Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Hillary Clinton: Sirija epochoje po Basharo al Assado turi ginti mažumas ir moteris

JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton antradienį Ženevoje susitikusi su Sirijos opozicijos lyderiais pabrėžė, kad Sirija epochoje po Basharo al Assado turi ginti mažumų, etninių grupių ir moterų teises.
Basharas al Assadas
Basharas al Assadas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

H.Clinton tai sakė pirmą kartą susitikusi su Sirijos nacionalinės tarybos (SNT), kuri susiformavo spalio mėnesį ir siekia nušalinti kruvinomis priemonėmis protestus slopinantį prezidentą B.al Assadą, nariais.

„Ypač domiuosi jūsų darbu dėl to, kaip toliau vyks perėjimas prie demokratijos“, – sakė JAV valstybės sekretorė septyniems SNT nariams, tarp kurių buvo ir Tarybos prezidentas Burhanas Ghaliounas. Susitikimas įvyko H.Clinton viešbutyje Ženevoje.

„Perėjimas prie demokratijos yra kur kas daugiau nei vien tik Assado režimo nušalinimas“, – prasidedant susitikimui, kuris, kaip nurodė amerikiečių pareigūnai, truko beveik dvi valandas, sakė JAV diplomatijos vadovė.

„Tai reiškia Sirijos nukreipimą įstatymo valdžios keliu ir visų piliečių, nepriklausomai nuo jų religijos, etninės priklausomybės ar lyties, universalių teisių apsaugą“, – sakė ji.

Lapkričio mėnesį SNT paskelbė politinę programą, kuria siekiama nušalinti B.al Assadą ir po metų pereinamojo laikotarpio surengti parlamento rinkimus.

SNT nurodė, kad jos tikslas yra „sukurti demokratinę, pliuralistinę ir civilinę valstybę, sutriuškinant dabartinį režimą, įskaitant visus jo agentus ir simbolius“.

SNT, kuri oficialiai buvo įsteigta Stambule spalio 2 dieną, sudaro B.al Assado oponentai, tarp jų – protestus pačioje Sirijoje organizuojantys komitetai, Musulmonų brolija ir įvairios kurdų bei asirų partijos.

Kol kas ją yra pripažinusi tik Libija, kur Laikinoji nacionalinė taryba (LNT) dabar yra valdžioje – po diktatorių Muamarą Kadhafi nušalinusio sukilimo.

Vašingtonas nėra įsipareigojęs dėl pripažinimo, bet vienas amerikiečių pareigūnas sakė, kad Jungtinės Valstijos laiko SNT „teisėta ir pagrindine“ opozicijos grupe.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius