Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įkalintas Irano kino režisierius J.Panahi paskelbė bado streiką

Pastaruosius šešis mėnesius kalinamas apdovanojimų pelnęs Irano disidentas kino kūrėjas Jafaras Panahi pareiškė pradėjęs bado streiką, protestuodamas prieš tolesnį kalinimą, sakoma ketvirtadienį jo žmonos išplatintame pareiškime.
Kino kūrėjas Jafaras Panahi
Kino kūrėjas Jafaras Panahi / „AP“/„Scanpix“

J.Panahi, kurio filmai buvo apdovanoti visuose svarbiausiuose Europos kino festivaliuose, buvo suimtas liepos mėnesį, dar prieš rugsėjį prasidėjusią režimą sukrėtusią protestų bangą.

Praėjusį mėnesį tikėtasi, kad teismai gali įsakyti jį paleisti, tačiau jis tebėra už grotų Teherano Evino kalėjime.

Jis pradėjo sausą bado streiką nuo trečiadienio, atsisakydamas maisto ir vandens, sakoma pareiškime.

„Šiandien, kaip ir daugelis Irane įkalintų žmonių, neturiu kito pasirinkimo, kaip tik protestuoti prieš tokį nežmonišką elgesį savo brangiausiu turtu – gyvybe“, – sakė J.Panahi.

„Protestuodamas prieš neteisėtą ir nežmonišką teismų ir saugumo tarnybų elgesį bei įkaitų paėmimą, nuo vasario 1 dienos pradėjau sausą bado streiką. Atsisakysiu valgyti ir gerti bet kokį maistą ir vartoti vaistus iki tol, kol būsiu paleistas į laisvę“, – kalbėjo jis.

„Tokios būsenos liksiu tol, kol galbūt mano negyvas kūnas bus išlaisvintas iš kalėjimo“, – pridūrė kino kūrėjas.

62 metų J.Panahi buvo suimtas liepos 11 dieną ir turėjo atlikti šešerių metų laisvės atėmimo bausmę, skirtą 2010 metais, kai buvo nuteistas už „propagandą prieš santvarką“.

Tačiau spalio 15 dieną Aukščiausiasis Teismas panaikino apkaltinamąjį nuosprendį ir nurodė bylą nagrinėti iš naujo, todėl jo advokatų komanda tikėjosi, kad jis gali būti paleistas į laisvę.

J.Panahi 2000 metais pelnė Venecijos kino festivalio „Auksinį liūtą“ už filmą „Ratas“ (The Circle). 2015 metais jis pelnė Berlyno kino festivalio pagrindinį apdovanojimą už filmą „Taksi“ (Taxi Tehran). 2018 metais Kanų festivalyje jo juosta „Trys veidai“ (Se rokh, 3 Faces) pelnė apdovanojimą už geriausią scenarijų.

Liepos mėnesį J.Panahis buvo suimtas, kai nuvyko į į teismo posėdį dėl kito kino kūrėjo, Mohammado Rasoulofo, kuris buvo sulaikytas keliomis dienomis anksčiau.

Sausio 7 dieną M.Rasoulofas buvo dviem savaitėms paleistas iš kalėjimo dėl sveikatos būklės pablogėjimo ir manoma, kad jis vis dar yra laisvėje.

Tarp tūkstančių žmonių, kuriuos Iranas suėmė malšindamas protestus, išprovokuotus rugsėjo 16 dieną areštinėje mirus 22 metų Irano kurdei Mahsai Amini. Ji suimta už tai, kad, kaip įtariama, pažeidė griežtą moterų aprangos kodą.

Tarp sulaikytųjų buvo ir aktorė Taraneh Alidoosti, paviešinusi savo nuotraukas, kuriose ji nedėvi islamiško galvos apdangalo, tačiau sausio pradžioje ji buvo paleista po beveik trijų savaičių sulaikymo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius