Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2019 09 09 /09:42

Honkonge moksleiviai formuoja gyvąsias grandines, valdžia sako Vašingtonui nesikišti

Honkonge tūkstančiai moksleivių pirmadienį prie mokyklų suformavo gyvąsias grandines, kad pademonstruotų solidarumą po praėjusio savaitgalio demonstracijų ir susirėmimų.

Tylus protestas surengtas Honkongo vyriausybei pasmerkus „neteisėtą radikalių protestuotojų elgesį“ ir perspėjus Jungtines Valstijas nesikišti į šio pusiau autonominio miesto reikalus.

VIDEO: Honkonge moksleiviai formuoja gyvąsias grandines – valdžia sako Vašingtonui nesikišti

Moksleiviai visame Honkonge rankomis susikibo antrą pirmadienį iš eilės. Ilgos gyvosios grandinės prieš skambutį nusidriekė į gatves prie mokyklų. Prie moksleivių prisidėjo daug mokyklas jau baigusių žmonių su protestuotojų skiriamaisiais ženklais tapusiais juodais marškinėliais ir kaukėmis.

VIDEO: Honkongo metro – negailestingas policijos ir protestuotojų susirėmimas

Sekmadienį tūkstančiai demonstrantų surengė taikią demonstraciją prie JAV konsulato, kurios metu prašė Vašingtono paramos, bet vėliau viename verslo ir parduotuvių rajone prasiveržė smurtas: protestuotojai niokojo metropoliteno stotis, padeginėjo savadarbes barikadas ir blokavo eismą.

Policija tramdydama protestuotojus panaudojo ašarines dujas.

„Scanpix“/AP nuotr./Honkonge moksleiviai formuoja gyvąsias grandines
„Scanpix“/AP nuotr./Honkonge moksleiviai formuoja gyvąsias grandines

Honkongo vyriausybė praėjusią savaitę sutiko atšaukti visą vasarą trukusius protestus išprovokavusį ekstradicijos įstatymo projektą, bet demonstrantai nori, kad būtų įvykdyti ir kiti jų reikalavimai, įskaitant reikalavimą dėl didesnės demokratijos.

Protestuotojai per sekmadienio demonstraciją kreipėsi į JAV prezidentą Donaldą Trumpą ragindami „palaikyti Honkongą“ ir užtikrinti, kad JAV Kongresas priimtų įstatymą dėl ekonominių sankcijų ir bausmių Honkongo bei Kinijos pareigūnams, varžantiems demokratiją ir žmogaus teises šiame mieste.

Honkongo vyriausybė išreiškė apgailestavimą dėl tokio JAV įstatymo projekto, vadinamo Honkongo žmogaus teisių ir demokratijos aktu. Pirmadienio pareiškime miesto valdžia nurodo, kad „užsienio įstatymų leidybos institucijos niekaip neturėtų kištis į [Honkongo] vidaus reikalus“.

Pasak vyriausybės, „Honkongas pats labai suinteresuotas išlaikyti autonomiją, kad būtų apsaugoti mūsų interesai ir pranašumas pagal „vienos šalies, dviejų sistemų“ principą“ po šios buvusios britų kolonijos sugrąžinimo Kinijai 1997 metais.

VIDEO: Honkonge atkartojant Baltijos kelio protesto akciją žmonės susikibo į 40 km ilgio grandinę

JAV Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi praėjusią savaitę pareiškime nurodė, kad Honkongo gyventojai nusipelno tikros autonomijos ir laisvės nebijoti. Ji paragino nutraukti policijos smurtą prieš protestuotojus ir sakė, kad Kongresas nori „sparčiai pateikti“ įstatymo projektą dėl Honkongo.

D.Trumpas yra užsiminęs, kad šį reikalą turėtų spręsti Kinija, tačiau ir jis sakė, kad neturėtų būti naudojamas joks smurtas. Politikos analitikų nuomone, jo atsakas buvo prislopintas todėl, kad jis nenori sutrikdyti derybų su Kinija dėl abiejų šalių prekybos karo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius