Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Honkongo judėjimo „Occupy“ lyderiai protestams slopstant pasidavė policijai

Honkongo judėjimo „Occupy Central“ lyderiai trečiadienį pasidavė policijai dėl savo vaidmens per demokratijos šalininkų protestus, kuriuos valdžia laiko neteisėtais, ir tai yra dar vienas ženklas, kad pilietinio nepaklusnumo kampanija galbūt išsikvepia.
Protestuotojų susirėmimas su Honkongo policija
Protestuotojų susirėmimas su Honkongo policija / „Scanpix“/AP nuotr.

Trys įkūrėjai pasidavė paraginę studentus pasitraukti iš protestų vietų šiame Azijos finansų centre, nuogąstaujant dėl tolesnio smurto, vos kelios valandos po to, kai studentų lyderis Joshua Wongas paragino šalininkus persigrupuoti.

Per demonstracijų piką į gatves išeidavo daugiau kaip 100 tūkst. žmonių, bet tas skaičius dabar susitraukė iki kelių šimtų, daugiausia – studentų, o visuomenės parama išblėso protestuotojams blokuojant gatves ir trukdant verslui.

Prokiniškos grupės tyčiojosi iš Benny Tai, Chan Kin-mano ir kunigo Chu Yiu-mingo, jiems einant į policijos nuovadą vos už dviejų metropoliteno stotelių nuo pagrindinės protestų vietos Admiraliteto rajone.

Trys lyderiai, kuriuos lydėjo 82 metų katalikų kardinolas Josephas Zenas, buvęs Honkongo vyskupas, užpildė anketas pateikdami asmeninę informaciją ir buvo paleisti nepateikus jiems jokių kaltinimų.

„Tikiuosi, jog galime parodyti kitiems pasidavimo prasmę. Raginame netrukus užbaigti užėmimą ir daugiau piliečių įvykdys pagrindinę pilietinio nepaklusnumo pareigą, kuri yra pasidavimas“, – išėjęs iš policijos nuovados sakė Benny Tai, garsiausias iš „Occupy“ lyderių.

Per demonstracijų piką į gatves išeidavo daugiau kaip 100 tūkst. žmonių, bet tas skaičius dabar susitraukė iki kelių šimtų, daugiausia – studentų, o visuomenės parama išblėso protestuotojams blokuojant gatves ir trukdant verslui.

Kai kurie studentai nepaisė raginimų atsitraukti ir žadėjo likti protestų vietose ir toliau reikalauti laisvų miesto vadovo rinkimų 2017 metais.

Tačiau Kinijos politikos ekspertas iš Honkongo Baptistų universiteto Jeanas Pierre'as Cabestanas sakė, kad judėjimas „Occupy“ jau yra žlugęs.

„Šio judėjimo problema ir viena silpnybių yra ta, kad nėra daug koordinavimo tarp Honkongo studentų federacijos ir pandemokratų“, – sakė jis užsienio korespondentams Pekine.

Protestuotojai vieningai reikalauja demokratijos šioje buvusioje Didžiosios Britanijos kolonijoje, bet praėjus dviem mėnesiams nuo demonstracijų pradžios nesutaria dėl taktikos.

„Neteisėtų reikalavimų negalima patenkinti, ypač tų, kurie reiškiami neteisėtais ir ekstremaliais metodais“, – rašė Kinijos komunistų partijos oficialusis laikraštis „People's Daily“.

„Occupy“ raginimas studentams atsitraukti pasigirdo kitą dieną po policijos ir protestuotojų susirėmimų Admiraliteto rajone, kurie kilo po to, kai aktyvistai bandė apsupti vyriausybės būstinę.

Demokratiją remiantis žiniasklaidos magnatas Jimmy Laius sakė, kad studentai turėtų atsitraukti.

Policininkai protestuotojus tramdė lazdomis ir nonivamido (PAVA) purškalu. Dešimtys aktyvistų ir policininkų buvo sužeisti.

Demokratiją remiantis žiniasklaidos magnatas Jimmy Laius sakė, kad studentai turėtų atsitraukti.

„Jei (protestai) tęsis toliau, jie išsekins jų valios jėgą, o kaip tik to ir nori Pekinas“, - sakė jis žurnalistams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius