-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 07 /20:55

V.Putinas ir D.Trumpas už uždarų durų apie terorizmą, kibernetinį saugumą ir kišimąsi į rinkimus JAV kalbėjo daugiau kaip dvi valandas

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Rusijos lyderis Vladimiras Putinas penktadienį pirmąkart paspaudė vienas kitam ranką, atvykę į Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimą Vokietijos mieste Hamburge, nurodė Kremlius. Penktadienį popiet jie susitiko akis į akį pokalbiui už uždarų durų, kuris užsitęsė daugiau kaip dvi valandas.
V.Putinas ir D.Trumpas prieš derybas Hamburge
V.Putinas ir D.Trumpas prieš derybas Hamburge / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Jiedu paspaudė rankas ir sakė greitai susitiksiantys atskirai“, – sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Vokietijos vyriausybė vėliau išplatino nuotrauką, kurioje matyti, kaip abiejų šalių lyderiai spaudžia vienas kitam ranką.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldo Trumpo ir Vladimiro Putino pirmasis susitikimas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldo Trumpo ir Vladimiro Putino pirmasis susitikimas

Yra ir kita nuotrauka, kurioje išsišiepęs D.Trumpas tapšnoja per nugarą irgi linksmam V.Putinui.

D.Trumpo ir V.Putino susitikimas prasidėjo

D.Trumpo pirmasis kaip JAV prezidento susitikimas su Rusijos vadovu V.Putinu prasidėjo, pranešė „Reuters“.

JAV prezidentas pareiškė: „Pone Putinai, garbė su jumis būti“.

V.Putino ir D.Trumpo susitikimas Hamburge prasidėjo pusvalandžiu anksčiau nei planuota. Abu lyderiai dar susėdo papozuoti fotoreporteriams ir operatoriams, o D.Trumpas dar ir kreipėsi į žurnalistus.

„Ačiū jums visiems. Prezidentas Putinas ir aš diskutuojame apie įvairius dalykus, ir aš manau, kad sekasi labai gerai – turėjome gerų pokalbių. Pakalbėsime ir dabar, o vėliau tai, žinoma, tęsis.

Komentuodamas dvišalį susitikimą su D.Trumpu, V.Putinas teigė, kad džiaugiasi susitikdamas su JAV vadovu ir jog „mums tikrai reikalingi asmeniniai susitikimai“.

„Mes kalbėjome telefonu su jumis keletą kartų labai svarbiais dvišaliais ir tarptautiniais klausimais. Tačiau pokalbio telefonu niekada negana“, – pareiškė V.Putinas, kalbėdamas rusiškai.

„Jeigu norime išspręsti dvišalius ir aštrius tarptautinius klausimus, mes būtinai turime susitikti asmeniškai. Aš džiaugiuosi galėdamas susitikti asmeniškai su ponu prezidentu ir tikiuosi, kaip ir jūs sakėte, kad mūsų susitikimas duos teigiamų rezultatų“, – pridūrė jis.

Tikimės daug teigiamų dalykų – ir Rusijai, ir Jungtinėms Valstijoms“, – teigė D.Trumpas.

V.Putinas per vertėją atsakė, kad jam irgi labai malonu ir kad jis taip pat tikisi „teigiamų rezultatų“.

Po įžanginių pasisakymų abu lyderiai iškeliavo bendrauti už uždarų durų. Kartu su jais į atskirą salę žengė tik dar keturi žmonės – JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas, Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ir abiejų pusių vertėjai.

VIDEO: Su V.Putinu susitikęs D.Trumpas: „Pone Putinai, garbė su jumis būti“

D.Trumpo ir V.Putino susitikimas trunka ilgiau, nei tikėtasi

Susitikimas už uždarų durų prieš 19 val. Lietuvos laiku tebesitęsia. Abiejų šalių vadovai kalbasi jau 90 minučių. D.Trumpo darbotvarkėje jam buvo numatyta apie 40 minučių.

JAV ir Rusija susitarė dėl trumpų paliaubų Sirijoje

Naujienų agentūra AP, remdamasi JAV pareigūnais, pranešė, kad JAV ir Rusija susitarė dėl trumpų paliaubų pietvakarių Sirijoje. Ši žinia paviešinta vykstant D.Trumpo ir V.Putino susitikimui.

Tuo metu Hamburgo policija pranešė per protestus, nukreiptus prieš G-20 susitikimą, suėmusi 70 žmonių ir dar 15 sulaikiusi. Mažiausiai 159 pareigūnai per demonstracijas buvo sužeisti.

Kalbasi jau dvi valandas

JAV ir Rusijos vadovų susitikimas trunka jau dvi valandas, vietoje numatytų 40 minučių.

Truko daugiau kaip dvi valandas

Susitikimas, trukęs 2 val. 16 min., baigėsi. Primenama, kad susitikimas turėjo trukti 30-40 minučių.

Apie ką kalbėjo prezidentai?

Rusijos naujienų agentūra „Interfax“ informavo, kad V.Putinas sakė, jog jis ir D.Trumpas kalbėjo apie Siriją, Ukrainą, kovą su terorizmu ir kibernetinį saugumą, skelbia naujienų agentūra „Reuters“.

Tuo metu JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas pareiškė, kad D.Trumpas ir V.Putinas ilgai diskutavo apie Rusijos kišimąsi į JAV rinkimus.

„D.Trumpas kelis kartus kreipė diskusiją Rusijos kišimosi į 2016-ųjų rinkimus link“, – sakė R.Tillersonas.

V.Putinas paneigė, kad Rusija kišosi į JAV prezidento rinkimus

Kaip skelbia naujienų agentūra AP, V.Putinas susitikimo su D.Trumpu metu paneigė Rusijos kišimąsi į JAV prezidento rinkimus. Tiek JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas, tiek Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pranešė šią informaciją po susitikimo.

Pirmojo susitikimo metu D.Trumpas ir V.Putinas susitelkė ties būdais, kaip palikti praeityje įtarimus, kad Rusija kišosi į JAV rinkimus, sakė R.Tillersonas: „Aš manau, kad abu prezidentai susitelkė ties tuo, kaip judėti pirmyn. Kaip mes galime judėti toliau?“

Anot jo, pokalbis sukosi apie tai, kaip abiem šalims pasiekti susitarimą, kad Rusijos valdžia neturėtų ketinimų kištis į rinkimus ateityje.

Išsiskyrė požiūriai į Šiaurės Korėją

Anot R.Tillersono, Rusija regi Šiaurės Korėją „kiek kitaip, nei mes“. Susitikimo metu buvo aptartas šis klausimas. „Aš pasakyčiau, kad rusai kiek kitaip tai mato, nei mes. Taigi mes tęsime diskusijas apie tai ir prašysime jų daugiau. Rusija vykdo ekonomines veiklas su Šiaurės Korėja, tačiau turėčiau taip pat pridurti, kad Rusijos oficiali politika yra tokia pati kaip mūsų, Korėjos pusiasalį paversti nebranduoline zona“, – teigė jis. JAV valstybės sekretorius taip pat pridūrė, kad skirtumai išryškėjo dėl „taktikos ir tempo“. „Taigi mes toliau dirbsime kartu su jais, jeigu negalime jų įtikinti skuba, kurią mes įžvelgiame“, – kalbėjo jis.

R.Tillersonas apibendrindamas susitikimą teigė, kad jis buvo labai konstruktyvus ir du lyderiai „užmezgė ryšį labai greitai“.

Milijardieriaus verslo magnato ir buvusio KGB agento susitikimas Hamburgo uostamiestyje veikiausiai taps viena iš didžiausio dėmesio sulaukusių politinių akistatų šiais metais.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldo Trumpo ir Vladimiro Putino pirmasis susitikimas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldo Trumpo ir Vladimiro Putino pirmasis susitikimas

Prieš susitikimą abu lyderiai sakė nekantraujantys pagaliau susėsti prie bendro derybų stalo.

VIDEO: G-20 susitikimas: tai, ko nemato žurnalistų kameros

Tuo metu D.Trumpas vėl prabilo socialiniame tinkle „Twitter“, kur pareiškė, kad laukia susitikimų su kitų šalių lyderiais, tarp jų – su V.Putinu.

Pasak V.Putino atstovo Jurijaus Ušakovo, Kremliaus vadovo darbotvarkė Hamburge bus įtempta. Be dalyvavimo G-20 forumo renginiuose, V.Putinas dalyvaus virtinėje dvišalių derybų ir pokalbių.

Jo prezidentinis lėktuvas, skrisdamas iš Maskvos į Hamburgą, tarsi pabrėžtinai aplenkė Baltijos šalis ir Lenkiją, o į Vokietiją pasuko nuo Suomijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius