Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Hamas“ skelbia niekada nepripažinsiantys Izraelio

Palestiniečių islamistų judėjimas „Hamas“ niekada nepripažins Izraelio valstybės ir nepriims sąlygų, kurias išdėstė Artimųjų Rytų diplomatinis ketvertas, paskelbė šio judėjimo lyderio pavaduotojas Mussa Abu Marzuqas.
„Hamas“ kariai
„Hamas“ kariai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šeštadienio vakarą jis pareiškė, kad „Hamas“, neseniai pasirašęs susitaikymo sutartį su Vakarų šalių palaikoma palestiniečių vadovybe Izraelio okupuotame Vakarų krante, niekada nesutiks pripažinti žydų valstybės.

„Mes nepripažinsime sionistinio darinio“, – M.Abu Marzuqas sakė per spaudos konferenciją Gazoje.

Pagal tos sutarties sąlygas Gazos Ruožą valdantis „Hamas“ ir Palestinos išvadavimo organizacija (PLO), vadovaujama prezidento Mahmudo Abbaso, bendradarbiaus, kad suformuotų naują vienybės vyriausybę, kuri pasiruoš nacionaliniams rinkimams.

Izraelis, įtūžęs dėl šio žingsnio, pareiškė, kad nesiderės su jokia „Hamas“, kurio chartija ragina sunaikinti žydų valstybę, palaikoma vyriausybe. Ta priešprieša tapo paskutine vinimi į JAV tarpininkaujamų taikos derybų karstą.

Izraelio pripažinimas yra viena iš esminių sąlygų, kurias 2003 metais išdėstė Artimųjų Rytų ketvertas – Jungtinės Tautos, Europos Sąjunga, JAV ir Rusija.

Du kiti pagrindiniai reikalavimai – šalių atsisakymas nuo smurto ir visų ankstesnių susitarimų su Izraeliu pripažinimas.

M.Abbasas, kuris vadovautų naujai vyriausybei, sudarytai iš politiškai nepriklausomų veikėjų, tvirtino, kad laikytųsi visų trijų principų.

Tačiau M.Abu Marzuqas sakė, kad „Hamas“ niekada nepriims Ketverto sąlygų.

„Hamas“ atmeta Ketverto sąlygas, nes jos neigia kai kurias mūsų žmonių teises, – jis aiškino žurnalistams. – Mes visada atsisakysime bet kokių sąlygų, kurios neigia mūsų palestiniečių teises.“

M.Abu Marzuqas pridūrė, kad klausimas dėl „Hamas“ sukarinto sparno – Izz ad Deeno al Qassamo (Iz ad Dino Kasamo) brigadų – nuginklavimo „niekada nebuvo paminėtas“ per derybas su PLO po to, kai balandžio 23 dieną buvo pasirašyta susitaikymo sutartis.

„Niekas neprašė apie tai diskutuoti“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius