-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 11 13 /12:05

Į Europos Žmogaus Teisių Teismą susiruošusiam A.Navalnui neleista išvykti iš Rusijos

Garsus Rusijos opozicionierius ir kovotojas su korupcija Aleksejus Navalnas tikina, kad jam neleidžiama išvykti iš Rusijos
Aleksejus Navalnas
Aleksejus Navalnas neleista išvykti iš Rusijos / „Scanpix“/AP nuotr.

A.Navalnas rugsėjo 13-ąją socialiniuose tinkluose „Instagram“ ir „Twitter“ paskelbė, kad oro uosto pasų kontrolės pareigūnai jį sustabdė, jog imtųsi „specialių patikrinimo priemonių“.

„Pasieniečiai pasakė, kad man uždrausta išvykti iš Rusijos“, – vėliau parašė jis tviteryje.

Jis pažymėjo, kad antradienio rytą atvyko į oro uostą, ketindamas skristi į Strasbūrą, kur Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) ruošiasi skelbti nutarimą, ar Rusijos tarnybų šiais metais vykdyti A.Navalno areštai yra politiškai motyvuoti.

Pranešime, kurį A.Navalnas paviešino savo tinklalapyje, konstatuojama, jog federaliniai antstoliai apribojo jo teisę vykti į užsienį, bet konkrečių priežasčių nenurodoma.

Remiantis dokumente paminėtu įstatymu, palikti šalį gali būti draudžiama, jei pilietis yra teistas, nevykdo teismo sprendimų ar tyčia nurodė melagingos informacijos, teikdamas dokumentus dėl išvykimo.

„Nesumokėtų baudų aš neturiu – atidžiai tai stebime, be to, tai matoma bazėje. Yra tebegaliojančių teismo įpareigojimų, bet visi jie yra nematerialinio pobūdžio. Šie įpareigojimai yra kelerių metų senumo, o paskutinį kartą išvykau į užsienį prieš dvi savaites – viskas buvo tvarkoj“, – teigė aktyvistas.

„Scanpix“/AP nuotr./Aleksejus Navalnas
„Scanpix“/AP nuotr./Aleksejus Navalnas

A.Navalno advokatas Ivanas Ždanovas savo ruožtu „Twitter“ paskelbė nufotografuotą dokumentą, kuriuo opozicijos lyderiui uždrausta palikti Rusiją teismo antstolių nurodymu.

Opozicijos lyderis sakė, kad jo teisininkai susisiekė su antstoliais, bet gavo atsakymą, kad draudimą išvykti iš šalies incijavo ne jie.

„Negavome jokio su tuo susijusio oficialaus dokumento“, – naujienų AFP telefonu sakė I.Ždanovas.

Pasak advokato, A.Navalnui pateiktoje pažymoje esama rašybos klaidų, nėra nurodyta data ir nepaaiškinama, kokiu pagrindu uždraudžiama išvykti iš šalies.

Nevyriausybinė organizacija „Amnesty International“ paskelbė laikanti A.Navalną sąžinės kaliniu, nepadariusiu jokio nusikaltimo.

„Galime spėti, kad šis sprendimas buvo išgalvotas pačiame pasienyje“, – pridūrė I.Ždanovas. Jis nurodė, kad A.Navalno teisininkai šį sprendimą apskųs.

Aktyvistas per instagramą taip pat paskelbė nuotrauką, kurioje jis matyti atvykęs į Maskvos Domodedovo oro uostą.

42 metų opozicionierius, vykdantis kampaniją prieš korupciją, praėjusį mėnesį buvo paleistas iš areštinės Maskvoje, kur išbuvo 20 parų už antivyriausybinių protestų organizavimą.

Jis taip pat rugsėjį atliko 30 parų laisvės atėmimo bausmę, skirtą už šių metų pradžioje surengtą nesankcionuotą mitingą.

Nevyriausybinė organizacija „Amnesty International“ paskelbė laikanti A.Navalną sąžinės kaliniu, nepadariusiu jokio nusikaltimo.

Jis išgarsėjo organizuodamas protestus prieš prezidentą Vladimirą Putiną, supurtusius Rusiją 2011-aisiais ir 2012-aisiais, nuskambėjus įtarimams, kad buvo sukčiaujama per parlamento rinkimus.

A.Navalnui nebuvo leista varžytis su V.Putinu per kovą vykusius prezidento rinkimus.

Jo retorika, nukreipta prieš korupciją, itin populiari tarp jaunuolių, sekančių jo turinį internetu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius