-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Honkonge protestuotojai susirinko į naują demonstraciją

Honkonge protestuotojai šeštadienį susirinko atokiame miesto rajone, dar kartą protestuodami prieš Kinijos teritorinę vyriausybę. Tuen Muno mieste Honkongo autonominio regiono šiaurės vakaruose vykęs protestas, į kurį susirinko keli tūkstančiai žmonių, buvo nedidelis, palyginus su vykusiais kitais savaitgaliais.
Protestas Honkonge
Protestas Honkonge / „Scanpix“/AP nuotr.

Protestuotojai sudegino Kinijos vėliavą, o policija prieš demonstrantus naudojo paprikinį purškalą.

Policija kaltino protestuotojus liejus vandenį ant pareigūnų per kelių tūkstančių žmonių eitynes Tuene. Žurnalistai matė, kad pareigūnai sulaikė mažiausiai vieną demonstrantą.

Honkonge protestai nesiliauja jau ketvirtą mėnesį iš eilės – viskas prasidėjo nuo pasipriešinimo siūlomam ekstradicijos įstatymui ir išsiplėtė iki platesnės apimties demokratinių reikalavimų.

Honkongo žiniasklaida pranešė apie incidentus kitose vietose, kai centrinės vyriausybės rėmėjai kai kuriose metro stotelėse ėmėsi vykdyti vieno Pekiną palaikančio politiko raginimus draskyti protestuotojų išklijuotus plakatus.

Protestai smarkiai kompromituoja valdančiąją Kinijos komunistų partiją prieš spalio 1 dieną įvyksiantį Kinijos Liaudies Respublikos įkūrimo 70-ųjų metinių minėjimą. Honkongo vyriausybė kiek anksčiau pranešė atšaukianti renginį su fejerverkais dėl susirūpinimo visuomenės saugumu.

Šeštadienį protestuotojai, kurių dauguma buvo apsirengę juodai ir nešėsi skėčius – savo judėjimo simbolį – skandavo šūkius „Atgaukime Honkongą!“ ir „Mūsų laikų revoliucija!“

Honkongo lyderė Carrie Lam kiek anksčiau sutiko atšaukti pirmuosius protestus išprovokavusį ekstradicijos įstatymo projektą, numatantį, kad Honkonge suimti asmenys gali būti perduodami žemyninės Kinijos teismams. Tačiau protestuotojai reikalauja ir kitų dalykų, tokių kaip skundų dėl policijos smurto per ankstesnes demonstracijas tyrimai.

Protestuotojai skundžiasi, kad Pekinas ir C.Lam vyriausybė daro žalą „didelio masto autonomijai“ ir vakarietiškoms pilietinėms laisvėms, pažadėtoms buvusiai Didžiosios Britanijos kolonijai, kai ji 1997 metais buvo grąžinta Kinijai.

Protestai pradėjo daryti įtaką ir Honkongo ekonomikai, kuri jau ir šiaip lėtėja dėl vėstančios pasaulinės vartotojų paklausos. Honkongo oro uostas pranešė, kad rugpjūtį sumažėjo keleivių srautas, o viešbučių ir mažmenininkų verslas prislopo.

Policija atsisakė išduoti leidimą šeštadienio mitingui, kurio eisena nusitęsė apie 2 kilometrus nuo vienos žaidimų aikštelės iki vyriausybės kanceliarijos pastato Tuen Mune. Apeliacinis teismas penktadienį atšaukė draudimą, tačiau apribojo protesto trukmę nuo 15 iki 17 val. vietos (10–12 val. Lietuvos) laiku.

Tuen Mune protestuotojai taip pat skundėsi dėl grupės moterų iš žemyninės Kinijos, susirenkančių dainuoti viename vietos parke. Gyventojai skundžiasi, kad jos kelia per daug triukšmo ir prašinėja pinigų ar užsiima prostitucija.

Šie skundai liepą paskatino surengti panašias eitynes.

Taip pat šeštadienį, pasak valstybinio transliuotojo RTHK, kilo trumpų susirėmimų, kai vyriausybės rėmėjai keliose metro stotelėse nuplėšė protestuotojų plakatus.

Vėliau šeštadienį kai kurie protestuotojai ketina vykti į kitą rajoną – Juen Longą, kur grupė vyrų su lazdomis užsipuolė protestuotojus ir metro keleivius per incidentą liepos 21 dieną, sukėlusį ginčus Honkonge.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius