-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Į popiežių Joną Paulių II kėsinęsis užpuolikas ragina kurti „naują Amerikos imperiją“

Įkalinimo bausmę baigiantis atlikti Turkijos pilietis, kuris kėsinosi nužudyti velionį popiežių Joną Paulių II, trečiadienį jo advokatų paskelbtame padrikame pranešime paragino sukurti „naują Amerikos imperiją“, taip pat stiprinti taiką ir demokratiją.
Mehmet Ali Agca su popiežium
Mehmet Ali Agca su popiežium / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Buvęs vienos ultradešiniųjų turkų grupuotės narys Mehmetas Ali Agca, kuris 1981 metais pasikėsino į pirmojo lenkų kilmės pontifiko gyvybę, 19 metų praleido Italijos kalėjime, kol Šventojo Tėvo prašymu jam buvo suteikta malonė.

2000 metais jis buvo išduotas Turkijai, kuri jį pasiuntė už grotų dėl tėvynėje įvykdytų kitų nusikaltimų.

„Pasauliui reikalinga nauja Amerikos imperija, kuri taptų tarptautinės demokratijos, taikos ir laisvės centru bei lydere“. – rašo M.A.Agca. 52 metų vyras taip pat smerkė terorizmą, o ypač tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ lyderį Osamą bin Ladeną.

Iki šiol tiksliai nežinoma, kokie motyvai pastūmėjo tą turką šauti į popiežių Vatikano Šv.Petro aikštėje. Kai kurie mano, jos jis buvo užverbuotas Rytų Europoje veikusių su Sovietų Sąjunga susijusių slaptųjų tarnybų, kurios esą siekė likviduoti lenką pontifiką – įnirtingą komunizmo priešininką.

Jonas Paulius II per tą išpuolį buvo sužeistas, tačiau pasveiko. Jis mirė 2005 metais. M.A.Agca, kuris bus paleistas sausio 18 dieną, sakė išėjęs į laisvę atsakysiantis į klausimus apie tą pasikėsinimą, tarp jų –ar tą ataką suplanavo Kremlius, pasinaudojęs Bulgarijos vyriausybe, sakoma kalinio pranešime.

Taip pat pasklido kalbos, kad M.A.Agca planuoja nusifilmuoti meniniuose ir dokumentiniuose filmuose bei parašyti memuarus.

Išduotas Turkijai, jis atliko bausmę Stambulo kalėjime už liberalių pažiūrų laikraščio redaktoriaus Abdi Ipekci nužudymą 1979 metais, taip pat dėl kitų nusikaltimų, įvykdytų praeito amžiaus 8–ame dešimtmetyje.

„Terorizmas yra velnio blogis. Visos religijos terorizmą draudžia ir smerkia. „Al Qaeda“ yra psichopatinė nusikalstama nacių organizacija“, – M.A.Agca rašo atvirame laiške, kurį paviešino jo advokatai.

Be to, turkas pavadino bendrais visų religijų ir visų pasaulio tautų priešais O.bin Ladeną, Adolfą Hitlerį, kalinamą Kurdistano darbininkų partijos (PKK) sukilėlių lyderį Abdullah Ocalaną, taip pat Kambodžos raudonųjų khmerų lyderį Pol Potą.

Trečiadienį paskelbtame pranešime M.A.Agca taip pat ragina praeitą mėnesį Nobelio taikos premiją atsiėmusį JAV prezidentą Baracką Obamą pateisinti prestižinį laureato titulą.

Anksčiau jis save vadino neturinčiu jokios politinės orientacijos, tačiau žinoma, kad M.A.Agca priklausė Turkijos ultradešiniųjų grupuotei „Pilkieji vilkai“.

Be to, jis taip pat yra anksčiau skelbęsis mesiju, o žiniasklaida neseniai pranešė, kad turkas išpranašavo pasaulio pabaigą, dar labiau sustiprindamas abejones dėl jo psichikos būklės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius