Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 16 /20:04

Beveik du milijonai juodai vilkinčių protestuotojų užplūdo Honkongo gatves

Sekmadienį Honkongo gatves pildo tūkstančiai juodais drabužiais apsirėdžiusių protestuotojų, nepatenkintų ekstradicijos į Kiniją įstatymu, kuris šalyje anksčiau šią savaitę įplieskė didžiulį nepasitenkinimą valdžia ir paskatino nepatenkintų protestuotojų susirėmimus su policija.
Į Honkongo gatves išėjo tūkstančiai protestuotojų
Į Honkongo gatves išėjo tūkstančiai protestuotojų / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Į protestus sekmadienį susirinko veveik 2 mln. žmonių, pranešė organizatoriai.

Tai – dvigubai didesnis susirinkusiųjų aktyvumas, nei praėjusią savaitę.

„Šiandienos eisenoje turėjome beveik 2 mln. žmonių“, – žurnalistams sakė Pilietinių žmogaus teisių fronto atstovas Jimmy Shamas.

Nors šeštadienį Honkongo vyriausioji administratorė Carrie Lam paskelbė neribotam laikui įšaldanti įstatymo projektą dėl kai kurių įtariamųjų ekstradicijos į žemyninę Kiniją, sekmadienio vidurdienį žadėti protestai nebuvo atšaukti, pranešė CNN.

Minios žmonių, skanduojančių „panaikinkite“ ir „atsistatydinkite“, lėtai judėjo link centrinio rajono, kur yra įsikūrusi vyriausybės būstinė.

Tūkstančiai juodais drabužiais vilkinčių protestuotojų, nešini baltomis gėlėmis ir ant krūtinės segintys baltus kaspinus išėjo į gatves siekdami ir toliau didinti spaudimą Honkongo vyriausiajai administratorei Carrie Lam, kad ekstradicijos įstatymas išvis būtų atšauktas o ji atsistatydintų.

„Mūsų reikalavimai yra paprasti. Carrie Lam turi pasitraukti iš pareigų, ekstradicijos įstatymas turi būti panaikintas, o policija turi atsiprašyti už žiaurų smurtą prieš mūsų žmones“, – pareiškė su grupe draugų prie eitynių prisijungęs banko darbuotojas Johnas Chow.

„Ir mes kovosime toliau“, – pridūrė jis.

Daugelis Victoria parke vidurdienį Honkongo laiku susirinkusių protestuotojų atėjo nešini baltomis gėlėmis, taip norėdami išreikšti pagarbą šeštadienį žuvusiam vyrui. Jis pakabino protesto plakatą su užrašais „Mylėkite, o ne šaudykite“ ir „Ne ekstradicijai į Kiniją“, bet nukrito iš aukščio ir mirtinai susižalojo.

„Mes nešame baltas gėles tikėdamiesi, kad jis ilsėsis ramybėje“, – sakė 23-ejų protesto dalyvis Michaelis.

Sekmadienio eitynės dar didesnio masto nei prieš savaitę įvykusi akcija, kurioje išreikšti savo nuogąstavimų dėl buvusios Britanijos kolonijos santykių su žemynine Kinija susibūrė 1 mln. žmonių.

Eitynėse dalyvauja ir jaunimas, ir vyresnio amžiaus žmonės.

Ragina surengti streiką

Nors C.Lam nusprendė įšaldyti įstatymo projektą, už demokratiją kovojantys aktyvistai ragina pirmadienį surengti visuotinį streiką. Kai kurios profsąjungos, mokytojų asociacijos ir kitos grupės planuoja boikotuoti darbą ir pamokas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Honkongo lyderė Carrie Lam
AFP/„Scanpix“ nuotr./Honkongo lyderė Carrie Lam

„Raginame visą visuomenę prisidėti prie kampanijos“, – pareiškė Bonny Leung ir kiti už demokratiją kovojančio Pilietinio žmogaus teisių fronto lyderiai.

Daugelis ekstradicijos įstatymo priešininkų ragina C.Lam atsistatydinti ir nori, kad ji panaikintų įstatymo projektą, kuris, kaip daugelis baiminasi, gali dar labiau susilpninti branginamas teisines apsaugas ir laisves, pažadėtas Pekino, kai jis 1997 metais susigrąžino šią teritoriją.

„Kinija tiesiog nori Honkongą paversti dar vienu kinų miestu, – pareiškė 54 metų Alexas To, kuris, jo žodžiais, turi nedidelį verslą. – „Carrie Lam tėra statytinė. Viskas priklauso nuo Pekino lyderių požiūrio.“

C.Lam paskelbus apie įstatymo projekto įšaldymą, kad būtų išvengta tolesnio smurto, Kinijos vyriausybės pareigūnai paskelbė nemažai pareiškimų, kuriuose pareiškė palaikantys tą sprendimą.

Kodėl kilo protestai?

Protestuotojai nepatenkinti prieštaringai vertinamu ekstradicijos įstatymu, kurį priėmus Honkongas galėtų išduoti nusikaltimais įtariamus asmenis visoms šalims, tarp jų ir Kiniją.

Priėmus įstatymą, pavojuje greičiausiai atsidurtų Honkongo specialiojo administracinio regiono gyventojai, taip pat – žemyninės Kinijos dalies ir užsienio šalių piliečiai, gyvenantys šiame pasauliniame finansų centre.

Analitikų teigimu, jie rizikuotų būti teisiami ir kalinami ne pusiau autonominiame Honkonge, o, pavyzdžiui, Pekine. Įstatymo projekto oponentai sako, kad Kinijos teisinė sistema neužtikrins tokių pačių teisių atsakovams.

DAUGIAU SKAITYKITE: 15min paaiškina: kodėl Honkongą drebina protestai?

Per ankstesnes demonstracijas į Honkongo gatves buvo išėję šimtai tūkstančių gyventojų, o trečiadienį įvyko protestuotojų susirėmimų su policija, per kuriuos buvo sužeisti dešimtys žmonių.

C.Lam yra sakiusi, jog ekstradicijos įstatymas, kuris Honkongui leistų nusikaltimais įtariamus asmenis išduoti visoms šalims, įskaitant Kiniją, yra reikalingas, jeigu Honkongas nori užtikrinti teisingumą, vykdyti savo tarptautinius įsipareigojimus ir netapti magnetu nuo teisingumo besislapstantiems asmenims.

Dėl nuogąstavimų dėl Kinijos teismų nepriklausomumo ir pagarbos žmogaus teisėms Kinija nėra įtraukta į Honkongo ekstradicijos susitarimus.

C.Lam, kurią paskyrė Pekino lojalistų dominuojamas komitetas, anksčiau atsisakydavo net pagalvoti apie įstatymo projekto atšaukimą, nepaisydama nei verslo ir teisinių organizacijų kritikos, nei praėjusį sekmadienį surengto rekordinio mitingo, per kurį, organizatorių teigimu, į gatves išėjo daugiau nei milijonas protestuotojų.

„Labai apgailestauju, kad mūsų darbo trūkumai ir daugybė kitų veiksnių po palyginti ramių pastarųjų dvejų metų laikotarpio sukėlė visuomenėje esminių prieštaravimų ir ginčų“, – sakė C.Lam.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius