Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Harvardas atšaukė kvietimą Chelsea Manning būti kviestine lektore

Harvardo universiteto dekanas penktadienį atšaukė griežtai kritikuotą kvietimą už JAV žvalgybinės informacijos nutekinimą nuteistai Chelsea Manning būti kviestine lektore šiame prestižiniame universitete.
Chelsea Manning
Chelsea Manning / X80001

Tačiau Ch.Manning vis tiek kreipsis į Harvardo studentus, nors ir nebus laikoma kviestine lektore, sakoma Harvardo universiteto Kennedy mokyklos dekano pareiškime.

„Dabar aiškiau matau, jog daug žmonių kviestinio lektoriaus titulą laiko garbės vardu“, – rašė dekanas Douglasas Elmendorfas.

„Todėl mes atšaukiame kvietimą jai dirbti kviestine lektore ir kai kurių žmonių įsivaizduojamą su tuo susijusią garbę, tuo pačiu metu palikdami kvietimą jai praleisti dieną Kennedy mokykloje ir kalbėti (mokyklos) forume“, – nurodė jis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Pompeo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Pompeo

Protestuodamas prieš Ch.Manning paskyrimą kviestine lektore, Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) direktorius Mike'as Pompeo pasitraukė iš vieno Harvardo forumo, o anksčiau laikinai CŽV direktoriaus pareigas ėjęs Mike'as Morrellas išėjo iš universiteto.

M.Pompeo, kuris Kennedy mokykloje turėjo kalbėti ketvirtadienį vakare, savo dalyvavimą atšaukė paskutinę minutę.

Savo pareiškime, pavadinęs Ch.Manning „Amerikos išdavike“, M.Pompeo rašė, kad sąžinė jam neleidžia „išduoti“ CŽV darbuotojų „pasitikėjimo“, pasirodymu tame renginyje paremiant Harvardo universiteto sprendimą.

„P.Manning išdavė savo šalį ir buvo pripažinta kalta dėl 17 rimtų nusikaltimų už slaptos informacijos nutekinimą (svetainei) „Wikileaks“, – sakoma jo pareiškime. – P.Manning stoja prieš viską, už ką stoja drąsūs vyrai ir moterys, su kuriais dirbu.“

Kiek anksčiau M.Morrellas sakė, kad dėl tos pačios priežasties išeina iš darbo Kennedy mokyklos Belferių centre.

Ch.Manning, kuri tuomet buvo Bradley Manningas, 2013 metais buvo nuteista už šnipinėjimą ir kitus nusikaltimus dėl šimtų tūkstančių slaptų JAV diplomatinių pranešimų ir kitų dokumentų nutekinimo svetainei „WikiLeaks“.

Šis buvęs armijos žvalgybos analitikas buvo nuteistas kalėti 35 metus, bet gegužę tuometinis prezidentas Barackas Obama bausmę sutrumpino iki septynerių metų. Bausmė buvo skaičiuojama nuo Ch.Manning arešto 2010 metais ir ji buvo paleista.

Būdamas kalėjime B.Manningas pakeitė lytį ir tapo Ch.Manning.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius