-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Haityje tūkstančiai žmonių protestavo prieš korupciją, prezidentas apstumdytas

Dešimtys tūkstančių žmonių trečiadienį Haityje dalyvavo demonstracijoje prieš korupciją, o kai kurie per viešą ceremoniją net apstumdė nepopuliarų prezidentą.
Protestas Haityje
Protestas Haityje / „Scanpix“/AP nuotr.

Išvesdama prezidentą Jovenelį Moise'ą iš ceremonijos, per kurią jis padėjo gėlių ant vieno valstybės įkūrėjo kapo, policija šaudė į orą. Pasigirdus šūviams žmonės minioje puolė ant žemės.

Kitoje vietoje, prie prezidentūros rūmų, policija demonstrantus vaikė ašarinėmis dujomis.

Didelė įtampa Haityje, kur vyriausybė kaltinama neveiklumu dėl korupcijos, tvyro ištisas savaites.

Trečiadienį žmonės protestavo visoje šalyje. Sostinės Port o Prenso gatvėse buvo pastatytos degančios barikados.

Tarp nepasitenkinimą šioje skurstančioje Karibų valstybėje keliančių dalykų yra įtariama lėšų vagystė iš fondo „Petrocaribe“.

Jį įkūrė velionis Venesuelos lyderis Hugo Chavezas, siekdamas padėti neturtingoms Amerikos žemynų valstybėms. Tai turėjo būti daroma – be kitų dalykų – mažesnėmis kainomis tiekiant joms naftą. Haitis iš to naudos turėjo pastaruosius 12 metų.

2016-aisiais ir 2017-aisiais Senato tyrimai parodė, kad iš šio fondo buvo išgrobstyta beveik 2 mlrd. dolerių (1,73 mlrd. eurų). Įtarimai krito ant keliolikos buvusių ministrų, bet niekas niekada nebuvo apkaltintas.

Šią vasarą prasidėjus protestams, haitiečiai ėmė minėti didesnį, 3,8 mlrd. dolerių (3,3 mlrd. eurų) skaičių, bet tai neatitinka „Petrocaribe“ nurodomos sumos.

„Mūsų vaikai neturi ko valgyti. Mes neturime kuo sumokėti už jų mokslą. Tuo metu politikai iššvaistė 3,8 mlrd. dolerių, nors šie pinigai turėjo būti panaudoti šalies vystymui“, – sostinėje sakė protestuotojas Ronaldas Saint-Hilaire'as.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius