2021 04 16 /16:21

Honkonge pasiųsti už grotų milijonierius J.Lai ir dar keturi demokratijos šalininkai

Honkongo žiniasklaidos magnatas Jimmy Lai penktadienį 14 mėnesių buvo pasiųstas už grotų kartu su dar keturiais prodemokratinio judėjimo veteranais aktyvistais dėl jų vaidmens organizuojant antivyriausybinius protestus, paskatinusius Pekiną susidoroti su disidentais pusiau autonominiame mieste.
Jimmy Lai
Jimmy Lai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Kinija Honkongas

J.Lai buvo nuteistas kalėti dėl dviejų atskirų mitingų, surengtų 2019 metų rugpjūtį – per ne vieną mėnesį šį tarptautinį finansų centrą paralyžiavusio demokratijos šalininkų sukilimo kulminaciją.

Šios laisvės atėmimo bausmės yra pirmosios, skirtos 73 metų milijonieriui, kuris kelis dešimtmečius per savo žiniasklaidos imperiją rėmė Honkongo demokratijos siekius. Dėl tos kampanijos Kinija pavadino jį „išdaviku“.

Penktadienį paskelbti nuosprendžiai buvo vėliausi teismo sprendimai, Kinijai po protestų bangos tęsiant nepaliaujamą ir sėkmingą kampaniją, skirtą nutildyti kritikus Honkonge.

J.Lai ir dar keturi aktyvistai iš pradžių buvo nuteisti už vadovavimą didžiuliam mitingui, kuris, organizatorių duomenimis, pritraukė iki 1,7 mln. žmonių.

Iš viso devyni žymiausi Honkongo prodemokratinio judėjimo aktyvistai buvo pripažinti kaltais dėl tos protesto akcijos organizavimo ir dalyvavimo joje.

Daugelis jų ištisus dešimtmečius agitavo už nesmurtinius veiksmus savo galiausiai vaisių neatnešusioje kampanijoje už visuotinę rinkimų teisę.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Demokratijos aktyvistai Honkonge
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Demokratijos aktyvistai Honkonge

Tarp kaltinamųjų buvo ir Honkongo „demokratijos tėvu“ vadinamas 82 metų advokatas Martinas Lee, kadaise padėjęs Pekinui parengti miesto „minikonstituciją“.

Kita kaltinamoji buvo 73 metų advokatė, buvusi opozicijos įstatymų leidėja Margaret Ng.

M.Lee ir M.Ng buvo pasiųsti už grotų, tačiau bausmių vykdymas buvo atidėtas.

2019 metais mitingai dažnai peraugdavo į riaušių policijos ir aršiai nusiteikusių demonstrantų susirėmimus. Tie protestai kėlė didžiausią pavojų Pekino valdymui šioje buvusioje Didžiosios Britanijos kolonijoje nuo jos perdavimo Kinijai 1997 metais.

Penktadienį J.Lai buvo paskirta antroji laisvės atėmimo bausmė už dalyvavimą kitame užpernai rugpjūtį surengtame mitinge, peraugusiame į chaosą ir smurtinius protestuotojų susirėmimus su policija.

Nors už šį nusikaltimą verslininkas buvo nuteistas kalėti aštuonis mėnesius, dalis šios bausmės bus atlikta lygiagrečiai su ankstesne bausme. Iš viso jis turės išbūti už grotų 14 mėnesių.

Pekinas ir miesto valdžia sėkmingai nutildė demokratijos judėjimą per plataus masto susidorojimo kampaniją, vykdomą pasitelkiant nacionalinio saugumo įstatymą, iš esmės uždraudžiantį vykdyti Honkonge disidentinę veiklą.

Valdžia taip pat stengiasi radikaliai pakeisti miesto rinkimų sistemą, kad teisėkūros procese galėtų dalyvauti tik „patriotai“.

Žmogaus teisių organizacijos „Amnesty International“ Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono skyriaus direktorė Yamini Mishra pareiškė, kad penktadienį paskelbti nuosprendžiai liudija apie vyriausybės pasiryžimą atsikratyti visos opozicijos.

„Valdžia, suėmusi daugumą žymiausių Honkongo disidentų pagal represinį nacionalinio saugumo įstatymą, dabar valosi nuo likusių taikių kritikų, prisidedama su 2019 metų protestais susijusiais fiktyviais kaltinimais“, – pažymėjo Y.Mishra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius