Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Irako šventąjį miestą Ašūros ritualams suplūdo milijonai maldininkų

Maždaug 3 mln. šiitų maldininkų suplūdo į Irako šventąjį Kerbelos miestą antradienio Ašūros ritualams, nors dieną prieš tai per bombų sprogimus žuvo 28 tikintieji.
Musulmonai
Musulmonai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Irakas Islamas

„Lankytojų, atvykusių į Kerbelą paminėti Ašūros, skaičius pasiekė maždaug tris milijonus“, – sakė Kerbelos gubernatorius Amalas al Dinas al Haras.

Provincijos turizmo komiteto vadovė Iftikhar Abbas sakė, kad tarp lankytojų yra maždaug 650 tūkst. užsieniečių – 430 tūkst. žmonių iš Europos, JAV, Irano, Indijos ir Pakistano, ir 220 tūkst. žmonių iš Sirijos, Egipto, Kuveito, Saudo Arabijos ir kitų arabų valstybių.

Maždaug 400 miesto viešbučių yra pilni, maldininkai nuomojasi ir privačius namus, sakė ji.

10 dienų trunkančios Ašūros ceremonijos prasidėjo lapkričio 27 dieną, bet jų kulminacija įvyks antradienį. Jomis paminimas imamo Husseino – Pranašo Muhammado vaikaičio – nužudymas netoli Kerbelos. Imamą 680 metais nužudė kalifo Yazido armija.

Pagal tradiciją imamui buvo nukirsta galva, jo kūnas buvo sudarkytas. Jo mirtis buvo viena priežasčių, nulėmusių šiizmo atsiradimą.

Husseinas yra palaidotas Kerbeloje, esančioje maždaug 100 km į pietus nuo Bagdado.

Pirmadienį mažiausiai 28 žmonės žuvo, o dar 78 buvo sužeisti per virtinę sprogimų centriniame Irake. Išpuolių taikiniai buvo į Kerbelą keliaujantys šiitų maldininkai.

Kruviniausi Ašūros išpuoliai buvo įvykdyti 2004 metų kovą, kai per bombų sprogimus Kerbeloje ir prie vienos šiitų mečetės Bagdade žuvo daugiau kaip 170 žmonių.

Šiitai sudaro maždaug 15 proc. pasaulio musulmonų. Jie sudaro gyventojų daugumą Irake, Irane ir Bahreine, be to, didelės jų bendruomenės gyvena Afganistane, Libane, Pakistane ir Saudo Arabijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius