Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Hillary Clinton tapo valstybės sekretore (atnaujinta 21.01 val.)

Išrinktasis JAV prezidentas Barackas Obama pirmadienį patvirtino, kad jo rinkimų kampanijos varžovė Hillary Rodham Clinton bus valstybės sekretorė jo administracijoje.
Hillary Clinton
Hillary Clinton / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Hillary Clinton

Barackas Obama pirmadienį paskelbė paskyręs savo buvusią politinę varžovę Hillary Clinton savo būsimos administracijos valstybės sekretore.

„Šiame nepastoviame pasaulyje atėjo laikas naujai pradžiai – naujai Amerikos vadovavimo aušrai, kad būtų nugalėti XXI amžiaus iššūkiai, ir būtų pasinaudota šiuose išbandymuose slypinčia palankia proga“, – pirmadienį pareiškė B.Obama.

Naujai išrinktasis prezidentas, kurio laukia gausybė užsienio politikos iššūkių pranešė, kad gynybos sekretorius Robertas Gatesas lieka savo poste.

Buvęs NATO pajėgų Europoje vyriausiasis vadas Jamesas Jonesas bus paskirtas patarėju nacionalinio saugumo klausimais.

Šiuo pasirinkimu B.Obama įvardino paskutinius politinę galią turinčius savo administracijos narius, kurie prisijungs prie besiformuojančio kabineto turėdami puikią patirtį tiek politinėje pasaulio scenoje, tiek ir Vašingtono politinėse džiunglėse.

B.Obama savo komandą atskleidė Čikagoje surengtoje spaudos konferencijoje, po kelias savaites trukusių įvairių spėlionių dėl jo pateikto pasiūlymo H.Clinton tapti JAV diplomatijos vadove.

Barackas Obama pirmadienį paskelbė paskyręs savo buvusią politinę varžovę Hillary Clinton savo būsimos administracijos valstybės sekretore.

B.Obama ir jo išrinktasis viceprezidentas Josephas Bidenas savo komandą pristato netrukus po teroristų atakų Mumbajuje, kurios dar viena krize Pietų Azijoje papildė ilgą iššūkių JAV nacionaliniam saugumui sąrašą.

Sausį perėmus valdžią B.Obamos administracijai teks spręsti JAV karių išvedimo iš Irako klausimą, Irano branduolines ambicijas, blogėjančią padėtį Afganistane bei atgimstančios Rusijos problemą.

Tuo pačiu JAV ir viso pasaulio ekonomika patiria nuosmukį, kuris dar labiau gali destabilizuoti saugumo situaciją pasaulyje.

B.Obama užbaigė nacionalinio saugumo komandą Arizonos gubernatore Janet Napolitano, kuri bus teritorinio saugumo sekretorė.

B.Obama paskyrė savo kampanijos laikotarpiu buvusią patarėją užsienio politikos klausimais Susan Rice ambasadore Jungtinėse Tautose.

Teisininką Ericą Holderį B.Obama pasirinko generaliniu prokuroru.

Buvęs JAV prezidentas Bill Clinton praskynė kelią savo žmonai tapti Jungtinių Valstijų užsienio politikos vadove, pasiekęs sudėtingą susitarimą dėl jos finansinių planų ir būsimo vaidmens pasaulio politikos scenoje.

Buvo nuogąstaujama, kad H.Clinton negalima skirti dėl numanomų interesų konfliktų, kuriuos galbūt kelia su JAV užsienio politika nederanti jos vyro veikla – labdaros fondas ir pelningos paskaitos.

B.Clintonas sutiko iki metų pabaigos paskelbti savo labdaros fondo aukotojų sąrašą, sakė B.Obamos pereinamosios komandos pareigūnai.

Neįvardintas šaltinis pranešė, kad B.Clintonas taip pat pateiks infofrmaciją apie savo įsipareigojimus, kalbas ir pajamų šaltinius Valstybės departamentui ir Baltiesiems rūmams ir mažiau kišis į savo fondo reikalus.

Buvęs B.Clintono administracijos atstovas Jamesas Rubinas sakė, kad B.Obama ir buvusioji pirmoji ponia dirbs ranka rankon, nepaisydami buvusios kovos dėl teisės dalyvauti JAV prezidento rinkimuose nuo Demokratų partijos.

„Juodu nuveikė tikrai kažką nepaprasto, ir jų tarpusavio ryšys visuomet bus unikalus įsipareigojimus“, – sakė J.Rubinas CBS televizijai apie B.Obamos ir H.Clinton tandemą.

„Jis ja pasitiki, ir nori griežtos valstybės sekretorės. Manau, kad ji tokia ir bus“, – sakė jis.

Praėjusią savaitę B.Obama paskelbė savo ekonomistų komandą, turėsiančią tramdyti įsisiūbuojančią finansų krizę.

Pasirinkdamas R.Gatesą, kuris dėl savo veiklos yra gerbiamas Vašingtone ir kuris prieš dvejus metus perėmė šį postą iš Donaldo Rumsfeldo, B.Obama galėjo tesėti duotą pažadą, kad jo administracijoje bus bent vienas respublikonas.

Būsimasis nacionalinio saugumo patarėjas J.Jonesas taip pat yra gerbiamas Kongrese ir yra kariavęs Afganistane.

J.Jonesas George'o W.Busho administracijos strategiją Afganistane kritikavo anksčiau šiais metais paskelbtoje Jungtinių Valstijų Atlanto Tarybos, kuriai jis pirmininkauja, ataskaitoje.

„Nedarykite klaidos, NATO nelaimi Afganistane“, – sakoma ataskaitoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius