Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 08 31 /15:23

Įkalintas I.Girkinas žada mesti iššūkį V.Putinui – kandidatuos į prezidentus

Įkalintas buvęs rusų separatistų vadas Igoris Girkinas ketvirtadienį pareiškė norįs kandidatuoti į Rusijos prezidento postą per kitais metais vyksiančius rinkimus ir pažėrė naujos kritikos šalies vadovui Vladimirui Putinui, skelbia naujienų agentūra AFP.
Igoris Girkinas
Igoris Girkinas / „Reuters“/„Scanpix“

52 metų vyras, geriau žinomas Igorio Strelkovo slapyvardžiu, liepos mėn. buvo sulaikytas dėl kaltinimų ekstremizmu, nes kritikavo Rusijos vadovybę.

I.Girkinas buvo suimtas po kelių V.Putiną kritikuojančių pranešimų, o jei bus pripažintas kaltu, jam gresia iki penkerių metų laisvės atėmimo bausmė.

Planuojama, kad 2024 m. kovą Rusijoje vyks prezidento rinkimai.

Artėjant rinkimams Rusijos valdžios institucijos griežtai susidoroja ne tik su liberalių pažiūrų kritikais, bet ir su Maskvos puolimą Ukrainoje remiančiais Kremliaus veikėjais.

„Manau, kad esu kompetentingesnis kariniuose reikaluose nei dabartinis prezidentas ir tikrai kompetentingesnis nei gynybos ministras“, – tvirtino I.Girkinas.

I.Girkinas, nešiojantis carinio karininko stiliaus ūsus, yra karštas Rusijos kampanijos Ukrainoje rėmėjas, tačiau yra kritikavęs Rusijos karinę vadovybę.

Pranešimas buvo paskelbtas jo „Telegram“ kanale, kur jį seka daugiau kaip 700 000 žmonių, ir sulaukė daugiau kaip 13 000 „patinka“ paspaudimų.

I.Girkinas sakė, kad V.Putinas buvo „per daug malonus“.

Jis teigė, kad Rusijos vadovą „už nosies vedžiojo ne tik gerbiami Vakarų ir Kyjivo partneriai, bet ir mūsų saugumo tarnybų, žvalgybos ir karinio-pramoninio komplekso vadovai“.

Pasak I.Girkino, priešingai nei V.Putinui, jam „nereikės nusileisti savo draugų norams, kurie kenkia Rusijos ekonomikai“, turėdamas omenyje daugybę kaltinimų korupcija.

I.Girkinas 2014 m. vadovavo Kremliaus remiamiems separatistams kovojusiems su Kyjivo kariuomene už Donecko liaudies respubliką – nepripažintą separatistinį regioną Rytų Ukrainoje.

2022 m. Nyderlandų teismas už akių nuteisė jį kalėti iki gyvos galvos už tai, kad 2014 m. liepos mėn. virš Rytų Ukrainos numušė oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvą, žuvo visi 298 lėktuve buvę žmonės.

Jis taip pat kovojo Bosnijoje kartu su serbais, taip pat Dagestane ir Čečėnijoje.

Šis pranešimas buvo paskelbtas kitą dieną po to, kai Rusijos teismas patvirtino jo kardomąjį kalinimą.

Kremlius siekia, kad V.Putinas neatrodytų pernelyg senas

Rusijos prezidento administracijos politinis blokas, kuriam vadovauja Sergejus Kirijenka, nustatė „sparingo partnerius“, kurie dėl vaizdo turėtų „varžytis“ su Vladimiru Putinu 2024 m. prezidento rinkimuose.

Pasak dviejų Kremliui artimų naujienų portalo „Meduza“ šaltinių, vienas iš pagrindinių jų atrankos kriterijų buvo amžius. Tarp užregistruotų kandidatų neturėtų būti jaunesnių nei 50 metų politikų. Tokių kandidatų buvimas rinkimų biuletenyje gali priversti rusus manyti, kad 70-metis V.Putinas „nebėra tas žmogus, kuris atėjo į valdžią tvirta ranka“.

Rusijos prezidento administracija tikisi, kad rinkimuose dalyvaus ne tik V.Putino, bet ir trijų parlamentinių partijų atstovai: Komunistų partijos, liberaldemokratų ir „Naujosios liaudies“.

Kremlius komunistų kandidatu laiko Genadijų Ziuganovą. „G. Ziuganovas (…) turi aukštą partijos lyderio statusą, jo pavardė pažįstama kiekvienam rinkėjui. Kartu jis turi lubas – tradicinį Komunistų partijos elektoratą; naujų rinkėjų jis nepritrauks“, – aiškino vienas „Meduza“ šaltinių.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Genadijus Ziuganovas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Genadijus Ziuganovas

Pagal Kremliaus planą liberaldemokratų kandidatu turėtų būti partijos lyderis Leonidas Sluckis. Pasak administracijai artimo šaltinio, pats L. Sluckis nori dalyvauti rinkimuose, „nes jam patinka viešieji ryšiai“.

Trečios minimos partijos kandidato klausimas yra sudėtingesnis. Kremlius norėtų, kad kandidatuotų jos pirmininkas, verslininkas Aleksejus Nečajevas. „Logika tokia pati: rimtas žmogus su švarku, reprezentatyvus, korektiškas. Bet mažai žinomas ir nelabai charizmatiškas. Kad reitingas neiškiltų ir nekeltų grėsmės Putinui“, – aiškino šaltinis.

Tačiau šis politinis spektaklis dar nebuvo suderintas su pačiu A.Nečajevu. Pasak dviejų Kremliui artimų šaltinių, A.Nečajevas supranta, kad jam neleis surinkti daug procentų, jis tegaus trupinius.

Nepatinka V.Putino amžius, „minkštumas“ ir nesirūpinimas vidaus reikalais

„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

Šių metų gegužę „Russian Field“ atliktos apklausos duomenimis, amžius yra trečias pagal populiarumą atsakymas į klausimą, kas rusams „nepatinka“ dabartiniame prezidente, – aukščiau tik V. Putino „minkštumas“ ir jo nesirūpinimas šalies vidaus reikalais.

Keletas „Meduza“ apklaustų regioninių pareigūnų ir „Vieningosios Rusijos“ atstovų rusų patvirtino, kad per pastaruosius kelerius metus rusai iš tiesų pradėjo nerimauti dėl V. Putino amžiaus. „Ar ne laikas pagalvoti apie įpėdinį, gal jau laikas ilsėtis, reikia naujo žvilgsnio?“ – gyventojų klausimus vardija vienas iš aukšto rango regioninių politikų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius