-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Honkonge dėl protesto prieš saugumo įstatymą areštuoti aštuoni aktyvistai

Aštuoni Honkongo aktyvistai, tarp jų trys buvę įstatymų leidėjai, buvo areštuoti antradienį dėl dalyvavimo liepą vykusioje protesto akcijoje, šio pusiau autonominio miesto valdžiai slopinant prodemokratinį judėjimą pasitelkus naują drakonišką nacionalinio saugumo įstatymą.
Leung Kwok-hungas
Leung Kwok-hungas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tarp sulaikytųjų yra veteranas disidentas Leung Kwok-hungas, geriau žinomas „Ilgaplaukio“ pravarde, buvęs Honkongo demokratinės partijos vadovas Wu Chi-wai, buvęs įstatymų leidėjas Eddie Chu ir Figo Chanas, kasmet organizuojantis mitingą, skirtą paminėti šios buvusios britų kolonijos perdavimą Kinijai 1997-aisiais.

Policija informavo, kad šie asmenys įtariami liepos 1 dieną vykusio „nesankcionuoto susibūrimo“ organizavimu ir dalyvavimu jame. Jiems gali būti skirtos laisvės atėmimo iki penkerių metų bausmės.

VIDEO: Užfiksuota „barbariška ataka“ prieš Honkongo lyderės teisingumo ministrę – pargriuvo apsupta protestuotojų

Apie naujus areštus pranešta praėjus kelioms valandoms po to, kai Jungtinės Valstijos paskelbė sankcijas 14-ai Kinijos aukšto rango pareigūnų, reaguodamos į prodemokratinei stovyklai priklausančių Honkongo įstatymų leidėjų pašalinimą iš pusiau autonominio miesto įstatymų leidybos institucijos.

Birželio 30 dieną Pekinas primetė Honkongui naują drakonišką nacionalinio saugumo įstatymą, numatantį baudžiamąją atsakomybę už virtinę politinio pobūdžio pažeidimų.

Pekinas tvirtina, kad priimti šį įstatymą buvo būtina siekiant atkurti stabilumą po pernai šį tarptautinį finansų centrą septynis mėnesius purčiusių didžiulių demokratijos šalininkų protestų.

Įstatymas numato baudžiamąją atsakomybę už miglotai apibrėžtus keturių rūšių nusikaltimus: raginimus atsiskirti, ardomąją veiklą, terorizmą ir susimokymą su užsienio jėgomis.

Kitą dieną po įstatymo paskelbimo protestuoti į gatves išėjo tūkstančiai žmonių. Buvo sulaikyta per 370 protestuotojų. Kai kurie iš jų nešė plakatus bei vėliavas su demokratiją palaikančiais šūkiais.

Honkongo administracija tvirtina, kad naujasis įstatymas nevaržo žodžio ir susirinkimų laisvių, garantuotų šiai teritorijai, kai ji 1997 metais buvo grąžinta Kinijai.

Tačiau aktyvistai sako, kad šis teisės aktas pakirto opoziciją Honkonge, nes kitokios nuomonės reiškimas pernakt tapo neteisėta veika.

Pirmadienį policija remdamasi šiuo įstatymu areštavo tris žmones, lapkritį skandavusius draudžiamus šūkius universiteto miestelyje. Jie buvo apkaltinti dėl neteisėto susibūrimo ir kurstymo atsiskirti.

Praėjusią savaitę vienas garsiausių Honkongo prodemokratinio judėjimo veikėjų Joshua Wongas ir dar du aktyvistai buvo pasiųsti už grotų dėl pernai vasarą šalia Honkongo policijos būstinės vykusios protesto akcijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius