Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 28 /20:35

Helsinkis: tarp „Pegasus“ šnipinėjimo taikinių buvo suomių diplomatų

Suomijos diplomatų mobilieji telefonai buvo šnipinėjami naudojant kontroversišką programinę įrangą „Pegasus“, penktadienį pareiškė šalies Užsienio reikalų ministerija.
„Pegasus“ tinklalapis
„Pegasus“ tinklalapis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Dabar galime aiškiai pasakyti, kad mūsų telefonuose veikė šnipinėjimo programinė įranga“, – naujienų agentūrai AFP sakė ministerijos informacinio saugumo vadovas Matti Parviainenas.

Užkrėstais mobiliaisiais įrenginiais naudojosi užsienyje dirbantys Suomijos diplomatai, nors ministerija atsisakė patikslinti, kiek darbuotojų tapo taikiniais, taip pat ar žinoma atakų vykdytojų tapatybė.

„Turime gerų spėjimų“, kiek laiko buvo šnipinėjami diplomatai, nurodė M.Parviainenas, pridūręs, kad šnipinėjimo operacija jau nutraukta.

Pasak URM, diplomatų telefonuose tvarkoma tik ta informacija, kuri yra vieša arba pažymėta žemiausia slaptumo žyma, tačiau „informacija ir jos šaltinis gali būti konfidencialūs tarp diplomatų“.

„Pegasus“ sukūrusi Izraelio bendrovė „NSO Group“ sakė bendradarbiausianti su bet kokiu tyrimu.

„NSO Group“ nežino faktų, bet galime užtikrinti, kad padėsime atliekant bet kokį tyrimą šiuo klausimu, kad būtų nustatyta, ar nebuvo piktnaudžiaujama mūsų produktais“, – sakoma bendrovės pranešime AFP.

„Jei ir kai bus nustatyta, kad vienas iš mūsų klientų piktnaudžiauja, mes nedelsdami imsimės veiksmų, įskaitant kliento sistemos ir sutarties nutraukimą“, – priduriama jame.

„Pegasus“ – programa, pajėgi įjungti telefono kamerą ar mikrofoną ir rinkti iš jo duomenis – pernai atsidūrė skandalo centre, pasirodžius maždaug 50 tūkst. potencialių sekimo taikinių visame pasaulyje sąrašui. Buvo pranešta, kad tarp jų yra žurnalistų, politikų, teisininkų ir disidentų.

Antradienį atsistatydino „NSO Group“ pirmininkas. Vis tik jis paneigė, kad priėmė tokį sprendimą atsižvelgęs į kontroversiją, kilusią dėl šios programinės įrangos.

Lapkritį JAV įtraukė „NSO Group“ į juodąjį sąrašą, apribodamos amerikiečių organizacijų galimybes bendradarbiauti su šia kompanija. Toks žingsnis žengtas dėl įtarimų, kad ji „sudarė sąlygas užsienio vyriausybėms vykdyti tarptautines represijas“.

„NSO Group“ anksčiau AFP teigė, kad „Pegasus“ parduodama „tik teisėtoms teisėsaugos institucijoms, šias sistemas naudojančioms pagal orderius kovai su nusikaltėliais, teroristais ir korupcija“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius