Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Holokausto aukos Izraelyje buvo paminėtos dviem tylos minutėmis

Izraeliečiai ketvirtadienį ryte nutraukė savo darbus ir praėjus 70 metų po nacių mirties stovyklų išvadavimo aidint sirenoms pagerbė 6 mln. žydų, pražuvusių per nacių vykdytą Holokaustą Antrojo pasaulinio karo metais.
Holokausto aukų pagerbimas Izraelyje.
Holokausto aukų pagerbimas Izraelyje. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Žydų valstybė buvo sustojusi toms dviem minutėms, kurios būna pagrindinis Holokausto atminimo dienos, šiemet prasidėjusios trečiadienį leidžiantis saulei, akcentas.

Keliuose ir gatvėse sustojo autobusai ir automobiliai. Daugelis žmonių išlipo iš savo transporto priemonių ir tas dvi minutes stovėjo tylėdami. Pėstieji buvo sustoję šaligatviuose.

Radijo bangomis transliuojama sielvartinga muzika ir interviu su Holokaustą išgyvenusiais žmonėmis, o televizijos stotys rodo dokumentinius filmus apie šį genocidą.

Visoje šalyje šia proga rengiamos ceremonijos, o vėliau parlamente bus skaitomos nužudytųjų pavardės.

Šiemetės Holokausto atminimo dienos tema – „Išvadavimo kančios ir grįžimas į gyvenimą: 70 metų nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos“, skirta paminėti išsigelbėjusiųjų kančioms ir iššūkiui atkurti sugriautus gyvenimus.

Maždaug 189 tūkst. išsigelbėjusiųjų tebegyvena šiandien Izraelyje, bet, kaip nurodo jų gerovės organizacija, kone 25 proc. jų susiduria su finansinėmis problemomis, nors ir gauna vyriausybės paramą.

Trečiadienį vakare kalbėdamas per Holokausto minėjimo renginį šalies ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahas dar kartą perspėjo dėl egzistencinės grėsmės, kurią žydų valstybei keltų branduolinį ginklą turintis Iranas, ir šią šiitišką respubliką palygino su nacių diktatoriaus Hitlerio valdyta Vokietija.

„Kaip naciai išnaikindami žydus siekė sutrypti civilizaciją ir sukurti viešpataujančią rasę, kuri valdytų žemę, taip Iranas siekia kontroliuoti regioną, plėstis ir sunaikinti žydų valstybę“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius