnės, tvyrant pykčiui dėl korupcijos, didėjančios infliacijos ir būtiniausių prekių stygiaus neturtingiausioje Vakarų pusrutulio valstybėje.

„Mes viską sudaužysime ir sunaikinsime“, jeigu J.Moise'as neatsistatydins, sakė 28 metų bedarbis protestuotojas Reynald'is Brutusas.

Ketvirtadienio vakarą reportažus apie protestus rengęs radijo „Mega“ žurnalistas Nehemie Josephas buvo rastas negyvas savo automobilyje Mirabalė mieste į šiaurės rytus nuo sostinės, nurodė radijas „Vision 2000“.

Rugsėjo pabaigoje šis reporteris per „Facebook“ buvo paskelbęs žinučių, kuriose rašė po vienos savo laidos sulaukęs poros politikų grasinimų ir kaltinimų kurstant protestus. Vis dėlto N.Josepho nužudymo motyvai kol kas nežinomi.

N.Josephas – jau trečias Haičio žurnalistas, nužudytas per trumpesnį kaip dvejų metų laikotarpį. Radijo „Sans Fin“ reporteris Petionas Rospide'as birželį buvo nušautas važiuodamas namo, o laisvai samdomas žurnalistas Vladjimiras Legagneur dingo 2018 metų kovą, rengdamas reportažą.

Audringi protestai Haičio sostinėje ir jos apylinkėse pareikalavo beveik 20 žmonių gyvybių, dar beveik 200 žmonių buvo sužeisti, o gyvenimas šalyje jau beveik mėnesį yra paralyžiuotas. Verslo įmonės lieka uždarytos, o apie 2 mln. vaikų negali lankyti mokyklų, nurodo Jungtinės Tautos.

Anksčiau šią savaitę J.Moise'as paskelbė įkūręs komisiją, turinčią rasti sprendinį, galintį užbaigti aštrėjančią krizę, bet opozicijos lyderiai atmetė jo raginimus užtikrinti dialogą ir vienybę.

Daugelis reikalauja nuodugnesnio tyrimo po Haičio Senato pranešimo, kad ankstesnio prezidento Michelio Martelly administracijos aukšto rango pareigūnai išgrobstė beveik 2 mlrd. dolerių (1,73 mlrd. eurų) iš fondų, susijusių su Venesuelos subsidijuojama naftos programa, kurių lėšos turėjo būti skiriamos socialinėms programoms.

Senato ataskaitoje taip pat minima viena bendrovė, anksčiau priklausiusi J.Moise'ui. Prezidentas, tapęs M.Martelly asmeniškai pasirinktu įpėdiniu, jam mestus kaltinimus atmetė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius