Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Incidentas su garsiu smuikininku Vilniaus oro uoste paveikė LOT: smuikus leis neštis į visus lėktuvus

Visame pasaulyje garsus smuikininkas Januszas Wawrowskis, koncertavęs prieš kiek daugiau nei savaitę Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje, vietoj valandos skrydžio turėjo 8 valandas važiuoti į Varšuvą, kai į Lenkijos oro linijų lėktuvą jam neleista įsinešti beveik 340-ies metų senumo ir apie 5 mln. eurų vertės smuiko. Kilusi pasipiktinimo banga atnešė rezultatų – LOT pakeitė taisykles, kompensavo muzikantui nuostolius ir leis smuikus neštis į visus savo lėktuvus.
Januszas Wawrowskis
Januszas Wawrowskis / LNF nuotr.
Temos: 2 Smuikas EuroLOT

5 mln. eurų vertė neįtikino

Ši istorija nutiko, kai J.Wawrowskis vasario 5-osios, sekmadienio, rytą ketino lėktuvu iš Vilniaus grįžti namo į Varšuvą. Tačiau jam į lėktuvą nebuvo leista įsinešti smuiko: „Antžeminis personalas pateikė man du pasiūlymus – instrumentą atiduoti į bagažą arba likti Vilniuje; neparodė jokio supratingumo dėl smuiko vertės. Ponia iš LOT pasakė, kad „pamatysime, ar neapgadins bagaže“ (pažodžiui).

Niekas neklausė ir mano aiškinimo, kad daugybę metų keliauju įvairiomis oro linijomis su smuiku ir į Vilnių atvykau su ta pačia kompanija. Per šimtus ligšiolinių skrydžių man niekada nebuvo uždrausta pasiimti smuiko į lėktuvą.“

Viskas baigėsi tuo, kad smuikininkas į Lenkijos sostinę išvyko autobusu, kaip sakė, nepaisant įsigyto lėktuvo bilieto už 2000 zlotų, teko važiuoti 8 valandas.

Jo smuikas yra unikalus: „Stradivarijaus „Polonia“ buvo nupirkta Lenkijos valstybės 2018 metais šimtųjų Nepriklausomybės atgavimo metinių proga. Tai vienintelis šios klasės instrumentas, kuris yra Lenkijoje. Jo rinkos vertė siekia apie 5 mln. eurų. Kasdien jis saugomas Karalių rūmuose Varšuvoje. J.Wawrowskis vienintelis juo naudojasi.“

J.Wawrowskio feisbuko nuotr./Smuikas „Polonia“
J.Wawrowskio feisbuko nuotr./Smuikas „Polonia“

LOT tvirtino, kad nesusipratimas viename iš Lietuvos oro uostų įvykęs dėl LOT aptarnaujančios įmonės nepatyrusio darbuotojo kaltės.

Ta įmonė yra BGS, o jos Keleivių aptarnavimo skyriaus vadovė Gabrielė Veilandė 15min pateiktame komentare teigė, kad apgailestavo dėl keleivio patirtų nepatogumų ir tikino, kad bus dedamos visos pastangos, jog panaši situacija ateityje nepasikartotų.

Plačiau apie šią istoriją skaitykite čia: Incidentas Vilniaus oro uoste: garsiam muzikui į lėktuvą neleista įsinešti itin brangaus ir seno smuiko.

Taisykles suvienodino

Gali būti, kad aptarnaujančioms bendrovėms ne tik Vilniuje išties bus ateityje lengviau, nes Lenkijos avialinijos LOT pakeitė savo taisykles. Apie tai socialiniuose tinkluose informavo ir J.Wawrowskis.

Dėkodamas už paramą, jis teigė, kad LOT pripažino darbuotojo klaidą ir jo atsiprašė tiek viešai, tiek asmeniškai laišku bei paskambinę telefonu, taip pat grąžino pinigus už įsigytą bilietą bei padengė kitas išlaidas, kurias muzikantas patyrė dėl incidento.

Tačiau svarbiausia, kaip teigia J.Wawrowskis, oro linijų bendrovė tvirtina leisianti įsinešti smuikus į visus savo lėktuvus, apie tai trumpai ir aiškiai bus informuoti tiek bendrovės darbuotojai, tiek aptarnaujančių įmonių personalas visame pasaulyje. Dėl to buvo pakeistos (tiksliau – suvienodintos) taisyklės, kurios skelbiamos viešai bendrovės puslapyje.

Ten rašoma, kad pačiame lėktuve galima gabenti muzikos instrumentą kaip rankinį bagažą, kurio dydis siekia 55x40x23 cm. Leidžiamas bendras dydis neturi neviršyti 118 cm.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./LOT lėktuvas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./LOT lėktuvas

Jeigu reikia į lėktuvą pasiimti didesnį instrumentą (violončelę, gitarą ir t.t.), būtina susisiekti su LOT Contact Center. Tokiu atveju reikia nusipirkti papildomą vietą šalia, tad konsultantas patikrins, ar tokia galimybė yra, ir apskaičiuos, kiek tai kainuos.

Jeigu muzikos instrumentas gabenamas bagažo skyriuje, jam papildomas mokestis netaikomas, jei telpa į registruotą bagažą. Jei ne – nurodomos kainos.

J.Wawrowskis savo ruožtu tvirtina, kad su Lenkijos oro linijų bendrove tariasi surengti ir platesnį pristatymą, kaip ir kur gabenami muzikos instrumentai lėktuvuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius