-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 10 19 /2016 10 20

Hillary Clinton smūgis Donaldui Trumpui: „Rusijai palanku turėti JAV prezidento poste savo marionetę“

Trečiadienį, 9 valandą vakaro JAV rytų pakrantės (ketvirtadienį 4 valandą ryto Lietuvos) laiku, prasidėjo tretieji ir paskutinieji kandidatų į JAV prezidento postą debatai. Juose susikovė demokratė Hillary Clinton ir respublikonas Donaldas Trumpas.
Donaldas Trumpas ir Hillary Clinton
Donaldas Trumpas ir Hillary Clinton / „Scanpix“/AP nuotr.

Paskutinieji debatai vyko Nevados valstijoje, Las Vegase, o juos moderavo „Fox News“ naujienų laidų vedėjas Chrisas Wallace'as.

90 minučių truksiančių debatų metu aptarta JAV skola ir jos suvaldymo priemonės, migracijos politika, užsienio politika, Aukščiausiojo Teismo teisėjų skyrimas, kandidatų gebėjimas eiti prezidento pareigas.

Didžiausią ekspertų nuostabą sukėlė respublikonų kandidato D.Trumpo pareiškimas, kad jis nebūtinai pripažins rinkimų rezultatus ir tai nuspręs rinkimų naktį.

05:40 val. Suteikta paskutinė minutė, įtikinti rinkėjus balsuoti už vieną iš kandidatų.

H.Clinton pabrėžė, kad reikės visų jėgų, valios ir ambicijų, kad gyvenimas JAV taptų geresnis. „Mano misija prezidento poste bus šeimos interesų gynimas prieš korporacijas, žmonių atstovavimas“, – teigė ji.

„Šią kampaniją aš pradėjau su šūkiu: paverskime Ameriką didžia. Mums reikia stiprių karinių pajėgų. Mums reikia teisingumo. Mes negalime sau leisti dar ketverių metų Baracko Obamos valdymo ir tai mes gausime su ja“, – sakė D.Trumpas, savo kalbą paskirdamas H.Clinton kritikai.

Paskelbus debatų pabaigą abu kandidatai nepasveikino vienas kito su pasibaigusia kova.

05:30 val. Paskutinė debatų tema – JAV skola. Moderatorius pabrėžė, kad abiejų kandidatų planai tik padidins skylę JAV biudžete.

D.Trumpas teigė, kad bus sukurta „neįtikėtina ekonomikos mašina“, kuri eliminuos skolos klausimą. „Augimas bus toks didelis“, – aiškino respublikonas. „Mes nepanaudojame savo puikių lyderių. Mes turime geriausius verslo žmones, o naudojamės politikierių paslaugomis, derantis dėl sutarčių“, – piktinosi jis.

H.Clinton pastebėjo, kad D.Trumpas net nesugeba paaiškinti, kada Amerika buvo didi, jei ją vėl reikia tokia paversti.

„Reagano kampanijos metu, jis užsakė milijoną kainavusią reklamą, kurioje jis kalbėjo tą patį, ką ir dabar“, – sakė demokratė.

„Kai aš kalbu, kaip mes mokėsime už švietimo, sveikatos išlaidos, aš labai aiškiai atsakau, kad eisime ten, kur yra pinigai – mes priversime korporacijas įnešti savo dalį. Turime atgaivinti vidurinę klasę, Amerikos šeimas, būtent ten glūdi augimas“, – žadėjo ji.

Paskutinieji kandidatų į JAV prezidento postą debatai
„Scanpix“/AP nuotr./Paskutinieji kandidatų į JAV prezidento postą debatai

05:25 val. Moderatorius Ch.Wallace'as pabrėžė, kad D.Trumpas nebuvo teisus, teigdamas, kad Sirijos Alepo miestas yra užimtas, o Basharo al Assado ir Rusijos pusės jo nebombardavo.

„Rusija ir Assadas paskelbė humanitarinę pauzę, taip netiesiogiai patvirtindami, kad būtent jie ir bombardavo Alepą ir pražudė civilius“, – pastebėjo moderatorius.

„Mes remiame sukilėlius, nors nežinome, kas jie yra“, – piktinosi respublikonas. Jo teigimu, Sirija jau seniai atiduota į Irano ir Rusijos įtakos zoną ir tai yra H.Clinton kaltė.

H.Clinton paklausta, ar gindama sprendimą Sirijoje sukurti neskraidymo zoną, numuštų ten įskridusį Rusijos lėktuvą, teigė, kad būtinas aiškus susitarimas.

„Mes turime aiškiai pasakyti, kad tai yra civilių žmonių labui“, – pabrėžė ji, pridurdama, kad neužvers durų į JAV karo pabėgėliams iš Sirijos, skirtingai nei D.Trumpas.

05:15 val. Aptariama užsienio politikos tema. Ch.Wallace'as uždavė klausimą apie galimą JAV karių veikimą Irake, Mosule, kaunantis su „Islamo valstybe“.

H.Clinton pastebėjo, kad Irako karinės pajėgos ir kurdai, su amerikiečių technine ir logistine pagalba, patys gali įveikti „Islamo valstybę“.

„Aš toliau remsiu neskraidymo zonos ir saugumo salų Sirijoje kūrimą“, – teigė buvusi valstybės sekretorė.

„Mes turėjome užėmę Mosulą, bet kai ji pasitraukė, ji įsakė mums pasitraukti, mes jį praradome“, – teigė D.Trumpas.

„Kur dingo siurprizo elementas? Kodėl mes pasakojame tai, ką darysime? Generolas MacArthuras, generolas Pattonas dabar vartosi kapuose“, – piktinosi respublikonas.

„Iranas turėtų rašyti mums padėkos laišką. Jie nori perimti Iraką ir mes jiems padėjome“, – sakė D.Trumpas.

05:10 val. „Aš sėdėjau savo nuostabiame viešbutyje ir žiūrėjau reklamas, kurios sumokėtos iš Hillary rėmėjų pinigų, kurie taip pat nuslėpti nuo valstybės“, – pasakojo D.Trumpas.

„Viešbutyje, pagamintame iš Kinijos plieno“, – atrėžė H.Clinton, sukeldama publikos juoką.

Paklaustas, ar ketina viešai abejoti rinkimų rezultatais, D.Trumpas teigė: „Aš spręsiu rinkimų metu“.

H.Clinton pastebėjo, kad jos oponentas visada kaltina kažką klastojimu, kai tik laimėjimas neatitenka jam. „Jis netgi skundėsi, kai negavo Emmy apdovanojimo“, – sakė ji. „Aš jį turėjau gauti“, – pastebėjo D.Trumpas, sukeldamas publikos juoką.

Paskutinieji kandidatų į JAV prezidento postą debatai
„Scanpix“/AP nuotr./Paskutinieji kandidatų į JAV prezidento postą debatai

05:05 val. D.Trumpas apkaltino H.Clinton dviveidiškumu, pabrėždamas, kad jos šeimos fondas ima pinigus iš Saudo Arabijos, Kataro ir kitų valstybių, kur neužtikrinamos homoseksualių asmenų, moterų teisės.

„Atiduokite tuos pinigus“, – ragino respublikonas.

H.Clinton teigė, kad jos fondo pinigai buvo išleisti labdaros tikslams, o štai D.Trumpas už savo fondo pinigus įsigijo savo paveikslą.

Moderatorius priminė, kad respublikonas savo labdaros fondo pinigus panaudojo ir teisinių išlaidų apmokėjimui.

„Mes nesužinosime, kiek jis išties išleido, nes jis net nepateikia savo mokesčių ataskaitos. Jis nesumokėjo valstybei nieko“, – kaltino H.Clinton.

05:00 val. D.Trumpas sulaukė klausimo dėl priekabiavimo prie moterų skandalo. „Dauguma šių istorijų buvo paneigta. Tai jos kampanija organizavo ... Pažiūrėkite, kas nutiko mano susitikimuose su rinkėjais Čikagoje, jie mokėjo pinigus, kad būtų keliamos riaušės“, – dėstė D.Trumpas.

„Aš net neatsiprašiau savo žmonos, nes tiesiog nebuvo kodėl. Aš nepažįstų daugumos tų moterų. Tai buvo melai ir fikcijos“, – gynėsi respublikonas, paklaustas, kodėl tiek daug moterų kalba tą patį.

„Donaldas mano, kad moterų žeminimas pakelia jo vertę“, – pabrėžė H.Clinton. „Mes matėme, ką jis kalba, kaip jis elgiasi su moterimis, tai ir yra tikrasis Donaldas“, – pridūrė demokratė, aiškindama, kad amerikiečiai rinkimuose turi įvertinti jo elgesį.

„Niekas labiau negerbia moterų, nei aš“, – pareiškė D.Trumpas, sukeldamas publikos juoką.

„Kiekvieną kartą, kai Donaldas įstumiamas į kampą, jis ima gintis. Jis niekada neatsiprašo. Jis neatsiprašė neįgalaus žurnalisto, kurį parodijavo. Jis neatsiprašė JAV didvyrio tėvų“, – vardino H.Clinton.

04:55 val. „Jei aš valdyčiau valstybę, taip, kaip valdau savo kompanijas, jūs būtumėt labai laimingi“, – žadėjo D.Trumpas.

Respublikonas staiga pasuko kalbą apie „Islamo valstybę“, aiškindamas, kad H.Clinton atvedė šią grupuotę į pasaulio sceną.

04:50 val. Po moderatoriaus pastabos apie tai, kad ekspertai kritiškai vertina D.Trumpo programą, respublikonas ėmė kalbėti apie tai, kad Kinija ir Indija šiuo metu nerimauja dėl nustojusio ekonomikos augimo, o JAV patiria visišką nuosmukį.

„NAFTA susitarimas, kurį pasirašė jos vyras buvo vienas blogiausių susitarimų JAV istorijoje, o dabar ji nori pasirašyti Ramiojo vandenyno zonos susitarimą“, – teigė jis.

H.Clinton pastebėjo, kad pats D.Trumpas prisidėjo prie Kinijos ir kitų valstybių augimo, pirkdamas pigų ir nekokybišką plieną net ir savo pastatams.

„Dabar jis laksto ir verkia krokodilo ašaroms“, – pasišaipė H.Clinton.

Paskutinieji kandidatų į JAV prezidento postą debatai
„Scanpix“/AP nuotr./Paskutinieji kandidatų į JAV prezidento postą debatai

04:45 val. H.Clinton teigė, kad nori pakelti minimalaus atlygio ribą, taip pat žada skatinti žmones rinktis atsinaujinančia energiją. „Mes priversime korporacijas įnešti didesnę dalį, nei jie įneša dabar“, – pabrėžė ji, kalbėdama apie naujų planų finansavimą.

„Donaldo planas Amerikai kainuotų tris milijonus darbo vietų“, – teigė H.Clinton.

„Jos planas padidins jūsų mokesčius dvigubai“, – aiškino D.Trumpas, aiškindamas, kad mažins mokesčius, įmonės pradės įdarbinti ir įsisuks ekonomikos variklis.

Respublikonas ėmė kalbėti apie NATO valstybių finansavimą. „Aš pradėjau kalbėti ir staiga reikalai pasikeitė. Jie pradėjo mokėti“, – gyrėsi D.Trumpas, turėdamas galvoje pastabas apie tai, kad jis nepultų ginti valstybių, kurios nemoka už savo gynybą.

04:35 val. „Rusijos vyriausybė bando paveikti mūsų rinkimus ... Esminis klausimas šiuose debatuose, ar Donaldas Trumpas pripažins, kad Rusija tai daro ir kad jis neleis to daryti, jei taptų prezidentu“, – rėžė H.Clinton, primindama, kad „WikiLeaks“ nutekinta informacija naudojama prieš Amerikos interesus.

„Aš nepažįstu Putino ... Jis negerbia jos, jis negerbia mūsų prezidento“, – sakė D.Trumpas.

„Mes niekada neturėjome tokio precedento, kad užsienio valstybė bandytų paveikti mūsų rinkimus. Septyniolika žvalgybos tarnybų tai pripažino“, – teigė H.Clinton.

„Ji neturi supratimo apie ką kalba“, – rėžė D.Trumpas. „Putinas ją pergudravo Sirijoje. Jis pergudrautų ją bet kurią savaitės dieną“, – pridūrė jis.

„Jūs abejojat mūsų žvalgybos duomenimis?“, – klausė H.Clinton. „Taip, taip. aš abejoju“, – atrėžė respublikonas.

„Rusijai palanku turėti JAV prezidento poste savo marionetę“, – konstatavo buvusi JAV valstybės sekretorė. „Tu esi marionetė“, – atrėžė D.Trumpas.

04:30 val. „Aš noriu užkirsti kelią tokiems darbdaviams, kaip Donaldas Trumpas, išnaudoti pigią nelegalių migrantų darbo jėgą“, – teigė H.Clinton.

D.Trumpas pabrėžė, kad prezidentas Barackas Obama jau deportavo milijonus žmonių ir to nemini H.Clinton.

04:25 val. Aptariama migracijos tema.

D.Trumpas teigė, kad vien salėje yra keletas žmonių, kurie nukentėjo dėl nelegalių migrantų nusikaltimų. „Žmonės, kurie saugo sieną, man teigė, kad jie nori sienos“, – gindamas savo siūlymą statyti sieną, skiriančią nuo Meksikos, teigė respublikonas.

„Vienas pirmų mano įsakymų bus sunaikinti narkotikų vadeivas, kurie čia gabena narkotikus ir išsiveža pinigus“, – aiškino D.Trumpas.

H.Clinton pabrėžė, kad ji nenori ardyti šeimų, pajungti deportacijos pajėgas, apie kurias kalba D.Trumpas.

„Tai reikštų, kad teisėsaugos atstovai eitų į mokyklas, kitas institucijas, sulaikytų tuos žmones, gabentų juos autobusais ir traukiniais iš mūsų valstybės ... Aš noriu deportuoti tuos žmones, kurie nusikalsta“, – sakė ji.

„Kai susitiko su Meksikos prezidentu, jis nustojo kalbėti apie sieną“, – iš D.Trumpo planų pasišaipė H.Clinton.

04:20 val. Kalbėdamas apie teisę į abortą, D.Trumpas patvirtino, kad mano, jog Aukščiausiasis Teismas šį klausimą turėtų deleguoti valstijoms. Jo teigimu, jam tapus prezidentu ir paskyrus kelis naujus teisėjus, šis klausimas savaime būtų išspręstas „gyvybės gynėjų“ naudai.

Tuo metu H.Clinton pareiškė, kad moterys privalo išsaugoti šią teisę. „Aš ginsiu moterų teisę, pačioms spręsti apie savo sveikatą. Jis teigia, kad moterys turi būti nubaustos, niekada tam nepritarsiu“, – sakė demokratė.

04:15 val. H.Clinton patvirtino, kad ji neplanuoja riboti ginklų savininkų teisių, tačiau pasisako už didesnę kontrolę ir daugiau saugiklių, kad šie ginklai neatsidurtų bet kokiose rankose. „Nematau jokio konflikto tarp žmonių gyvybių apsaugojimo ir antrosios pataisos“, – teigė ji.

„Suprantu, kad Donaldą remia ginklų savininkų asociacija, metami dideli pinigai reklamoms prieš mane“, – savo oponentui įgėlė demokratė, pabrėždama, kad ginklai JAV kasmet pražudo 33 tūkst. piliečių.

D.Trumpas atrėžė, kad net ir valstijose, kuriose ginklų kontrolė griežta, nusikalstamumas nemenksta. „Aš didžiuojuosi, kad mane remia ginklų savininkai“, – atsakė jis.

Paskutinieji kandidatų į JAV prezidento postą debatai
„Scanpix“/AP nuotr./Paskutinieji kandidatų į JAV prezidento postą debatai

04:10 val. Debatus moderatorius Ch.Wallace'as pradėjo nuo Aukščiausiojo Teismo teisėjų skyrimo klausimo.

H.Clinton pabrėžė, kad Aukščiausiasis Teismas turi tarnauti Amerikos žmonėms, o ne turtingiesiems ar galingoms korporacijoms. „Šio teismo sprendimai turi tarnauti LGBT asmenų, moterų teisėms, kitų mažumų teisėms“, – teigė ji, pridurdama, kad itin svarbu išsaugoti santuokos lygybę visoms grupėms.

D.Trumpas teigė, kad Aukščiausiojo Teismo sprendimai itin svarbus Jungtinių Valstijų ateičiai. „Mums reikia Aukščiausiojo Teismo, kur apgintų antrąją pataisą“, – sakė respublikonas, turėdamas galvoje ginklų savininkų teises. „Aš skirsiu žmones, kurie apgintų Konstituciją tokią, kokia ji turi būti“, – pažymėjo jis.

Paskutinė galimybė

Gerokai skandalų supurtytam D.Trumpui tai buvo paskutinis šansas įrodyti amerikiečiams, kad jis gali būti tinkamas Baltųjų Rūmų šeimininkas.

Bandydamas išmušti iš vėžių savo oponentę H.Clinton, respublikonas į šiuos debatus pasikvietė Bengazio aukos motiną Patricia Smith ir prezidento Baracko Obamos netikrą brolį iš Kenijos Maliką Obamą, kuri išreiškė viešą paramą D.Trumpui.

„Aš kaltinu būtent Hillary Clinton dėl savo sūnaus mirties“, – liepos mėnesį teigė P.Smith, turėdama galvoje tuometinės JAV valstybės sekretorės sprendimus, galima lėmusius JAV diplomatinės atstovybės darbuotojų aukas per ataką Libijoje.

Tuo metu H.Clinton pasikvietė du aršius D.Trumpo kritikus milijardierius. Tai Dalaso „Mavericks“ krepšinio klubo savininką Marką Cubaną ir respublikonę, „Hewlett Packard“ vadovę, tačiau H.Clinton viešai parėmusią Meg Whitman.

Abu šie H.Clinton rėmėjai ne kartą viešai kritikavo D.Trumpą kaip verslininką ir kvestionavo jo, kaip lyderio, savybes.

Naujausios apklausos rodo, kad H.Clinton 4-5 proc. lenkia D.Trumpą ir įgauna pranašumą net ir vadinamosiose svyruojančiose valstijose, kuriose nedominuoja nei vienos partijos rinkėjai.

VIDEO: Moteris, kuri galbūt valdys galingiausią pasaulio valstybę. Kokia H.Clinton praeitis?
VIDEO: D.Trumpo biografija: ką veikė prieš tapdamas kandidatu į prezidentus?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius