-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Honkonge dėl jūrinių vėžlių surengta didelė paplūdimio valymo kampanija

Daugiau kaip du tūkstančiai savanorių sekmadienį išėjo į nuošalios Honkongo salos paplūdimius rinkti šiukšlių, aplinkosaugos aktyvistams perspėjus, kad plastikas žudo jūrinius vėžlius ir kitus laukinius gyvūnus.
Šiukšlių rinkimas Honkongo paplūdimyje
Šiukšlių rinkimas Honkongo paplūdimyje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Didėjant susirūpinimui dėl šiukšlių kiekio Honkongo vandenyse ir jų išmetimo į paplūdimius, pareigūnai ir aplinkosaugininkai šių šiukšlių šaltiniu vadina Pietų Kiniją.

Pernai Honkongo paplūdimius buvo užteršęs alyvpalmių aliejus, išsiliejęs po laivų susidūrimo Kinijos vandenyse.

Tačiau esama įrodymų, kad dalis kaltės tenka ir Honkongui. 2016 metais vietos žiniasklaida pranešė, kad į pakrantes bangos išmetė švirkštų ir medicininių atliekų iš miesto medicinos klinikų.

Sekmadienio valymo kampanija vyko Honkongo Lamos saloje prie Šek Pai Vano įlankos, netoli Šam Vano, kuris yra tarp kelių nuolatinių jūrinių vėžlių kiaušinių dėjimo vietų Pietų Kinijoje.

Vietovė lankytojams būna uždaryta nuo birželio iki spalio pabaigos, bet aktyvistai sako, kad pastaruosius šešerius metus čia nebeužregistruojama jokių jūrinių vėžlių lizdų.

„Vėžliams nepavyksta pasiekti paplūdimio ir padėti kiaušinių“, – sakė fondo „Aquameridian“ aktyvistė Sharon Kwok, kuri pridūrė, kad vėžliai žūsta įsipainioję į tinklus, sužaloti greitaeigių katerių ir laivų ar, dažniausiai, prariję šiukšlių.

„Vėžliai plastikinius maišelius palaiko medūzomis ir ėda juos“, – sakė Sh.Kwok. Ji paaiškino, kad vėžliai dėl dantelių snukyje negali išspjauti maišelių.

Savanoriai minimame smėlėtame paplūdimyje surinko dešimtis maišų šiukšlių, įskaitant gėrimų šiaudelius, šakutes ir šaukštus, polistirolą, dantų šepetukus ir plastikinius maišelius.

Dauguma plastiko šiukšlių buvo subyrėjusios į mažus gabalėlius, tad jas teko rinkti pasitelkus sietus.

„Iš toli jos atrodo kaip paprasti akmenukai, bet įsižiūrėjus atidžiau matyti, kad iš tikrųjų tai daugybė mažų plastiko gabalėlių ir vėžliai lengvai gali palaikyti juos maistu“, – sakė 14-metis savanoris Tommy Tsui.

Sh.Kwok sakė, kad šiemet į Honkongo krantą jau buvo išmesti septyni nugaišę žalieji vėžliai, bet aplinkosaugininkai mano, kad jų žuvo daugiau, tik gaišenos nuskendo.

Aktyvistai ragina vyriausybę didinti „draudžiamą zoną“ aplink Šam Vaną.

„Tikiuosi, kad jie galės išplėsti draudžiamą zoną toliau palei jūrą ir vėžlių išgyvenimo rodiklis bus didesnis“, – sakė 13-metė savanorė Caitlin Chiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius