Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Inauguracija, kokios dar nebuvo: oro uostai, traukiniai, metro ruošiasi neramumams

JAV ruošiasi trečiadienį įvyksiančiai išrinktojo prezidento Joe Bideno inauguracijai, rašo „Politico“. O incidentams bandoma užbėgti už akių – pareigūnai stiprina pajėgas oro uostuose, traukiniuose, įspėja apie kruopštesnę patikrą. Svarstoma ir tai, kaip nuo išpuolių apsaugoti JAV kongreso narius.
Transporto apsaugos administracijos darbuotojai
Transporto apsaugos administracijos darbuotojai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Po praėjusią savaitę įvykusių riaušių JAV Kapitolijaus rūmuose, oro uostų, oro linijų, pervežimo agentūrų, geležinkelių bendrovės „Amtrak“ pareigūnai ir kiti inauguracijai ruošiasi ypač atidžiai – esą tikėtina, kad protestuojanti, smurtaujanti minia J.Bideno inauguracijos dieną vėl užplūs gatves.

Per inauguracijas „Amtrak“ sutelkia didesnes pareigūnų pajėgas nei jos dirba įprastomis dienomis, bet šie metai, pasak „Amtrak“ policijos viršininko Samo Dotsono, išskirtiniai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Bendrovė „Amtrak“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Bendrovė „Amtrak“

„Tai darėme prieš ketverius metus ir dar prieš ketverius, bet šįkart tai pirmieji metai, kai ruošiamės planui, jei gyventojai atakuotų mūsų demokratijos institucijas“, – kreipdamasis į pareigūnus, kalbėjo S.Dotsonas.

„Su tokia neteisėto elgesio grėsme aš nesusidūriau per visą savo karjerą“, – pridūrė jis.

„Amtrak“ policijos viršininkas pasakojo, jog per sausio 6-ąją įvykusias riaušes traukinių stotyje Vašingtone buvo gana ramu, ten glaudėsi žmonės, norintys pasislėpti nuo neramumų. Ši stotis yra už kelių kvartalų nuo Kapitolijaus komplekso.

„Kai prie Kapitolijaus imta smurtauti, žmonės, kurie nenorėjo su tuo turėti nieko bendra, ieškojo prieglobsčio. Tada jie ir atkeliavo į mūsų stotį“, – teigė S.Dotsonas.

Tiesa, kai kuriems pareigūnams, pasak jo, teko aiškintis su kai kuriais susibūrimo dalyviais, kurie nedėvėjo kaukių.

„Scanpix“ nuotr./Bendrovės „Amtrak“ traukinys
„Scanpix“ nuotr./Bendrovės „Amtrak“ traukinys

Praėjusią savaitę pasirodė vaizdo įrašai, kaip agresyvios minios apsupti įstatymų leidėjai bando įlipti į lėktuvus, tad ypač didelis susirūpinimas kyla ir dėl to, kaip kongreso narius apsaugoti oro uostuose.

Oro linijos, skrendantiems Vašingtono kryptimi, planuoja neleisti keleiviniame bagaže gabenti ginklų, lėktuvuose stabdys prekybą alkoholiu, rašo „Politico“.

Oro uostai, oro linijos ir saugumo agentūros, besirengdamos kitą savaitę galimai įvyksiantiems neramumams, ėmė bendradarbiauti ir kartu sekti tuos skrydžius, kuriais keliaus kongresmenai.

Pasak vieno su situacija susipažinusio oro uostų atstovo, rengiami planai ir tam, kad oro uostuose parlamento nariai turėtų saugias erdves laukimui, palydą viešose vietose.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Prieš J.Bideno inauguraciją ruošiamasi protestams
AFP/„Scanpix“ nuotr./Prieš J.Bideno inauguraciją ruošiamasi protestams

Kai kuriais atvejais skrydžių metų juos lydėtų ir federaliniai maršalai.

Savo ruožtu Federalinė aviacijos administracija (FAA) įspėjo, jog visus tuos, kurie lėktuvuose iš Vašingtono ir jį pakartotinai trikdys skrydžių eigą, baus tiek kartų, kiek reikia.

„Pastebėjome, kad per kelias pastarąsias dienas incidentų skaičius orlaiviuose išaugo, dėl ko teko nutraukti skrydžius“, – ketvirtadienį CNBC televizijai pasakojo FAA administratorius Stephenas Dicksonas.

Šie incidentai, pasak jo, kilo, nes kai kuriais atvejais keleiviai atsisakė laikytis kaukių dėvėjimo politikos.

„Ir taip pat to tendenciją pastebėjome po praėjusią savaitę įvykusio Kapitolijaus užėmimo“, – pridūrė FFA administratorius ir tikino, jog sieks, kad šie keleiviai už savo elgesį sulauktų ne įspėjimo, o griežtesnių bausmių.

Atsirado raginimų Kapitolijaus riaušių dalyvius įtraukti į sąrašą ir pritaikyti jiems federalinį draudimą skraidyti.

Federalinis tyrimų biuras „Politico“ neatskleidė, ar į šį sąrašą jau pateko visi sausio 6-osios riaušių dalyviai, tačiau nurodė, jog ir toliau pildys sąrašą asmenų, kurie galėtų sukelti terorizmo grėsmę.

Biuras taip pat pažymėjo, jog pareigūnai asmenis, kurie, manoma, kelia tiesioginę grėsmę keleiviams ar orlaiviui, gali suimti ar sulaikyti, o tai esą užkardytų jiems galimybę skristi.

Transporto apsaugos administracijos administratorius Davidas Pekoske'as teigė, jog visi, kurie gali kelti grėsmę, sulauks atidesnės patikros arba bus neįleisti į lėktuvą. Pasak jo, trijuose oro uostuose jau dabar veikia sustiprinta apsauga – dirba daugiau kinologų, skrydžiuose dalyvauja daugiau oro maršalų.

Transporto apsaugos administracijos pareigūnai, o taip pat ir kitos pajėgos padės su patikra per pačią inauguraciją.

Inauguracijos dienai ruošiasi ir Vašingtono tranzito sistema: kitą savaitę nuo penktadienio iki ketvirtadienio aplink Baltųjų rūmų ir Kapitolijaus teritoriją neveiks 13 metro stočių.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Metro Vašingtone
AFP/„Scanpix“ nuotr./Metro Vašingtone

Be to, Transporto apsaugos administracija ir „Amtrak“ kreipėsi į federalinę Vyriausybę, kad riaušių dalyviams būtų neleidžiama ne tik skristi, bet ir keliauti traukiniais.

Nors apsauga stiprinama atsižvelgiant į inauguracijos datą, „Politico“ kalbintas oro uosto pareigūnas teigia nemanantis, kad po to visuomenė nurims: „Esu susirūpinęs tuo, kas vyks inauguracijos savaitę, bet nemanau, kad savaitė po to staiga bus kitokia <...>. Manau, kurį laiką jausime įtampą ir tai paveiks ne tik oro uostų darbą, bet ir kitas visuomeninio gyvenimo sritis.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius