Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į komunizmo rojų žengianti Venesuela kenčia nuo prezervatyvų stygiaus

Antradienį San Kristobalio mieste vykusios demonstracijos metu policijos nužudytas 14-metis – tik vienas iš daugelio šalį krečiančių neramumų padarinių. Valstybei grimztant į ekonominę krizę pradeda trūkti pirmo būtinumo prekių. Vaistinėse tuštėjant ir prezervatyvų lentynoms, jauni žmonės priversti keisti lytinio gyvenimo įpročius, rašo news.vice.com.
Eilės prie parduotuvių Venesueloje.
Eilės prie parduotuvių Venesueloje. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Viskas, kas mums liko – viena dėžutė su trimis prezervatyvais joje“, – pasakoja Ernestas D, 28-erių venesuelietis, kurio mergina gyvena kitame mieste.

Jie užsiima seksu vos tik pavyksta susitikti. Ernestas teigia, jog šalyje, kur sunku rasti net ir tokių vaikų auginimui reikalingų prekių kaip sauskelnės, tėvu greitu metu jis tapti nenori.

Taigi Ernestas, panoręs neatskleisti tapatybės, keliauja nuo vaistinės iki vaistinės ieškodamas latekso produktų, kurių vis sunkiau rasti šiame Pietų Amerikos regione. Prezervatyvų trūkumas Venesueloje pakeitė ne tik jo, bet ir daugelio kitų jaunų žmonių lytinio gyvenimo įpročius: „Galime sunaudoti vos vieną per dieną“.

Apieškojęs devynių vaistinių lentynas, jis sugebėjo rasti vos tris dėžutes – iš viso devynis prezervatyvus, kurių, akivaizdu, užteks neilgai. Jaunas vyras prisipažino: „Kaskart naudodamas būnu labai atsargus, nenoriu sugadinti nė vieno“.

Privačios kompanijos teigia, kad nebegali importuoti prekių iš užsienio, kadangi Venesuelos valdžia neužtikrino būtino JAV valiutos paskirstymo.

Prezervatyvų, kaip ir kitų būtinų prekių, tokių kaip sanitarinių rankšluosčių, muilo ir tualetinio popieriaus trūkumas keletą pastarųjų mėnesių didino įtampą Venesueloje. Stygius atsirado dėl milžinišku greičiu kylančios infliacijos ir JAV dolerių trūkumo apyvartoje.

Privačios kompanijos teigia, kad nebegali importuoti prekių iš užsienio, kadangi Venesuelos valdžia neužtikrino būtino JAV valiutos paskirstymo. Anot Sulijos valstijoje įsikūrusios profesinės sąjungos, 95 procentai įmonių, prašiusių užsienio valiutos komercinėms reikmėms, negalėjo jos gauti.

Daugiau nei dešimtmetį Venesuelos valdžia griežtai reguliavo valiutą. Tam, kad importuotų prekes, keliautų ir apsipirktų internetu, piliečiai pirmiausia turėjo prašyti valdžios leidimo išsikeisti bolivarus į dolerius ar eurus, taip kurstydami juodąją užsienio valiutos rinką. Praeitą savaitę valdžia paskelbė, jog prie valstybės pririšto dolerio valiutos kursas yra beveik lygus kursui juodojoje rinkoje.

Tačiau norint įsigyti maisto ar sveikatos prekių ir toliau bus taikomas oficialus valiutos kursas, tad nusipirkti prezervatyvų netaps nei pigiau, nei paprasčiau.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Prezervatyvai
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Prezervatyvai

Anot prezidento Nikolo Maduro vadovaujamos čavistų vyriausybės, stygiaus priežastis – „ekonominis karas“, vykdomas politinės opozicijos ir aukštesniosios socialinės klasės. N.Maduro dėl prekių trūkumo kaltina „kraštutinių dešiniųjų vampyrus“ ir „buržuazijos parazitus“ bei jų „ekonominio karo metodus“.

N.Maduro dėl prekių trūkumo kaltina „kraštutinių dešiniųjų vampyrus“ ir „buržuazijos parazitus“ bei jų „ekonominio karo metodus“.

Šį mėnesį buvo suimti didžiausio Venesuelos vaistinių tinklo „Fartomodo“ savininkai, kaltinami netinkamų prekių pardavinėjimu.

Tuo tarpu opozicija teigia, jog prekių stygiaus priežastis – valdžios veiksmai. Opozicijos lyderis Julio Borgesas teigė: „Jų ekonomikos modelis neveikia, nes venesueliečiams neleidžiama gaminti. Valdžia skelbia karą privačiam sektoriui“.

Venesuelos piliečiams toks žodžių karas kainuoja nesibaigiantį pirmo būtinumo prekių stygių. „VICE News“ apklausė keletą kiek vyresnių nei 20 metų jaunuolių. Vyras, pasivadinęs Migeliu G., nebuvo susikrimtęs dėl besibaigiančių prezervatyvų: „Turiu maždaug 8-10 prezervatyvų, kurių tikrai užteks porai pasimatymų. Kol mergina vartoja kontraceptines tabletes, manęs negąsdina tuštėjančios lentynos“.

Paklaustas, ar nebijo, jog kontraceptinės tabletės nepasaugo nuo lytiniu keliu plintančių ligų, Migelis atsakė: „Manau, kad kartais mes visi rizikuojame. Ypač jei seksu neužsiimame labai dažnai.“

24-erių homoseksualus Juanas išreiškė didesnį susirūpinimą. Vyras ir jo partneris prezervatyvus laiko būtina jų lytinio gyvenimo dalimi: „Jei neturime prezervatyvo, mano partneris žino, jog šiandien neverta nieko tikėtis“.

Vyras teigė, jog dėl stygiaus jaučiasi „beveik kastruotas“. Negalėdami įsigyti prezervatyvų, Juanas ir jo partneris apsiriboja bučiniais, apsikabinimais ir „baigia sesiją rankiniu būdu“.

Vasario 20-ąją Venesuelos sveikatos apsaugos tarnybos pažadėjo šiemet venesueliečiams išdalinti 18 milijonų prezervatyvų, tačiau neaišku, kur, kada ir kaip vyks šis procesas.

Nevalstybinės organizacijos „Stabdykime ŽIV“ prezidentas Fernando Reyna teigė: „Masinis prezervatyvų dalinimas dar niekada nebuvo įteisintas kaip sveikatos apsaugos politikos dalis. Atlikome tyrimą, kurio metu paaiškėjo, jog jauniems žmonėms per brangu įsigyti prezervatyvus ne per viešąsias institucijas“.

Remiantis Jungtinių Tautų ŽIV/AIDS programos duomenimis, maždaug 100000 žmonių serga AIDS arba nešioja ŽIV virusą, o tai sudaro 0,6 procento Venesuelos gyventojų.

Technologijos.lt pieš./Žmogaus imunodeficito sindromą sukeliantis virusas
Technologijos.lt pieš./Žmogaus imunodeficito sindromą sukeliantis virusas

F.Reyna „VICE News“ teigė: „Venesueloje nėra jokios kampanijos, padedančios užkirsti kelią nepageidaujamam nėštumui, lytiniu keliu plintančioms ligoms ar ŽIV. Žala žmonėms ir jų teisėms į sveikatą yra milžiniška“.

Jauna moteris, vardu Rebecca, „VICE News teigė: „Prezervatyvai tiesiog pradingo. O kontraceptinės tabletės – jau kita istorija. Praėjusiais metais teko pakeisti net tris firmas, kadangi jie man netiko“.

Venesuela 2012-aisiais pagal 15-19 metų merginų nėštumą Pietų Amerikoje buvo antroje vietoje po Gajanos.

Prezervatyvų ir kontraceptinių tablečių trūkumas turi ir kitų pasekmių – verčia sunerimti paauglių nėštumo statistika. Anot Pasaulio Banko atstovų, Venesuela 2012-aisiais pagal 15-19 metų merginų nėštumą Pietų Amerikoje buvo antroje vietoje po Gajanos.

Venesueloje abortas legalus tik tuo atveju, jei gresia pavojus motinos gyvybei. Tačiau net ir taikant šią išimtį 16 iš 1000 15-19 metų merginų miršta gimdymo metu.

Apsilankius keletoje Karakaso vaistinių nebuvo įmanoma rasti prezervatyvų. Kai kur prezervatyvų skyriai tiesiog panaikinti, jų vietoje rikiuojasi šampūnų buteliukai.

Karakaso rajone Los Palos Grandes įsikūrusios parduotuvės pardavėjas teigė, jog prekių negauna jau nuo lapkričio: „Prieš tris dienas gavome keletą, bet jas bematant išgraibstė. Turės praeiti šiek tiek laiko, kol vėl gausime prezervatyvų“.

Tik pasiturinčiųjų El Cafetal rajone įsikūrusiame prekybos centre buvo galima rasti keletą prezervatyvų pakuočių. Tiesa, su milžinišku antkainiu.

„Playboy“ pavadinta trijų prezervatyvų pakuotė kainavo 120 bolivarų – maždaug 19 dolerių keičiant oficialiu valiutos kursu. Keičiant pinigus juodojoje rinkoje tai būtų maždaug 0,68 dolerio.

Vietinis restoranas taip pat siūlo prezervatyvus, pavadintus „USA“. Tačiau pakalbintas venesuelietis Isaacas T. teigė, jog nėra girdėjęs tokios firmos ir niekada nesiryžtų jos išbandyti.

„Playboy“ pavadinta trijų prezervatyvų pakuotė kainavo 120 bolivarų – maždaug 19 dolerių keičiant oficialiu valiutos kursu.

Esant prekių trūkumui, vensueliečiai vis dažniau gręžiasi į draugus, keliaujančius užsienyje.

Apklaustasis Antonio P. teigė: „Santykiai be sekso – beprasmiški“.

Jei anksčiau venesueliečiai prašydavo parvežti knygų, drėkiklių ar butelį alyvų aliejaus, dabar jie prašo vaistų, tamponų, o pastaraisiais mėnesiais – ir prezervatyvų.

Ana B. pasakojo: „Draugas iš Majamio parvežė pakuotę su 36 prezervatyvais. Jų galiojimo laikas baigiasi 2018-aisias, tad dar turiu daug laiko.“

Diego B. tvirtina: „Nusipirkau keletą pakuočių Las Vegase. Pamatęs nė nesuabejojau – tai investicija į ateitį.“

Ricardo B. prezervatyvų paprašė draugės iš Panamos: „Ketinu jei atsilyginti dovanų kortele, pirkta internetinėje parduotuvėje Amazon.com. Tai vienintelis įmanomas būdas.“

Bet yra daugybė kitų, kurie negali paprašyti užsienyje gyvenančių draugų ar neturi užsienio valiutos įsigyti prezervatyvus internetu.

Juana P. pasakoja: „Prisipirkau daugybę prezervatyvų dar 2004-aisias. Jei pritrūksiu, teks kurį laiką susilaikyti, kol vėl rasiu. Prisitaikiau prie neįmanomo: menstruacijų ciklo, savęs ribojimo, kvėpavimo... Jei šiandien smaguriauji, ryt laukia badas. Tai yra būtinybė, tai yra žmogaus teisė“.

Keletas jau susitaikė su mintimi, jog kurį laiką negalės įsigyti prezervatyvų. Tačiau ar ilgam?

Juanas A. juokavo: „Alternatyvos? Kuo daugiau būti viešumoje ir negalvoti apie seksą“. Eduardo D. pridūrė: „Atėjo eilė tantriniam seksui, arba daug karatė.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius