Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Hillary Clinton: Donaldas Trumpas gali pradėti branduolinį karą

Buvusi JAV demokratų partijos kandidatė į prezidentus Hillary Clinton pareiškė, kad yra rimtai susirūpinusi dėl galimybės, esą Donaldas Trumpas, sykį įsiutęs, įsakys paleisti raketą su branduoliniu užtaisu. Esą jo net nebūtų įmanoma sustabdyti, skelbia „Business Insider“.
Hillary Clinton teigia, kad Rusija neketina liautis trukdyti Vakarų demokratijoms
Hillary Clinton teigia, kad Rusija neketina liautis trukdyti Vakarų demokratijoms / „Scanpix“/AP nuotr.

Tokį nuogąstavimą H.Clinton, kuri pernai prezidento rinkimuose pralaimėjo būtent D.Trumpui, išsakė dalyvaudama literatūros festivalyje Londone.

Demokratės teigimu, JAV Kongresas šiuo metu „stengiasi išsiaiškinti“, kaip galėtų apriboti D.Trumpo galias, kad užkirstų kelią branduoliniam karui.

Dabartinis JAV prezidentas neseniai pagrasino Šiaurės Korėjai „pasaulio dar nematyta ugnimi ir įsiūčiu“. Pchenjanas šiais metais surengė seriją branduolinių bandymų.

Kalbasi, kaip sutramdyti D.Trumpą?

„Daug kas manė, kad aš galbūt perdedu. Tačiau dabar mes susirūpinę. Kongreso nariai susirūpinę dėl to, ar jie gali atimti galias iš Trumpo, kad jis, apimtas įniršio, nepaskambintų į kontrolės centrą“, – Londone kalbėjo H.Clinton.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nickas Cleggas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nickas Cleggas

Garsios viešnios iš už Atlanto klausėsi maždaug 3 tūkst. žmonių, tarp jų – Londono meras Sadiqas Khanas, vienas Leiboristų partijos lyderių Tomas Watsonas ir buvęs vicepremjeras Nickas Cleggas.

„Bandžiau apie tai kalbėti anksčiau ir kalbu apie tai dabar. Štai kodėl Kongreso nariai abiejose pusėse (ir respublikonai, ir demokratai – red.) bando suprasti, kaip jį sutramdyti.

Neseniai buvo skelbiama, kad Tillersonas (Rexas Tillersonas, JAV valstybės sekretorius), McMasteris (Herbertas Raymondas McMasteris, prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais), Kelly (Baltųjų rūmų administracijos vadovas Johnas Kelly) ir Mattisas (JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas) kalbasi, ką darytų“, – teigė H.Clinton.

Paklausta, ar jai neramu, kad D.Trumpas per savo prezidentavimą gali paskelbti branduolinę ataką, ji atsakė: „Dabar man neramu. Per savo gyvenimą esu nesutarusi su daug prezidentų, bet dėl to (branduolinio smūgio – red.) niekada nesibaiminau.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Hillary Clinton pristatė naująją savo knygą Londone
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Hillary Clinton pristatė naująją savo knygą Londone

„Respublikonai ir demokratai krapšto galvas, kaip galėtų įsikišti. Galbūt jie sakys, kad branduoliniam smūgiui turi raštu pritarti ir gynybos sekretorius bei valstybės sekretorius.

Kiti net kalba, kad Kongresas prieš tai turėtų paskelbti karą“, – svarstė H.Clinton.

Buvusi JAV valstybės sekretorė taip pat apkaltino D.Trumpą specialiai kivirčijantis su Šiaurės Korėja ir Iranu. Esą jis taip „renka taškus“ ir nori įsiteikti savo rinkėjams.

D.Trumpas praėjusią savaitę nutraukė paramą 2015-aisiais pasirašytam tarptautiniam susitarimui dėl Irano branduolinės programos.

„Grėsmė ir toliau reali“

H.Clinton šiuo metu keliauja po Jungtinę Karalystę, kur pristato savo knygą „Kas nutiko?“ („What Happened?“).

Kalbėdama apie Rusijos kišimąsi į praėjusių metų JAV prezidento rinkimus, ji pavadino Kremliaus veiksmus „kibernetine Rugsėjo 11-ąja“ ir įspėjo, kad Maskva „dar nesiliovė“ – esą Rusija ir toliau bandys purtyti Vakarų demokratijas.

„Tikrai labai gerbiami saugumo ir žvalgybos veteranai sakė, kad tai buvo kibernetinė Rugsėjo 11-oji, nes tai buvo tiesioginė ataka prieš mūsų institucijas.

„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos programišiai aktyviai veikė per pernykščius JAV prezidento rinkimus
„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos programišiai aktyviai veikė per pernykščius JAV prezidento rinkimus

Galbūt tai skamba dramatiškai, bet žinome, kad rusai žvalgėsi ir bandė įsiskverbti į mūsų rinkimų sistemas. Kalbame ne vien apie propagandą socialiniuose tinkluose“, – teigė H.Clinton.

Buvusi pirmoji ponia taip pat tvirtino, kad „dar daug ryšių turi paaiškėti“. Be to, jei ji būtų laimėjusi rinkimus, H.Clinton esą būtų sušaukusi nepriklausomą komisiją, kuri būtų išsiaiškinusi, kaip konkrečiai veikė Kremlius.

„Rusai dar nebaigė. Grėsmė vis dar reali“, – įspėjo H.Clinton, teigianti, jog Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir toliau bandys paveikti rinkimus Vakaruose, kad sustiprintų savo įtaką pasaulyje.

Galiausiai ji pareiškė, kad V.Putinas į moteris neva žiūri taip, kaip D.Trumpas: „Jam ne itin patinka moterys. Pažiūrėkite, koks jo elgesys su moterimis. Esu tai mačiusi. Moralizuojantys, įžeidžiantys komentarai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius