-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Honkonge – referendumas dėl demokratijos

Dešimtys tūkstančių žmonių balsavo už visišką demokratiją Honkonge per pirmąją valandą nuo neoficialaus internetinio referendumo pradžios, nors Kinijos valdančiosios Komunistų partijos lyderiai perspėjo esantys nusistatę prieš tokią pilietinę akciją.
Šimtai Honkongo gyventojų ragina balsuoti neoficialiame referendume dėl demokratinio valdymo
Šimtai Honkongo gyventojų ragina balsuoti neoficialiame referendume dėl demokratinio valdymo / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Buvusioje Didžiosios Britanijos kolonijoje, kuri buvo grąžinta valdyti Kinijai 1997 metais, pastaruoju metu didėjo įtampa visuomenėje. Demokratijos aktyvistai grasino blokuoti dalį miesto finansinio rajono, jeigu Kinija neleis opozicijos kandidatams balotiruotis rinkimams, kurie vyks 2017 metais.

Pekinas sakė, kad Honkongas galės 2017 metais išsirinkti miesto vadovą, o toks žingsnis būtų iki šiol drąsiausias demokratijos eksperimentas Kinijoje nuo komunistinio režimo įsigalėjimo 1949 metais. Tačiau aukšti Kinijos pareigūnai atmetė galimybę visuomenei pačiai iškelti kandidatus.

Pekinas reikalauja, kad kandidatus siūlytų nedidelis komitetas, sudarytas daugiausiai iš centrinės vyriausybės šalininkų. Jeigu būtų pasirinktas toks scenarijus, sudaryta galimybė balsuoti faktiškai taptų bevertė.

Nors „referendumo“ tinklalapis „PopeVote“ nuolat stringa po anksčiau šią savaitę surengtos kibernetinės atakos, per pirmąsias 1,5 val. nuo balsavimo pradžios savo valią pareiškė daugiau nei 50 proc. žmonių, nurodė organizatoriai. Dauguma balsavo naudodamiesi programėle išmaniesiems telefonams.

Apie 37 tūkst. žmonių keliomis dienomis anksčiau užsiregistravo šiam balsavimui.

Honkongas buvo grąžintas Kinijai su sąlyga, kad jis turės plačią autonomiją pagal principą „viena šalis – dvi santvarkos“, taip pat su nekonkrečiu pažadu pereiti prie visiškos demokratijos

Honkongo vyriausybės atstovas pareiškė, kad šis internetinis balsavimas nelems „jokių teisinių padarinių“ ir kad Honkongo įstatymai tokio balsavimo galimybės nenumato.

Apie 200 „referendumo“ šalininkų lietingą dieną dalyvavo taikiose eitynėse prie Honkongo vyriausybės būstinės – dainuodami, mojuodami vėliavomis ir ragindami daugiau žmonių simbolinėje akcijoje už visišką demokratiją.

Vyriausybė ir policijos šaltiniai perspėjo, kad kitos radikalios grupuotės gali prisidėti arba „paveržti“ kampaniją „Occupy Central“. Policija penktadienį sustiprino saugumo priemones aplink Honkongo vyriausybės pastatą po to, kai nedidelė demonstrantų grupė pamėgino į jį įsiveržti praeitą savaitę.

Centrinę vyriausybę palaikantys laikraščiai, Kinijos pareigūnai ir Honkongo verslo magnatai griežtai kritikavo „Occupy Central“ kampaniją, planuojančią šią vasarą surengti masinius protestus Centriniame verslo rajone, sakydami, kad tai pakenks Honkongui.

Tačiau aktyvistai tikina, kad jų judėjimas yra taikus ir reikalaujantis „tikro pasirinkimo“ 5 mln. balso teisę turinčių Honkongo gyventojų.

Vienas iš internetinio balsavimo organizatorių – akademikas Benny Tai – pabrėžė, kad jo judėjimas dar nesusitarė dėl tikslios datos, kada bus pradėti gatvės protestai, tačiau tai padės padaryti „referendumo“ rezultatai.

Centriniame verslo rajone įsikūrę bankai paskubomis rengė darbuotojų pratybas ir kurpė planus nenumatytiems atvejams, ruošdamiesi potencialiems veiklos trikdymams.

Honkongas buvo grąžintas Kinijai su sąlyga, kad jis turės plačią autonomiją pagal principą „viena šalis – dvi santvarkos“, taip pat su nekonkrečiu pažadu pereiti prie visiškos demokratijos, nors to klausimo britai nekėlė iki pat 150 metų trukusio kolonijinio valdymo paskutiniųjų dienų.

Šis „referendumas“ laikomas svarbiu išbandymu demokratijos šalininkams, susirūpinusiems dėl didėjančios Pekino centrinės vyriausybės kontrolės jų mieste, kuriam buvo pažadėta išlaikyti dideles laisves, grįžus prie Kinijos valdymo.

Praeitą savaitę Pekinas paskelbė dokumentą, kuriame pabrėžė visišką centrinės vyriausybės kontrolę Honkonge, o daugelis tą žingsnį suprato kaip užslėptą perspėjimą.

Balsavimas internetiniame „referendume“ truks iki birželio 29 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius