-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į JT Saugumo Tarybą išrinktos Indija, Meksika, Norvegija ir Airija

Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja trečiadienį išrinko keturias naujas Saugumo Tarybos nares 2021 ir 2022 metams, vėl pralaimėjus Kanadai, o mūšiui dėl Afrikos vietos persikėlus į antrą turą.
Jungtinių Tautų būstinė Niujorke
Jungtinių Tautų būstinė Niujorke / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Indija, Meksika, Norvegija ir Airija buvo išrinktos nenuolatinėmis narėmis, o dėl Džibučio ir Kenijos bus balsuojama antrajame rate ketvirtadienį. Per pirmąjį balsavimą nė viena iš šių Afrikos šalių negavo pergalei reikalingų dviejų trečdalių balsų.

Į vieną iš Vakarams skirtų vietų pretendavusi Kanada vėl pralaimėjo Airijai ir Norvegijai; tai tikriausiai bus smūgis ministrui pirmininkui Justinui Trudeau.

Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono grupėje Indija, kuri nesėkmingai bando užsitikrinti nuolatinę vietą išplėstoje Saugumo Taryboje, be konkurencijos surinko 184 iš 192 rinkimuose dalyvavusių šalių balsus.

Šis rezultatas reiškia, kad Indija dabar turės vietą prie to paties stalo kaip Kinija. Vos prieš kelias dienas šios šalys susiginčijo dėl savo sienos Himalajuose ir kaltino viena kitą dėl susirėmimo, per kurį žuvo mažiausiai 20 Indijos karių.

Meksika, su kuria taip pat niekas nesivaržė, gavo 187 balsus.

Afrikos šalys anksčiau išsirinkdavo savo kandidatę, bet šįkart nesugebėjo iškelti vienos valstybės. Kenija gavo 113 balsų, o Džibutis – 78.

Saugumo Taryboje yra 10 nenuolatinių narių ir veto teisę turintis „didysis penketas“: Didžioji Britanija, Kinija, Prancūzija, Rusija ir Jungtinės Valstijos.

Generalinė Asamblėja trečiadienį taip pat išrinko turkų diplomatą Volkaną Bozkirą savo pirmininku 2020–2021 metų sesijai.

V.Bozkiras buvo vienintelis kandidatas, bet Armėnija, Kipras ir Graikija, kurių santykiai su Turkija istoriškai yra įtempti, jo kandidatūrai nepritarė, tad jo nebuvo galima išrinkti konsensusu ir šalys turėjo balsuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius