Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Homoseksualų santuokos klausimas Australijoje įžiebė pasipiktinimą ir įnirtingus debatus

Australijoje politinės kovos dėl homoseksualų santuokų įteisinimo trečiadienį pasiekė kritinę ribą, kai vyriausybė pasiūlė šį klausimą spręsti plebiscitu, per kurį būtų balsuojama paštu.
Galingasis LGBT paradas Niujorke
Homoseksualų santuokos klausimas Australijoje įžiebė pasipiktinimą ir įnirtingus debatus / Asmeninė nuotr.

Šis pasiūlymas buvo pateiktas parlamentui atmetus įprasto referendumo idėją, bet homoseksualų santuokų priešininkai kategoriškai prieštarauja abiem variantams.

Apklausos rodo, kad dauguma australų pritaria santuokų lygybei, tačiau jau daugiau kaip dešimtmetį šalies politikai nesutaria, koks būtų geriausias būdas spręsti šį klausimą.

Konservatyvi Liberalų ir Nacionalinės partijos koalicija pernai žadėjo surengti visuotinį referendumą, tačiau leiboristų bei žaliųjų opozicinių partijų atstovai ir nepartiniai senatoriai trečiadienį jau antrą kartą nepritarė tokiems planams aukštuosiuose parlamento rūmuose.

Opozicija, palaikoma daugelio homoseksualų teisių gynėjų, pritartų laisvam parlamentarų balsavimui, nepriklausomai nuo jų partijų politikos.

Opozicijos teigimu, nacionalinis balsavimas kainuotų pernelyg brangiai, suskaldytų visuomenę bei pasmerktų homoseksualus ir jų artimuosius kęsti neapykantą kurstančias kalbas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Australijos premjeras Malcolmas Turnbullas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Australijos premjeras Malcolmas Turnbullas

Šalies premjeras Malcolmas Turnbullas antradienį Australijos statistikos biurui skyrė 122 mln. Australijos dolerių (81,8 mln. eurų) balsavimui paštu organizuoti. Balsalapiai turėtų būti išsiuntinėti iki rugsėjo 12-osios, o rezultatai turėtų paaiškėti lapkričio pradžioje.

M.Turnbullas: „Stiprūs lyderiai vykdo savo pažadus. Silpni lyderiai juos laužo.“

„Stiprūs lyderiai vykdo savo pažadus. Silpni lyderiai juos laužo“, – pareiškė ministras pirmininkas.

Jei dauguma rinkėjų pritars homoseksualų santuokų legalizavimui, vyriausybė parlamento žemiesiems rūmams pateiks savo parengtą įstatymo projektą, o gruodį liberalai galėtų dėl jo balsuoti pagal savo įsitikinimus.

Jei rinkėjai tam nepritartų, šis klausimas nė nepatektų į parlamentą.

Santuokų lygybės idėjos šalininkai pažadėjo užginčyti pasiūlymą balsuoti paštu teisme. Jie tvirtina, kad jį rengianti vyriausybė gali viršyti įstatymų vykdomosios valdžios įgaliojimus. Dėl to kyla abejonių, ar balsavimas apskritai įvyks.

Jie taip pat baiminasi, kad balsavimas paštu gali atbaidyti Australijos jaunimą, itin retai besinaudojantį tradicinio pašto paslaugomis, bet daugiausiai palaikantį tos pačios lyties asmenų santuokų įteisinimą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Australijos premjeras Tony Abbottas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Australijos premjeras Tony Abbottas

Buvęs Australijos premjeras konservatorius Tony Abbottas trečiadienį išreiškė palaikymą balsavimo paštu idėjai ir agitavo rinkėjus balsuoti prieš homoseksualų santuokų legalizavimą.

T.Abbottas: „Jei esate susirūpinę dėl religijos ir žodžio laisvės, balsuokite prieš. Jei nemėgstate politinio korektiškumo, balsuokite prieš.“

„Jei jums nepatinka tos pačios lyties asmenų santuokos, balsuokite prieš“, – sakė jis reporteriams.

„Jei esate susirūpinę dėl religijos ir žodžio laisvės, balsuokite prieš. Jei nemėgstate politinio korektiškumo, balsuokite prieš“, – pareiškė T.Abbottas.

Tuo tarpu leiboristų senatorė Penny Wong parlamente pasakė ugningą kalbą, kurioje apkaltino vyriausybę „permetant sudėtingą sprendimą bendruomenei“ ir nesugebant apginti LGBTI (lesbiečių, gėjų, biseksualų, transseksualų ir interseksualų) bendruomenės nuo neapykantą kurstančių kalbų.

„Leiskite man pasakyti daugybės vaikų iš tos pačios lyties šeimų ir daugybės jaunų LGBTI vaikų vardu, kad tai nėra pagarbūs debatai“, – teigė ji.

Daugumoje Australijos valstijų tos pačios lyties poros gali sudaryti civilines sąjungas arba įregistruoti savo santykius, tačiau pagal šalies įstatymus vyriausybė nelaiko jų sutuoktiniais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius