Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Honkonge sulaikytas žurnalistų sąjungos vadovas

Honkonge trečiadienį buvo sulaikytas vietos žurnalistų sąjungos vadovas, besiruošęs po kelių savaičių išvykti iš miesto ir pradėti stažuotę užsienyje.
Ronsonas Chanas
Ronsonas Chanas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Honkongo žurnalistų asociacijos (HKJA) pirmininkas Ronsonas Chanas buvo sulaikytas dėl įtariamo nepaklusimo policijos pareigūnui ir viešosios tvarkos pažeidimo.

Naujienų portalas „Channel C“ – R.Chano darbovietė – pranešė, kad veteraną reporterį išvedė policininkai, kai šis rengė reportažą apie valstybinių būstų savininkų susirinkimą.

Pasak policijos, 41 metų vyras, pavarde Chanas, buvo sulaikytas, nes atsisakė pareigūnams parodyti savo asmens tapatybės kortelę ir, nepaisydamas daugkartinių įspėjimų, „nenorėjo bendradarbiauti“.

R.Chanas ruošėsi rugsėjo pabaigoje išvykti iš Honkongo į Jungtinę Karalystę, kur jis buvo pakviestas dalyvauti Oksfordo universiteto tyrimų centro „Reuters Institute“ pusmečio trukmės stipendiatų programoje.

Po masinių prodemokratinio judėjimo protestų, purčiusių Honkongą prieš trejus metus, miesto valdžia susidoroja su kitaminčiais. Šiam tikslui teisėsauga pasitelkia griežtą nacionalinio saugumo įstatymą ir kaltinimus maištavimu pagal kolonijinio valdymo laikų baudžiamojo kodekso straipsnį.

Vietos žiniasklaidos priemonėms, laikomoms kritiškomis vyriausybės atžvilgiu, iškelta daug bylų, o Honkongas smuko pasauliniuose spaudos laisvės reitinguose.

Kaip ir daugelis šiuo metu uždarytų pilietinės visuomenės grupių ir už demokratiją pasisakančių asociacijų, tiek R.Chanas, tiek HKJA ne kartą buvo kritikuojami leidinių, atskaitingų Pekino ryšių biurui Honkonge.

Po tokių kritiškų žiniasklaidos pranešimų policija dažnai imasi veiksmų.

Vietos laikraštis „Apple Daily“ ir interneto naujienų platforma „StandNews“, kuriai anksčiau dirbo R.Chanas, pernai buvo priversti užsidaryti, kai jų vadovai buvo apkaltinti keliant grėsmę nacionaliniam saugumui. Tuomet šimtai žurnalistų liko be darbo.

Gegužę paskelbtame organizacijos „Žurnalistai be sienų“ (RSF) metiniame spaudos laisvės reitinge Honkongas smuko žemyn 68 pozicijomis ir atsidūrė 148 vietoje tarp pasaulio šalių.

Pirmoje RSF ataskaitoje, paskelbtoje 2002 metais, Honkongas rikiavosi tarp laisviausią žiniasklaidą turinčių Azijos valstybių ir tuomet užėmė 18 vietą tarp visų šalių.

Honkongo užsienio korespondentų klubas šiemet atsisakė Azijos prestižiškiausių kasmetinių spaudos apdovanojimų už žmogaus teisių gynimą. Savo sprendimą organizacija motyvavo Pekino primesto saugumo įstatymo keliamais pavojais, tačiau tą žingsnį nevienareikšmiškai įvertino daugelis narių žurnalistų.

Neseniai klubas savo tinklapyje paskelbė sušvelnintą pareiškimą dėl spaudos laisvės situacijos mieste.

Vienas iš pašalintų pareiškimo sakinių skambėjo taip: „Susiduriant su beprecedenčiais išpuoliais prieš žiniasklaidą, mūsų klubo vaidmuo dar niekada nebuvo toks svarbus, o mūsų atsidavimas – didesnis.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius