Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Egiptas švenčia: Hosni Mubarakas pasitraukė iš prezidento posto (nuotraukos, atnaujinta 20.35 val.)

Hosni Mubarakas pasitraukė iš Egipto prezidento posto. Šią žinią pirmasis per valstybinę televiziją trumpame pranešime paskelbė šalies viceprezidentas.
Protestuotojai neša prezidento Hosni Mubarako plakatą
Protestuotojai neša prezidento Hosni Mubarako plakatą. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tiesioginės transliacijos iš Egipto sostinės Kairo kadruose matyti džiūgaujantys protestuotojai. Jie skanduoja „Pergalė!“ ir „Egiptas laisvas!“

Žinią, kad H.Mubarakas atsisakė valdžios, per valstybinę Egipto televiziją paskelbė viceprezidentas Omaras Suleimanas. Pasak O.Suleimano, H.Mubarakas valdžią pereinamuoju laikotarpiu perdavė Aukščiausiajai karinei tarybai.

Papildyta 18.26 val. Artimiausiomis valandomis laukiama Aukščiausiosios karinės tarybos atstovo kreipimosi per televiziją į Egipto žmones.

Beveik tris dešimtmečius Egiptą valdžiusio H.Mubarako nuvertimą lėmę protestai prasidėjo sausio 25 dieną, kai Kaire įvyko pirmoji, ne itin gausi, protesto demonstracija.

Daugelis apžvalgininkų ilgą laiką abejojo, ar protestuotojams pavyks nuversti vieną iš stabiliausių laikytų Artimųjų Rytų režimų. Tačiau 18-ąją protestų dieną H.Mubarako režimo priešininkai pagaliau pasiekė pergalę.

Paskutiniais duomenimis, H.Mubarakas su savo šeima šiuo metu apsistojo savo rezidencijoje Šarm el Šeicho kurorte. Anksčiau jis ne kartą buvo pareiškęs, kad ketina savo gyvenimą nugyventi tėvynėje ir neketina išvykti iš Egipto.

Mohamedas ElBaradei džiaugiasi Hosni Mubarako atsistatydinimu (papildyta 20.35 val.)

Vienas įtakingiausių Egipto disidentų Mohamedas ElBaradei džiaugiasi H.Mubarako pasitraukimu iš šalies prezidento posto.

Neseniai paskirtas Egipto valdančios Nacionalinės demokratinės partijos generalinis sekretorius penktadienį atsistatydino.„Tai geriausia diena mano gyvenime. Po kelis dešimtmečius trukusios priespaudos šalis tapo laisva“, – sakė M.ElBaradei. Jis vylėsi, kad valdžios perdavimo procesas „bus gražus“.

Anksčiau jis nuogąstavo, kad H.Mubarako atkaklus nenoras pasitraukti baigsis kraujo praliejimu, tačiau vylėsi, kad to neįvyks.

Atsistatydino Egipto valdančios partijos generalinis sekretorius

Neseniai paskirtas Egipto valdančios Nacionalinės demokratinės partijos generalinis sekretorius penktadienį atsistatydino, pareikšdamas, kad Egiptui reikalingos naujos partijos.

„Pasitraukiu iš posto ir partijos“, – privačiam televizijos kanalui „al-Hayat“ sakė Hossamas Badrawi.

„Mums reikia burti naujas partijas, kurios dabartiniame etape geriau atspindėtų visuomenės lūkesčius“, – sakė jis.

H.Badrawi generaliniu partijos sekretoriumi buvo paskirtas vasario 5 dieną, kai iš H.Mubarako valdančiosios partijos atsistatydino aukšto rango nariai, tačiau demonstrantai, dalyvaujantys protestuose prieš režimą, tai atmetė ir pavadino tik kosmetine priemone.

Šveicarija įšaldo bankų sąskaitas, galinčias priklausyti H.Mubarakui

Šveicarija įšaldė sąskaitas, kurios gali priklausyti H.Mubarakui, pranešė Šveicarijos užsienio reikalų ministerijos atstovas.

„Galiu patvirtinti, kad Šveicarija įšaldė galimas buvusio Egipto prezidento sąskaitas, tai įsigaliojo nedelsiant“, – pareiškė URM atstovas Larsas Knuchelis, bet atsisakė nurodyti įšaldomas sumas.

Pastaruoju metu Šveicarija labai stengiasi pagerinti savo įvaizdį, kaip neteisėtų lėšų prieglaudą. Neseniai buvo įšaldytas turtas, priklausantis buvusiam Tuniso prezidentui Zine'ui al-Abidine'ui Ben Ali bei Dramblio Kaulo kranto lyderiui Laurent'ui Gbagbo.

Palestiniečiai su džiaugsmu sutiko žinią apie H.Mubarako pasitraukimą

Palestiniečiai Gazoje penktadienį leido fejerverkus ir šaudė į orą, džiaugdamiesi dėl Egipto prezidento atsistatydinimo, o islamistų grupuotė „Hamas“ kreipėsi į naująją Egipto vadovybę, ragindama keisti buvusio prezidento politiką.

„Egipto prezidento Hosni Mubarako atsistatydinimas yra Egipto revoliucijos pergalės pradžia“, – sakė „Hamas“ atstovas spaudai Sami Abu Zuhri.

„Ši pergalė – tai Egipto žmonių pasiaukojimo ir tvirtybės rezultatas“, – sakė „Hamas“ atstovas agentūrai „Reuters“.

„Mes kreipiamės į naująją Egipto vadovybę, kad būtų priimti neatidėliotini sprendimai dėl Gazos blokados panaikinimo ir atidarytas Rafaho sienos perėjimo punktas, kad per jį galėtų laisvai judėti žmonės ir prasidėtų Gazos atstatymo procesas“, – sakė S.Abu Zuhri.

Izraelis tikisi, kad santykiai su Egiptu nenukentės

Palestiniečiai Gazoje penktadienį leido fejerverkus ir šaudė į orą, džiaugdamiesi dėl Egipto prezidento atsistatydinimo.Izraelis viliasi, kad H.Mubarako atsistatydinimas neturės įtakos taikiems santykiams su Kairu.

„Dar per anksti kalbėti, kaip tai paveiks įvykius. Tikimės, kad perėjimas į demokratiją Egipte vyks be prievartos ir kad taikos susitarimas galios toliau“, – agentūrai „Reuters“ sakė aukšto rango Izraelio pareigūnas.

Egipto prezidentas išgirdo liaudies balsą, pasakė Catherine Ashton

H.Mubarakas „išgirdo Egipto žmonių balsą“ ir atvėrė kelią reformoms, pats atsistatydindamas, pasakė penktadienį Europos Sąjungos išorės politikos vadovė Catherine Ashton.

Ji sakė gerbianti H.Mubarako sprendimą pasitraukti iš prezidento posto ir paragino egiptiečius dialogu formuoti vyriausybę plačiu pagrindu.

Savo pareiškime C.Ashton pažymėjo, kad Europos Sąjunga pritaria Egipto žmonių siekiui tvarkingai pereiti prie demokratijos, surengti laisvus ir sąžiningus rinkimus.

„ES gerbia šiandieninį prezidento Mubarako sprendimą atsistatydinti. Atsistatydindamas jis parodė, kad išgirdo Egipto žmonių balsą ir atvėrė kelią greitesnėms ir gilesnėms reformoms“, – sakė C.Ashton.

„Dabar svarbu, kad būtų paspartintas dialogas, vesiantis prie plataus pagrindo vyriausybės, kuri gerbs Egipto žmonių lūkesčius ir užtikrins jiems stabilumą“, – tęsė ji.

H.Mubarakas pasitraukė iš prezidento posto penktadienį, perdavęs valdžią kariškiams ir taip užbaigdamas tris autokratinio valdymo dešimtmečius, nusileisdamas kariškių ir prieš jį protestavusių žmonių reikalavimui pasitraukti.

C.Ashton pažymėjo, kad esminis dalykas yra gerbti pagrindines žmogaus teises ir kad visi per neramumus buvę pažeidimai būtų ištirti.

„Egipto ateitis lieka Egipto žmonių rankose, – sakė C.Ashton. – ES pasirengusi padėti kuo tik galės.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius