Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 04 21 /22:00

Hjustone buvę prezidentai, artimieji, draugai atsisveikino su Barbara Bush

Daugiau nei tūkstantis žmonių šeštadienį susirinko į privačias buvusios pirmosios JAV ponios Barbaros Bush laidotuves. Tarp jų – keturi buvę prezidentai ir trys pirmosios ponios, įskaitant dabartinę, rašo „The Washington Post“.
Hjustone atsisveikinama su Barbara Bush
Hjustone atsisveikinama su Barbara Bush / „Scanpix“/AP nuotr.

Buvusio prezidento George'o H.W.Busho žmona ir buvusio prezidento George'o W.Busho mama pagerbiama Šv. Martyno episkopalinėje bažnyčioje Hjustone, Teksase.

B.Bush – 41-ojo JAV prezidento žmona ir 43-iojo motina – mirė antradienį savo namuose Teksaso valstijoje. Jai buvo 92 metai. Velionė prisimenama kaip draugiška, sąmojinga ir stipri moteris.

Nors į šeštadienio ceremoniją buvo pakviesti tik šeimos nariai ir draugai, penktadienį iki vidurnakčio pagarbą B.Bush galėjo atiduoti visi norintys. Paskutinę akimirką jos vyras buvęs JAV prezidentas George'as H.W.Bushas nutarė bažnyčioje pasitikti gedinčiuosius.

Šeštadienį ryte, prieš privačią ceremoniją, George'as H.W.Bushas priėmė iškilius asmenis, atvykusius atsisveikinti su buvusia pirmąja ponia. Kiek vėliau bažnyčioje susirinko kiek mažiau žinomi šeimos draugai, įskaitant buvusius darbuotojus ir slaptųjų tarnybų narius, saugojusius šeimą daugiau nei tris dešimtmečius.

„Scanpix“/AP nuotr./George'as H.W.Bushas švenčia 92-ąjį gimtadienį
„Scanpix“/AP nuotr./George'as H.W.Bushas švenčia 92-ąjį gimtadienį

Privačioje laidotuvių ceremonijoje Šv.Martyno bažnyčioje dalyvavo keturi buvę Amerikos prezidentai: Barbaros vyras George'as H.W.Bushas, su kuriuo ji išgyveno 73 metus, bei jų sūnus George'as W.Bushas, taip pat Billas Clintonas (ir Barackas Obama.

Tarp dalyvių buvo ir dabartinė pirmoji ponia Melania Trump. Prezidentas Donaldas Trumpas ceremonijoje nedalyvavo, kad, pasak Baltųjų rūmų, „būtų išvengta nesklandumų dėl sustiprintų apsaugos priemonių“.

„Scanpix“/AP nuotr./Hjustone atsisveikinama su Barbara Bush
„Scanpix“/AP nuotr./Hjustone atsisveikinama su Barbara Bush

„Savo mintimis ir maldomis esu su visa Bushų šeima“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė D.Trumpas, kuris sakė planuojantis stebėti laidotuvių ceremoniją.

Visuomenė su pašarvota velione galėjo atsisveikinti penktadienį.

„Barbara Bush pripildė mūsų gyvenimą juoko ir džiaugsmo“, – per laidotuvių pamaldas sakė jos sūnus Jebas, buvęs Floridos gubernatorius ir kandidatas į prezidentus.

„Ji buvo mūsų mokytoja ir pavyzdys, kaip reikia gyventi prasmingą gyvenimą, – sakė jis. – Mama padėdavo mums ištverti sunkius laikus su pastovia, pasitikėjimą keliančia, besąlygiška, bet griežta meile.“

„Stipri, linksma ir pasibaranti“

Dirbtiniais perlais, kuriuos savo kalboje paminėjo Jebas, ir kandžiais komentarais apie gyvenimą Vašingtone ir už jo ribų garsėjusi B.Bush daugeliu atžvilgių buvo populiaresnė tarp paprastų amerikiečių nei jos aukštas pareigas užėmę vyras ir sūnūs.

Su tuomet dar tik būsimu sutuoktiniu ji susipažino būdama 16-metė: Barbara buvo moksleivė, o George'as H.W.Bushas mokėsi elitinėje, studijoms universitete rengiančioje mokykloje Masačusetse. Jie susituokė 1945 metais, per jo atostogas po karo metų tarnybos kariniame jūrų laivyne. Pora susilaukė šešių vaikų.

1989–1993 metais būdama pirmoji šalies ponia ji rūpinosi visuotinio raštingumo klausimu ir įsteigė šeimų raštingumo rėmimo fondą.

B.Bush pateko į istoriją kaip viena iš dviejų moterų, buvusių JAV prezidentų žmonomis ir motinomis. Pirmoji buvo 1818 metais mirusi Abigail Adams.

„Ji buvo sumani, stipri, linksma ir pasibaranti“, – sakė Susan Baker, G. H.W. Busho valstybės sekretoriaus ir administracijos vadovo Jameso Bakerio žmona.

„Ji buvo nuostabi ir nesavanaudiška savo mylimo vyro George'o kompanionė. Nuostabu, kaip ji tvarkė triukšmingą savo namų ūkį 29 namuose 17-oje miestų“, – savo kalboje sakė S. Baker.

2009-aisiais B.Bush buvo atlikta širdies operacija. Praeityje ji buvo gydoma dėl skydliaukės veiklos sutrikimų išsivystančios Bazedovo ligos. Paskutinėmis dienomis ji buvo slaugoma namuose.

B Bush gedi penki vaikai, 17 vaikaičių ir septyni provaikaičiai.

Šeštasis jos vaikas, duktė Pauline Robinson, vaikystėje mirė nuo leukemijos.

B.Bush turėjo būti palaidota George'o Busho prezidentinės bibliotekos teritorijoje Koledž Steišene Teksase.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius