-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Indija pradėjo bene didžiausią COVID-19 skiepijimo kampaniją pasaulyje: naudos „AstraZeneca“ ir savo vakcinas

1,3 mlrd. gyventojų turinti Indija šeštadienį pradėjo skiepyti medikus ir taip pradėjo bene didžiausią skiepijimo nuo COVID-19 kampaniją, rašo naujienų agentūra „Associated Press“.
Indijoje prasidėjo milžiniška skiepijimo nuo COVID-19 kampanija
Indijoje prasidėjo milžiniška skiepijimo nuo COVID-19 kampanija / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Indijoje glaudžiasi vienos didžiausių COVIVD-19 vakcinas gaminančių kampanijų, šalis turi plataus masto vakcinos programą, tačiau pats skiepijimo procesas – iššūkis.

Nors Indija jau turi patirties vakcinuojant didelį skaičių žmonių, nes kasmet nuo įvairių ligų skiepija apie 26 mln. vaikų, COVID-19 skiepų programa keliolika kartų platesnė – Indijos valdžia tikisi paskiepyti 300 mln. gyventojų, maždaug tiek gyventojų turi JAV.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Indijoje prasidėjo milžiniška skiepijimo nuo COVID-19 kampanija
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Indijoje prasidėjo milžiniška skiepijimo nuo COVID-19 kampanija

30 mln. iš jų – gydytojai, slaugytojai ir kitas gydymo įstaigų personalas. Likusieji 270 mln. žmonių priklauso rizikos grupėms – yra vyresni nei 50 metų, turi lėtinių ligų.

Medikams, kurie per COVID-19 pandemiją Indijos sveikatos apsaugos sistemai neleido sugriūti, skiepai suteikė pasitikėjimo ir vilties, kad gyvenimas vėl gali tapti normalus. Daugelis tryško pasididžiavimu.

„Džiaugiuosi, kad esu tarp pirmųjų, gaunančių vakciną“, – teigė slaugytoja Gita Devi ir atsiraitojo rankovę.

„Esu laimingas, kad gaunu Indijoje pagamintą vakciną. Dėl to mes nesame priklausomi nuo kitų“, – tikino ji, per visą pandemiją gydžiusi COVID-19 pacientus Laknovo ligoninėje.

Startą kampanijai davė ministras pirmininkas

Pirmasis COVID-19 vakcina Indijoje buvo paskiepytas Naujajame Delyje įsikūrusio medicinos mokslų institutų centro darbuotojas. Tai įvyko po to kai Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi rėžė kalbą per televiziją ir taip davė startą kampanijai.

„Pradedame didžiausio pasaulyje masto vakcinaciją ir tai pasauliui įrodo mūsų sugebėjimus“, – sakė jis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Narendra Modi
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Narendra Modi

Ministras pirmininkas prašė šalies piliečių būti atsargiems ir netikėti gandais apie nesaugias vakcinas.

Neaišku, ar 70-ies N.Modi pats pasiskiepijo nuo COVID-19, kaip ir kiti pasaulio lyderiai, siekę įrodyti vakcinų saugumą. Jo vadovaujama Vyriausybė anksčiau nurodė, jog politikai nebus priskiriami prie prioritetine tvarka skiepijamų grupių.

Skiepijant Indijos gyventojus gali kilti ir nesklandumų: siekiant stebėti vakcinų transportavimą planuojama pasikliauti skaitmenine sistema, tačiau didelėje šalies dalyje stringa interneto ryšys, o kai kuriuose kaimuose jo nėra išvis.

Indijos sveikatos apsaugos ministras pranešė, jog pirmąją vakcinavimo dieną kiekviename iš 3006 centrų visoje šalyje bus paskiepyta po maždaug 100 žmonių.

Indija vakcinavimui naudos dviejų gamintojų – Oksfordo universiteto ir farmacijos kompanijos „AstraZeneca“ ir Indijos bendrovės „Bharat Biotech“ – COVID-19 vakcinas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Indijoje prasidėjo milžiniška skiepijimo nuo COVID-19 kampanija
AFP/„Scanpix“ nuotr./Indijoje prasidėjo milžiniška skiepijimo nuo COVID-19 kampanija

Nerimas dėl „Bharat Biotech“ vakcinos saugumo

Europos Sąjunga nė vienos jų kol kas nenaudoja, o ir planuojama patvirtinti tik „AstraZeneca“ vakciną – sprendimas dėl šios vakcinos platinimo turėtų būti priimtas iki sausio 29 dienos.

Praėjusią savaitę krovininiai lėktuvai į skirtingus Indijos miestus iš viso nugabeno 16,5 mln. COVID-19 vakcinų dozių.

Sveikatos ekspertai išreiškė nerimą, jog „Bharat Biotech“ vakcinos naudojimas buvo patvirtintas nelaukiant detalių duomenų, kurie rodytų vakcinos efektyvumą, ir nepritarė jos naudojimui.

Indijos Sveikatos apsaugos ministerija su kritika nesutinka, tikina, kad vakcinos saugios ir medikai esą negalės pasirinkti, kurio gamintojo vakciną gauti.

Pasak vienos labiausiai COVID-19 paliestų Maharaštros kaimo ligoninės direktoriaus, „Bharat Biotech“ vakcinos patvirtinimas buvo skubotas ir neparemtas mokslu, o tai esą kelia nerimą.

„Skubėdama būti populistine, Vyriausybė priima sprendimus, kurie gali neatitikti viešų interesų“, – sakė jis.

Abejoja, ar dar šįmet pavyks turėti visuotinį imunitetą

Ekonomiškai pažengusiose valstybėse, tokiose kaip JAV, Jungtinė Karalystė, Izraelis, Kanada ar Vokietija, milijonai piliečių gavo bent jau pirmąją COVID-19 vakcinos dozę, tačiau kitur vakcinacijos procesai net neprasidėjo. Prognozuojama, kad tokiose šalyse kaip Iranas, ta pati Indija, Meksika ar Brazilijai šie metai bus sunkūs ir nusineš daug gyvybių.

Pasaulio sveikatos organizacijos vyriausioji mokslininkė Soumya Swaminathan suabejojo, kad jau šįmet pavyks paskiepyti 70 proc. pasaulio populiacijos ir išvystyti bendrą imunitetą COVID-19.

Pagal COVID-19 atvejų skaičių, Indija rikiuojasi antroje vietoje po JAV. Pagal mirčių nuo COVID-19 skaičių Indija trečioje vietoje po JAV ir Brazilijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius