Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Honkongo teismas: kalėjimo darbuotojai pasielgė netinkamai, nukirpdami disidentą

Honkongo kalėjimo darbuotojai pasielgė neteisingai, nukirpdami veteraną disidentą, kurio ilgi plaukai buvo tapę neatsiejama jo įvaizdžio dalimi, penktadienį nusprendė šio pusiau autonominio miesto aukščiausios instancijos teismas.
Leung Kwok-hungas
Leung Kwok-hungas / ZUMAPRESS.com
Temos: 2 Kinija Honkongas

Tai jau antra reikšminga teismo nutartis šį mėnesį, nepalanki miesto valdžiai.

Šis sprendimas paskelbtas įtakingiems isteblišmento veikėjams raginant pertvarkyti teismines institucijas. Oponentai baiminasi, kad tokia pertvarka suvaržytų itin giriamą Honkongo teisinės sistemos nepriklausomybę, Pekinui persekiojant kritikus.

VIDEO: Honkongo policija puola universiteto komplekse apsuptus protestuotojus

Paskutinės instancijos apeliacinio teismo penktadienį paskelbta nutartis vainikuoja ilgą 64 metų Leung Kwok-hungo teisinę kovą. 2014 metais jis atliko neilgą laisvės atėmimo bausmę, skirtą už dalyvavimą protestuose.

Leung Kwok-hungas, geriau žinomas „Ilgaplaukio“ pravarde, yra vienas žymiausių Honkongo disidentų, savo veiklą pradėjęs agitacija prieš britų kolonijinį valdymą, o vėliau tapęs aršiu Pekino kritiku.

Teisėjų kolegija, kurioje buvo ir teismo pirmininkas Geoffrey Ma, vienbalsiai nusprendė, kad Leung Kwok-hungo teisės buvo pažeistos pagal diskriminacijos dėl lyties įstatymus, kai kalėjime jam buvo nukirpti plaukai.

Honkongo kalėjimų administracija reikalauja, kad visų kalinių vyrų plaukai būtų trumpai nukirpti. Tuo metu kalinėms moterims leidžiama auginti plaukus, jeigu jos to pageidauja.

„Faktas, kad kaliniai vyrai neturi teisės pasirinkti, kokio ilgio plaukų nori, liudija, kad jiems taikomos mažiau palankios sąlygos nei kalinėms moterims“, – rašoma teismo nutartyje ir priduriama, kad valdžia nepaaiškino, kaip trumpi plaukai susiję su drausme laisvės atėmimo įstaigoje.

Ši nutartis paskelbta Honkongo teisinei sistemai opiu metu.

VIDEO: Honkonge atkartojant Baltijos kelio protesto akciją žmonės susikibo į 40 km ilgio grandinę

Kitaip nei autoritariškai valdomoje žemyninėje Kinijoje, Honkongas išsaugojo nepriklausomą teismų sistemą, padėjusią jai pelnyti tarptautinio prekybos ir finansų centro statusą.

Tačiau du didžiausi prokiniški Honkongo laikraščiai ir grupė Pekino valdžią palaikančių miesto politikų neseniai ėmė raginti reformuoti teismų institucijas.

Anksčiau šį mėnesį palaikymą tokiems raginimams išsakė kinų aukšto rango pareigūnas Zhang Xiaomingas, atsakingas už centrinės vyriausybės politiką Honkongo atžvilgiu.

Pekino lojalistus smarkiai supykdė pastaruoju metu paskelbta virtinė išteisinamųjų nuosprendžių protestuotojams. Daugeliu atveju juos priėmę teisėjai itin griežtai atsiliepė apie policijos elgesį ir įrodymų rinkimą.

VIDEO: Honkonge moksleiviai formuoja gyvąsias grandines – valdžia sako Vašingtonui nesikišti

Praėjusią savaitę Aukštojo teismo teisėjas priėmė policijai nepalankią nutartį byloje, susijusioje su pernai Honkongą septynis mėnesius krėtusiais didžiuliais demokratijos šalininkų protestais, per kuriuos dažnai prasiverždavo smurtas.

Nutartyje, kuri dar gali būti apskųsta, rašoma, kad policijos pareigūnai elgėsi netinkamai, slėpdami savo identifikavimo ženklus, o miesto kontrolės institucija nedėjo pakankamai pastangų ištirti skundus dėl pareigūnų veiksmų.

Prokiniškas laikraštis „Ta Kung Pao“ publikavo piktą straipsnį apie šią nutartį pavadinimu „Banditai valdo, jokių žmogaus teisių policininkams“.

Po šio straipsnio įtakinga advokatų asociacija paragino vyriausybę viešai pareikšti paramą teisminių institucijų nepriklausomybei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius