-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Honkongo lyderė skelbia atšaukianti protestus išprovokavusį ekstradicijos įstatymą

Honkongo ekstradicijos įstatymo projektas, išprovokavęs tris mėnesius trunkančias ir precedento neturinčias demonstracijas už demokratiją šiame pusiau autonominiame mieste, bus atšauktas, trečiadienį pranešė miesto lyderė, įvykdydama vieną iš kelių pagrindinių protestuotojų reikalavimų.
Carrie Lam
Carrie Lam / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Milijonai žmonių nuo birželio išeina į Honkongo gatves: per tris mėnesius įvyko dešimtys protestų už demokratiją, kuriuos išprovokavo nepritarimas C.Lam bandymui prastumti įstatymą dėl įtariamųjų ekstradicijos į pagrindinę Kinijos teritorijos dalį.

Demonstracijos virto platesne kampanija už demokratiją, kurios metu neišvengta protestuotojų ir policijos susirėmimų. Šie įvykiai yra didžiausias iššūkis Pekinui Honkonge nuo 1997 metų, kai buvusi kolonijinė valdytoja Didžioji Britanija miestą sugrąžino Kinijai.

Pastaruosius tris mėnesius ir C.Lam, ir Pekinas atsisakydavo leistis į kokius nors kompromisus, išskyrus ekstradicijos įstatymo suspendavimą. Protestuotojai reikalavo visiškai atšaukti įstatymą.

Tačiau galiausiai C.Lam nusileido, kartu ragindama laikytis rimties.

„Vyriausybė oficialiai atšauks įstatymo projektą, kad visiškai išsklaidytų visuomenės susirūpinimą“, – sako C.Lam vaizdo pareiškime, paskelbtame jos biuro.

Pradiniai vietos žiniasklaidos pranešimai apie tikėtiną C.Lam tokio pobūdžio pareiškimą suteikė vilčių, kad reikalavimo dėl ekstradicijos patenkinimas galėtų padėti užbaigti krizę.

Naujienos išprovokavo džiūgavimą miesto vertybinių popierių biržoje, kur akcijų indeksas po pietų pakilo beveik 4 proc., sustiprėjus viltims, kad C.Lam ir Pekinas, atsisakydavę daryti kokias nors nuolaidas, pagaliau galbūt nori pasiūlyti politinį sprendimą.

Tačiau šios viltys greit buvo sutramdytos, kai aktyvistai išreiškė pasipiktinimą ir ryžtą toliau tęsti platesnę kampaniją už demokratiją.

„Per mažai ir per vėlai“, – sakė garsus aktyvistas Joshua Wongas, kuris praėjusios savaitės pabaigoje buvo areštuotas drauge su kitomis garsiomis protestų figūromis.

„Raginame ir pasaulį būti budrų dėl šios taktikos ir nesileisti apgaunamam Honkongo bei Kinijos vyriausybės. Iš tikrųjų jie dėl nieko nenusileido ir visapusiški suvaržymai yra pakeliui“, – pridūrė jis.

Ekstradicijos įstatymas buvo laikomas dar vienu bandymu suvaržyti Honkongo laisves, kurių neturi pagrindinė Kinijos teritorijos dalis.

Milijonams žmonių išėjus į gatves, C.Lam įšaldė pastangas priimti šį įstatymo projektą, bet papiktino protestuotojus ne kartą atsisakiusi oficialiai jį atšaukti.

Protestui judėjimui virtus kampanija už demokratiją, buvo suformuluota ir kitų reikalavimų, įskaitant reikalavimus atlikti nepriklausomą tyrimą dėl įtariamų brutalių policijos veiksmų prieš protestuotojus ir paskelbti amnestiją areštuotiems aktyvistams.

Be to, reikalaujama leisti honkongiečiams tiesiogiai rinkti savo lyderius, nors tai yra aiški raudona linija Pekinui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius