Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į susitikimą Prancūzijoje nepakviesta JK siekia „skubių“ derybų su Europa dėl migrantų

Didžiosios Britanijos vyriausybė sekmadienį pranešė ateinančią savaitę planuojanti savas derybas su Europos ministrais dėl migrantų krizės Lamanšo sąsiauryje po to, kai britams buvo uždrausta dalyvauti kriziniame susitikime Prancūzijoje.
Borisas Johnsonas
Borisas Johnsonas / „Scanpix“/AP nuotr.

Dalyvauti sekmadienį Prancūzijos Kalė uoste vyksiančiame susitikime JK vidaus reikalų sekretorei Priti Patel buvo uždrausta po to, kai britų premjeras Borisas Johnsonas paviešino laiško Prancūzijos prezidentui Emmanueliui Macronui tekstą, kuriame išdėstomi Londono reikalavimai dėl koordinuotų veiksmų.

Tačiau po tragiško incidento Lamanšo sąsiauryje, kuomet praėjusį trečiadienį čia nuskendo 27 žmonės, P. Patel tviteryje parašė: „Šią savaitę rengsiu skubias derybas su savo kolegomis europiečiais, kad užkirstume kelią tokioms tragedijoms Lamanšo sąsiauryje“.

Kada konkrečiai ir kur bus rengiamos tokios derybos, Britanijos vidaus reikalų ministerija nepranešė.

Tačiau savo komentare, išspausdintame laikraštyje „The Sun on Sunday“ P.Patel kalba apie būtinybę imtis bendrų veiksmų ir griežtinti JK įstatymus. Tai ji pareiškė didėjant spaudimui suvaldyti krizę, kurį jai daro dešinės pakraipos žiniasklaida ir jos pačios Konservatorių partija.

Prancūzijos šiauriniame Kalė uoste sekmadienį popiet susitinka Prancūzijos, Vokietijos, Nyderlandų ir Belgijos ministrai. Susitikimas rengiamas po to, kai mėgindami iš Prancūzijos perplaukti į JK nuskendo 27 Irako kurdai.

Nepaisant to, kad šiame susitikime nedalyvauja, Britanija, kaip teigiama B.Johnsono laiške E.Macronui, dar kartą paragino Prancūziją imtis veiksmų, įskaitant nelegalių migrantų grąžinimą į Prancūziją bei bendrą policijos patruliavimą palei šiaurinę Prancūzijos pakrantę.

„Tai yra būtent tie dalykai, kurių mums reikia, – „Sky News“ sakė Britanijos sveikatos reikalų sekretorius Sajidas Javidas. – Mūsų politika yra labai aiški: tie laivai turi nustoti plaukti. Patys to padaryti negalime. Mums tikrai reikia bendradarbiavimo su prancūzais.“

Tačiau prieš susitikimą Kalė Britanija ir Prancūzija sulaukė kritikos dėl to, kad riejasi, užuot dirbusios kartu.

„Abi šalys yra įsivėlusios į kaltės permetimo žaidimą tuo metu, kai Lamanšo sąsiauryje skęsta vaikai, – „Sky News“ sakė opozicinės Leiboristų partijos atstovė užsienio reikalams Lisa Nandy. – Tai paprasčiausiai nesuvokiama.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius