Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Imigrantai iš Lietuvos ir kitų Rytų Europos šalių vos atvykę į Didžiąją Britaniją galės reikalauti pašalpų

Didžioji Britanija laukia naujos imigrantų bangos iš Rytų Europos: nuo kitos savaitės lietuviai ir dar 6 valstybių piliečiai galės stoti į socialinių pašalpų eilę vos atvykę į šalį. Iki šiol jiems reikėjo dirbti Didžiojoje Britanijoje bent vienerius metus, kol galėjo gauti nedarbingumo pašalpą.
Išvykstantieji
Išvykstantieji. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Naujos taisyklės galios septynioms Europos Sąjungos valstybėms, kurios Bendrijos narėmis tapo 2004 metais: tai Lietuva, Latvija, Estija, Lenkija, Čekija, Slovakija ir Slovėnija, praneša Dailymail.co.uk.

Nuo gegužės 1 dienos šių šalių piliečiai vos atvykę į Didžiąją Britaniją galės prašyti nedarbingumo pašalpos, kuri siekia iki 250 svarų (982 Lt) per savaitę, bei įvairių mokestinių lengvatų.

Šios privilegijos imigrantams iki šiol buvo suteikiamos tik po to, kai jie Didžiojoje Britanijoje buvo išdirbę bent 12 mėnesių be pertraukos. Tačiau septynerius metus galioję ribojimai baigia galioti gegužę. Nuo ateinančio sekmadienio šių šalių imigrantai bus traktuojami taip pat, kaip britai.

Kritikai baiminasi, kad šias lengvatas imigrantai gali išnaudoti kaip lengvą pasipelnymo šaltinį, o šalį užplūs ne dirbti, bet pasiilsėti ir iš to pasipelnyti nusprendę žmonės.Į pašalpą ir lengvatas jie galės pretenduoti vos atvykę į šalį, jei įrodys, kad atitinka savo gimtosiose šalyse galiojančius reikalavimus bedarbio pašalpai, ieškos darbo ir bus nuolatiniai Didžiosios Britanijos gyventojai. Tai reiškia, kad imigrantai šioje šalyje turės išgyventi bent tris mėnesius.

Kritikai baiminasi, kad šias lengvatas imigrantai gali išnaudoti kaip lengvą pasipelnymo šaltinį, o šalį užplūs ne dirbti, bet pasiilsėti ir iš to pasipelnyti nusprendę žmonės.

Britų žiniasklaida pastebi, kad minėtose Rytų Europos valstybėse atlyginimai ir pašalpos yra gerokai mažesnės.

Varšuvos Tarptautinių ryšių centro migracijos ekspertė Krystyna Iglicka teigė: „Šios naujos taisyklės leis lenkams jaustis Didžiojoje Britanijoje kaip namuose, ir tai bus dar viena priežastis jiems neišvykti iš šios šalies.“

Kamilas Lesniakas, 20-metis barmenas iš pietinio Lenkijos miesto Tarnobžego, pareiškė jau „rytoj“ išvyksiąs į Didžiąją Britaniją, jei ši išties panaikins ribojimus, o pašalpos bus didesnės, nei dabartinis jo atlyginimas – 2 tūkst. zlotų (1,7 tūkst. Lt) per mėnesį.

Kiti kalbinti Rytų Europos valstybių gyventojai taip pat teigė ketinantys artimiausiu metu vykti į Didžiąją Britaniją, mat dabartinės jų algos yra žymiai mažesnės nei pašalpos šioje šalyje.

Didžiosios Britanijos vyriausybė kol kas bijo pagalvoti, kokio dydžio imigrantų banga užplūs šalį panaikinus ribojimus gauti pašalpas, tačiau skaičiuojama, kad kasmet pašalpų imigrantams gali tekti išmokėti per 30 mln. svarų (117 mln. Lt) daugiau, nei iki šiol.

Londonui teko panaikinti ribojimus imigrantams dėl to, kad jie yra nesuderinami su Europos Sąjungos teisės aktais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius