Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Emmanuelio Macrono kampaniją jau taikosi su Rusija siejami programišiai

Emmanuelis Macronas, kaip ir buvo prognozuojama, pateko į Prancūzijos prezidento rinkimų antrąjį turą ir greičiausiai įveiks Marine Le Pen. Tačiau su Rusijos vyriausybe siejama programišių grupuotė nusiteikusi pristabdyti kandidato žygį, skelbia „BuzzFeed“.
Emmanuelis Macronas
Emmanuelis Macronas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip nustatė kibernetinio saugumo kompanijos „Trend Micro“ tyrėjai, programišių grupuotės, žinomos kaip „Fancy Bear“, nariai, kurie darbavosi Amerikoje pernai vasarą, dabar sutelkė dėmesį į rinkimus Europoje – Prancūzijoje ir Vokietijoje.

„Fancy Bear“ programišiai esą vykdo phishingą – duomenų viliojimą iš vartotojo apgaulės būdu, kai sukuriamas tinklalapis, labai panašus į vartotojui gerai žinomą svetainę. Šiuo atveju vartotojai – E.Macrono komandos nariai.

Sukurti domenai, panašūs į E.Macrono politinio judėjimo „En Marche!“ portalą en-marche.fr. Manoma, kad programišiai siekia nusiurbti kandidato komandos duomenis ar susirašinėjimą ir juo pasinaudoti per likusį laiką iki antrojo prezidento rinkimų turo.

„Pawn Storm“ („Fancy Bear“ žinoma ir tokiu pavadinimu – red.) dažniausiai gerai pasirengia phishingo atakoms“, – teigė „Trend Micro“ tyrėjas Feike Haquebordas.

E.Macrono kampanijos atstovas „The Wall Street Journal“ irgi patvirtino, kad prieš organizaciją vykdomos phishingo atakos – stengiamasi užblokuoti elektroninius laiškus, nukreipiančius į suklastotus domenus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Programišiai – galingiausias Rusijos ginklas kovoje su Vakarais
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Programišiai – galingiausias Rusijos ginklas kovoje su Vakarais

Kandidato komanda ir anksčiau tikino, kad Rusija vykdo kibernetines atakas prieš E.Macrono padėjėjus. Sekmadienio vakarą Kremliaus propagandininkai iš televizijos RT nebuvo įleisti į kandidato renginį.

„Fancy Bear“, anot ekspertų, taip pat darbuojasi Vokietijoje, kur programišiai taikosi į Konrado Adenauerio fondą – tyrimų centrą, siejamą su kanclerės Angelos Merkel Krikščionių demokratų sąjunga, bet nepriklausomą nuo partijos.

Praeityje šie programišiai, kurie pernai įsiskverbė į JAV demokratų kandidatės į prezidentus Hillary Clinton kampanijos vadovo Johno Podestos elektroninį paštą, taikėsi ir į Amerikoje veikiančius tyrimų centrus.

Taktikos logika tokia: įsiskverbę į tyrimų centro sistemas, programišiai siunčia laiškus kokio nors įtakingo centro darbuotojo vardu politiniam pareigūnui, o šis, tikėtina, atidaro dokumentą. Tuomet patenkama ir į pastarojo pareigūno sistemas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius