Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Indija išbandė balistinę raketą, galinčią nuskrieti iki 5 000 km

Indija išbandė balistinę raketą, galinčią nešti branduolinę kovinę galvutę atstumu iki 5 000 km, ketvirtadienį pranešė Gynybos ministerija.
Raketa
Raketa / AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Indija Raketa

Vietos žiniasklaida šį įvykį pavadino „griežtu signalu“ Kinijai, tęsiantis teritoriniam ginčui tarp abiejų šalių.

Raketa „Agni 5“ vėlai trečiadienį buvo paleista iš Abdul Kalamo salos, esančios prie Indijos rytinės pakrantės, o vėliau nukrito Bengalijos įlankoje.

„Sėkmingas bandymas... atitinka Indijos politiką užtikrinti „patikimą minimalų atgrasymą“, kuriuo grindžiamas įsipareigojimas „pirmai nenaudoti [branduolinių ginklų]“, – teigiama Gynybos ministerijos pareiškime.

17 metrų ilgio raketa jau buvo kelis kartus išbandyta, tačiau tie bandymai buvo atlikti ne nakties metu. Indijos žiniasklaida nurodė, kad tokiu pasirinktu laiku buvo siekiama pasiųsti signalą Pekinui.

Didelė įtampa tarp Indijos ir Kinijos tvyro nuo 2020 metų birželio. Tuomet per susirėmimus ginčijamame pasienyje Himalajuose žuvo 20 indų karių.

Vėliau branduolinių ginklų turinčios kaimynės pastiprino pasienyje dislokuotas pajėgas tūkstančiais papildomų karių.

Pastaraisiais metais Indija gilina bendradarbiavimą gynybos srityje su Vakarų šalimis, įskaitant „Ketverto“ (Quad) aljansą su Jungtinėmis Valstijomis, Japonija ir Australija.

Be to, Naujasis Delis perka daug rusiškos karinės technikos ir yra užsisakęs iš Maskvos oro erdvės gynybos sistemų S-400, nors JAV grasina dėl šio 5,4 mlrd. dolerių (6,3 mlrd. eurų) vertės sandorio paskelbti sankcijas.

Šį mėnesį britų laikraštis „Financial Times“ pranešė, kad Kinija išbandė hipergarsinę raketą. Anot leidinio, ji apskriejo Žemę žemoje orbitoje, o paskui nukrito netoli taikinio.

Pekinas šį pranešimą paneigė, teigdamas, kad iš tikrųjų buvo išbandytas daugkartinio naudojimo erdvėlaivis.

Hipergarsinės technologijos tapo naujuoju horizontu raketinės ginkluotės srityje. Tokios raketos skrieja žemiau ir yra sunkiau susekamos nei balistiniai analogai, taip pat gali greičiau pasiekti taikinius ir yra manevringos.

JAV, Rusija, Kinija ir Šiaurės Korėja jau yra išbandžiusios hipergarsines raketas, o dar kelios šalys – kaip pranešama, tarp jų yra ir Indija – vysto šias technologijas.

Pasak „The Times of India“, Delis siekia, kad raketa „Agni 5“ vienu metu galėtų nešti kelias branduolines kovines galvutes, kad jomis būtų galima smogti skirtingiems taikiniams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius