-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
03 19 /19:26

Honkongo įstatymų leidėjai priėmė naują nacionalinio saugumo įstatymą

Honkongo įstatymų leidžiamoji institucija antradienį vienbalsiai priėmė naują nacionalinio saugumo įstatymą, kuriame numatytos griežtos bausmės, įskaitant įkalinimą iki gyvos galvos už tokius nusikaltimus kaip šalies išdavystė ir sukilimas.
Joyce Zhou / REUTERS
Joyce Zhou / REUTERS
Temos: 2 Kinija Honkongas

„Ši diena – istorinis momentas Honkongui“, – sakė miesto lyderis Johnas Lee (Džonas Li).

Jis pridūrė, kad naujasis įstatymas įsigalios kovo 23 dieną.

Įstatyme išvardytos penkios naujos nusikaltimų kategorijos: išdavystė, sukilimas, šnipinėjimas ir valstybės paslapčių vagystė, nacionalinio saugumo sabotažas ir išorinis kišimasis.

Šis vietinis teisės aktas yra antras miesto nacionalinio saugumo įstatymas po to, kurį Pekinas primetė Honkongui 2020 metais, numalšinęs didžiulius ir kartais smurtinius demokratinius protestus.

Honkongo įstatymų leidžiamoji taryba, kurioje po rinkimų tvarkos pakeitimų dirba Pekinui lojalūs žmonės, procesą paspartino. Kovo 8 dieną pristačius įstatymo projektą ir J. Lee paraginus „visu greičiu“ pastumti įstatymą, atitinkamas komitetas savaitę posėdžiavo kasdien.

Įstatymas numato griežtas bausmes už įvairius veiksmus, valdžios vadinamus grėsmėmis nacionaliniam saugumui. Už lengvesnius pažeidimus, įskaitant ardomųjų publikacijų turėjimą, taip pat galės būti skirtos kelerių metų įkalinimo bausmės. Kai kurios nuostatos sudaro sąlygas baudžiamajam persekiojimui už veiksmus, padarytus bet kurioje pasaulio vietoje.

Įstatymo kritikai nerimauja, kad juo bus dar labiau suvaržytos pilietinės laisvės, kurias Pekinas pažadėjo saugoti 50 metų, kai 1997-aisiais Honkongas, buvusi britų kolonija, buvo sugrąžintas Kinijai.

Jungtinių Tautų teisių vadovas antradienį pasmerkė naujo nacionalinio saugumo įstatymo priėmimą Honkonge ir pavadino jį skubotai priimtu ir „regresyviu žingsniu žmogaus teisių apsaugos srityje“.

„Nerimą kelia tai, kad toks svarbus teisės aktas buvo skubotai priimtas per pagreitintą procesą, nepaisant rimtų abejonių dėl daugelio jo nuostatų nesuderinamumo su tarptautine žmogaus teisių teise“, – pareiškime sakė Volkeris Turkas (Volkeris Tiurkas).

Jungtinės Valstijos išreiškė susirūpinimą dėl Honkongo įstatymų leidžiamosios valdžios priimto griežto naujo nacionalinio saugumo įstatymo, kuriame Vašingtonas įžvelgia tolesnį laisvių suvaržymą.

„Manome, kad tokie veiksmai gali paspartinti kadaise atviros Honkongo visuomenės uždarymą“, – žurnalistams antradienį sakė Valstybės departamento atstovas Vedantas Patelis.

„Mums kelia nerimą plačios ir, mūsų nuomone, neaiškiai apibrėžtos įstatymo nuostatos“, – pridūrė jis.

JK vyriausybė antradienį pasmerkė Honkongo naują nacionalinio saugumo įstatymą, įspėdama, kad jis turės plataus masto pasekmių finansų centrui.

Užsienio reikalų sekretorius Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) teigė, kad jis turės „toli siekiančių pasekmių“ teisinei valstybei ir institucijų nepriklausomumui, taip pat Honkonge gyvenančių ir dirbančių asmenų teisėms ir laisvėms.

„Bendras naujojo Honkongo nacionalinio saugumo įstatymo poveikis yra tas, kad jis dar labiau pakenks teisėms ir laisvėms, kuriomis naudotasi mieste“, – sakė jis.

Verslininkų ir žurnalistų nuogąstavimai

Honkongo politikos scena po didžiulių 2019 metų protestų labai smarkiai pasikeitė.

Daugelis pagrindinių aktyvistų buvo patraukti baudžiamojon atsakomybėn, o kiti ieškojo prieglobsčio užsienyje. Įtakingos prodemokratinės žiniasklaidos priemonės, tokios kaip laikraštis „Apple Daily“ ir naujienų svetainė „Stand News“, buvo uždarytos. Dėl taikytų griežtų priemonių daug nusivylusių jaunų profesionalų ir vidurinės klasės šeimų išvyko į JAV, Britaniją, Kanadą ir Taivaną.

Honkongo pagrindinis įstatymas reikalauja, kad miestas priimtų vietinį nacionalinio saugumo įstatymą. Ankstesnis bandymas 2003 metais sukėlė didžiulius gatvių protestus, kuriuose dalyvavo pusė milijono žmonių, ir galiausiai įstatymo projektą teko atidėti. Tokių protestų dėl dabartinio įstatymo projekto nebuvo pirmiausia dėl esamo saugumo įstatymo poveikio.

Ir Kinijos, ir Honkongo vyriausybės sako, kad Pekino primestas įstatymas atkūrė stabilumą po 2019 metų protestų.

Pareigūnai tvirtina, kad naujuoju įstatymu saugumas suderinamas su teisių ir laisvių apsauga. Miesto vyriausybė sakė, kad reikia užkirsti kelią protestų atsinaujinimui ir kad tai paveiks tik itin mažą nelojalių gyventojų grupę.

Pagal įstatymą už viešosios infrastruktūros gadinimą siekiant pakenkti nacionaliniam saugumui gali būti skiriama 20 metų laisvės atėmimo bausmė, o jei buvo susimokyta su išorės jėgomis – įkalinimas iki gyvos galvos. 2019 metais protestuotojai buvo užėmę Honkongo oro uostą ir siaubė geležinkelio stotis.

Verslininkai ir žurnalistai reiškė nuogąstavimus, kad plačios apimties įstatymas prieš valstybės paslapčių atskleidimą ir kišimąsi iš užsienio paveiks jų kasdienį darbą.

Stebėtojai atidžiai stebės, ar valdžia įstatymą taikys kitoms profesinėms sritims ir kaip įstatymas paveiks honkongiečių laisves.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius