-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 09 11 /13:41

Hassanas Rouhani: JAV „karo kurstymas“ Irano atžvilgiu nepavyks

Irano prezidentas Hassanas Rouhani trečiadienį pareiškė, kad Jungtinėms Valstijoms nepavyks „karo kurstymas“, ir perspėjo, kad šiitiška respublika yra pasirengusi reaguodama toliau mažinti savo įsipareigojimus pagal tarptautinę sutartį dėl jos branduolinės programos.
Hassanas Rouhani
Hassanas Rouhani / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Amerikiečiai privalo suprasti, kad karingumas ir karo kurstymas neveikia jų naudai. Abiejų [šių dalykų] reikia atsisakyti“, – per valstybinės televizijos transliuotą vyriausybės posėdį sakė H. Rouhani.

„Priešas taiko mums „maksimalų spaudimą“. Mūsų atsakas yra priešintis“, – pridūrė jis.

Įtampa tarp Irano ir Jungtinių Valstijų auga nuo praėjusių metų gegužės, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas pasitraukė iš 2015 metų susitarimo su Teheranu dėl jo branduolinės programos ir ėmėsi sugrąžinti sankcijas, kurios skaudžiai smogė iraniečių ekonomikai.

Iranas atsakė sumažindamas savo įsipareigojimus pagal šią sutartį, kuria jam buvo pažadėtas sankcijų sušvelninimas mainais į jo branduolinės programos apribojimus.

Trečiadienį H.Rouhani sakė, kad Iranas Bendrojo išsamių veiksmų plano (JCPOA) laikysis tik tuo atveju, jei tą patį darys amerikiečiai.

„Daug kartų esame sakę, kad mūsų politika... yra taikių [branduolinių] technologijų [politika] ir kad mūsų vertinimas dėl JCPOA yra įsipareigojimai už įsipareigojimus“, – sakė jis ir pridūrė: „Žengėme trečią žingsnį... Jei ateityje bus svarbu ir būtina, žengsime kitus žingsnius.“

Iranas šeštadienį paskelbė, kad paleidžia modernias centrifugas, kuriomis galima sparčiau sodrinti uraną. Tai buvo trečias jo žingsnis mažinant savo įsipareigojimus pagal JCPOA.

Liepos 1 dieną Iranas paskelbė padidinęs savo sodrinto urano atsargas virš sutartyje numatyto 300 kg limito.

Po savaitės Teheranas viršijo ir numatytą 3,67 proc. urano sodrinimo limitą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius