Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Honkongo lyderė Carrie Lam žada iššūkių kupinus metus

Honkongo administracijos vadovė Carrie Lam antradienį pareiškė, kad šiais metais miesto laukia daugybė iššūkių, įskaitant smurtą, ekonomines problemas ir grėsmes sveikatai, šioje pusiau autonominėje teritorijoje jau septynis mėnesius tęsiantis antivyriausybiniams protestams.
Carrie Lam
Carrie Lam / „Scanpix“/AP nuotr.

Tačiau vyriausybė ryžtingai nusiteikusi įveikti šiuos iššūkius, sakė C.Lam.

Jos administracijos atsisakymas atsižvelgti į politinius reikalavimus supykdė demonstrantus, raginančius reformuoti rinkimų sistemą ir atlikti nepriklausomą tyrimą dėl brutalių policijos veiksmų.

Antradienį per spaudos konferenciją žurnalistų paklausta apie tokio tyrimo galimybę, C.Lam atsakė: „Mums nereikia eiti šiuo keliu.“

Pirmuosius protestus mieste pernai birželį įžiebė mėginimai priimti įstatymą, kuris būtų leidęs autonominėje teritorijoje areštuotus įtariamuosius perduoti tarnyboms žemyninėje Kinijoje.

Įstatymo projekto buvo atsisakyta, tačiau protestų judėjimas perėjo prie platesnių reikalavimų užtikrinti didesnę demokratiją, kuriuos pakurstė visuomenėje tvyrantis nepasitikėjimas centrine vyriausybe Pekine.

„Scanpix“ nuotr./Demonstracijos Honkonge
„Scanpix“ nuotr./Demonstracijos Honkonge

Honkongas valdomas pagal principą „viena šalis, dvi sistemos“, sutartą su Pekinu, kai ši buvusi Didžiosios Britanijos kolonija 1997 metais buvo grąžinta Kinijai.

Honkongo piliečiai turi daug daugiau teisių negu žemyninės Kinijos gyventojai, bet protestuotojai tvirtina, kad šios laisvės yra varžomos, nuolat didėjant Pekino centrinės valdžios kišimuisi.

Antradienio spaudos konferencijoje C.Lam taip pat pamėgino išsklaidyti nuogąstavimus dėl kvėpavimo takų ligos, kuria galėjo užsikrėsti kai kurie Honkongo gyventojai, neseniai lankęsi Kinijos centriniame Uhano mieste.

Hubėjaus provincijoje esančiame Uhane 59 asmenys gydomi dėl nežinomos kilmės virusinės pneumonijos.

C.Lam spaudos konferencijoje atsisakė komentuoti Pekino centrinei vyriausybei Honkonge atstovaujančio Ryšių biuro vadovo pakeitimą.

Ryšių biuro direktorius yra aukščiausio rango Kinijos politinis pareigūnas Honkonge. Ankstesnis biuro vadovas Wang Zhiminas buvo atleistas iš pareigų, o savaitgalį į šį postą buvo paskirtas Luo Huiningas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius