-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ilgos A.Lukašenkos rankos: Rusija gaudo ir siunčia aktyvistus atgal į Baltarusiją

Nuo praėjusių metų rugpjūčio Rusijoje sulaikyta mažiausiai 20 Baltarusijos piliečių, užsitraukusių Minsko režimo rūstybę, skelbia BBC. Negana to, daugelis šių suimtųjų jau išsiųsti atgal į Baltarusiją – arba oficialiai paprašius Minskui, arba dėl tariamų Rusijos migracijos įstatymų pažeidimų. Yra atvejų, kai apsieita ir be teismo.
Aliaksandras Lukašenka
Aliaksandras Lukašenka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip pastebi BBC, Maskva labai retai nepatenkina ekstradicijos prašymų, gaunamų iš Minsko. Tiesa, oficialiai Rusija deportavo tik vieną asmenį, kuriam Baltarusijoje grėsė baudžiamoji atsakomybė už dalyvavimą protestuose pernai rugpjūtį.

Šių metų liepą Rusija išsiuntė į Baltarusiją šios šalies kikbokso čempioną Aliaksejų Kudziną. Taip pasielgta nepaisant Europos žmogaus teisių teismo nurodymo sustabdyti jo ekstradicijos procesą dėl persekiojimo ir kankinimų grėsmės.

Po kelių dienų atsiduria Baltarusijoje

Jau atsidūręs Baltarusijoje A.Kudzinas buvo nuteistas kalėti pustrečių metų už priešinimąsi areštui per vieną demonstraciją. Valstybinė televizija taip pat parodė „prisipažinimo“ vaizdo įrašą, kuriame sportininkas jau išreiškė paramą režimui.

A.Kudzinu atveju Rusija, kaip minėta, nepaisė EŽTT sprendimo ir rėmėsi generalinio prokuroro nutarimu. Tačiau, kaip rašo BBC, Rusijos tarnybos dažnai deportuoja baltarusius be jokio teismo sprendimo.

Antai dar pernai rugpjūtį Rusijos Pskovo miesto policija sulaukė buvusį Baltarusijos tyrėją Andrejų Ostapovičių ir perdavė jį grupei kaukėtų vyrų. Pastarieji sugrūdo A.Ostapovičių į autobusiuką ir pervežė per sieną į Baltarusijos Vitebsko regioną.

Tiesa, A.Ostapovičius sugebėjo pasislėpti nuo baltarusių milicijos – jis pabėgo į mišką ir po poros savaičių pasiekė ES teritoriją.

Daug baltarusių, sulaikytų Rusijoje, nė nesislapstė – panašu, kad jie tiesiog nežinojo, jog yra paskelbti įtariamaisiais Baltarusijoje.

Jau šįmet balandį restorane Maskvoje buvo sulaikyti politologas Aliaksandras Fiaduta ir teisininkas Juras Ziankovičius. Po kelių dienų jie atsidūrė ikiteisminio sulaikymo centre Baltarusijoje.

Rugsėjo pabaigoje – panaši istorija. Ilgametis dabar jau uždarytos baltarusiškos Rusijos leidinio „Komsomolskaja pravda“ versijos reporteris Henadzis Mažeika dingo be žinios Maskvoje, o netrukus jo artimieji sužinojo, kad jis atvežtas į sulaikymo centrą Minske.

„Twitter“ nuotr./Henadzis Mažeika
„Twitter“ nuotr./Henadzis Mažeika

Deportuoja ne visada

Tiesa, yra buvę atvejų, kai Rusija atmetė Baltarusijos pusės prašymus dėl ekstradicijos. Šių metų balandį opozicinius „Telegram“ kanalus administravęs Nikolajus Davidčikas pats nustebo, kai rusų prokurorai nusprendė neperduoti jo Minskui.

Aišku, vien tai, kad prašymas dėl ekstradicijos atmetamas, nereiškia, jog asmuo vis tiek neatsidurs Baltarusijoje. Dažniausiai jie apkaltinami Rusijos migracijos įstatymų pažeidimu ir vėliau yra deportuojami iš šalies.

Pavyzdžiui, N.Davidčikas Rusijoje ikiteisminio sulaikymo centre praleido pusantro mėnesio, o kai buvo paleistas, iškart vėl buvo suimtas ir apkaltintas buvimu šalyje tinkamai neužsiregistravus.

Teismas vis dėlto jo nedeportavo – vyrui, kuris Rusijoje turi šeimą, skirta bauda. Tačiau BBC skelbia apie panašius atvejus, kai teismai nutarė deportuoti baltarusius.

Negana to, daug baltarusių, sulaikytų Rusijoje, nė nesislapstė – panašu, kad jie tiesiog nežinojo, jog yra paskelbti įtariamaisiais Baltarusijoje.

24-erių Jana Pinčiuk Rusijoje gyvena ir dirba jau nuo 2018 metų – jos Baltarusijoje per 2020-ųjų protestus nė nebuvo. Tačiau jauna moteris vienu metu administravo „Telegram“ kanalą „Vitebsk 97%“, kurį režimas paskelbė ekstremistiniu.

Nors J.Pinčiuk jau prieš tai buvo ištrynusi savo paskyrą „Telegram“, jai buvo paskelbti kaltinimai. Lapkričio pradžioje moteris buvo sulaikyta Sankt Peterburge.

Advokatės Olgas Ceitlinos teigimu, baltarusiai opozicionieriai, kurie bėga iš šalies į Rusiją, paprastai yra piliečiai, negalintys išvykti tiesiai į ES.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius