Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 01 /20:35

Indija praneša apie galimą pirmą mirties nuo beždžionių raupų atvejį Azijoje

Indijos pareigūnai pirmadienį pranešė apie galimą pirmą mirties nuo beždžionių raupų atvejį Azijoje, mirus neseniai iš Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) sugrįžusiam vyrui, kuriam testais buvo nustatyta ši liga.
Beždžionių raupus sukeliantis virusas
Beždžionių raupus sukeliantis virusas / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Kaip sakoma Keralos valstijos Sveikatos apsaugos ministerijos pranešime, 22 metų vyrui atlikti testai „parodė, kad jis sirgo beždžionių raupais“.

Kol kas pranešta apie tris mirties nuo beždžionių raupų atvejus už Afrikos ribų. Protrūkį Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) yra paskelbusi tarptautinio masto ekstremaliąja visuomenės sveikatos situacija.

Minimas indas Keraloje mirė liepos 30 dieną, nuvežtas į ligoninę. Maždaug savaite anksčiau šis vyras sugrįžo iš JAE.

Tačiau kol kas neaišku, ar beždžionių raupai buvo tiesioginė jo mirties priežastis.

„Jaunuoliui beždžionių raupų simptomai nebuvo pasireiškę. Jis buvo paguldytas į ligoninę su encefalito ir nuovargio simptomais“, – sakė Keralos sveikatos apsaugos ministrė Veena George. Jos žodžius sekmadienį citavo dienraštis „The Indian Express“.

Pareigūnai stebi 20 žmonių, priskirtų didelės rizikos grupei, pridūrė ministrė. Tarp šių žmonių yra mirusio jaunuolio šeimos nariai, su juo futbolą žaidę draugai, juo rūpinęsi medikai.

18 000 atvejų

PSO duomenimis, nuo gegužės pradžios visame pasaulyje už Afrikos ribų nustatyta daugiau kaip 18 000 beždžionių raupų atvejų, dauguma jų – Europoje.

Praėjusią savaitę Ispanijoje užregistruoti du mirties nuo beždžionių raupų atvejai, o Brazilijoje – vienas.

Tačiau neaišku, ar beždžionių raupai iš tikrųjų buvo tų trijų žmonių mirties priežastis. Ispanijos institucijos sekmadienį dar nebuvo atlikusios mirusiųjų skrodimų, o Brazilijos pareigūnai teigė, kad jų šalyje miręs pacientas dar sirgo kitomis „rimtomis ligomis“.

PSO Europos skyrius šeštadienį pranešė, kad galima tikėtis daugiau su beždžionių raupais susijusių mirties atvejų.

„Europoje toliau plintant beždžionių raupams, galime tikėtis daugiau mirčių“, – pareiškime teigė PSO Europos skyriaus vyresnioji nepaprastųjų padėčių valdymo pareigūnė Catherine Smallwood.

C.Smallwood pabrėžė, kad reikia siekti „greitai nutraukti infekcijos plitimą Europoje ir sustabdyti šį protrūkį“.

Paulas Hunteris iš Jungtinėje Karalystėje įsikūrusio Rytų Anglijos universiteto sakė, kad nors beždžionių raupų sukeltų mirties atvejų rizika už Afrikos ribų „išlieka nedidelė, šie pranešimai dar labiau sustiprina būtinybę kuo greičiau pradėti skiepyti žmones, kuriems gresia didžiausia rizika“.

Visi ankstesni beždžionių raupais užsikrėtusių žmonių mirties atvejai buvo nustatyti Afrikoje, kur šis virusas, pirmąkart aptiktas 1970 metais, yra endeminis.

Pirmieji beždžionių raupų simptomai yra karščiavimas, galvos, raumenų ir nugaros skausmai. Vėliau ant veido, delnų ir padų atsiranda bėrimas, kuris progresuoja apimdamas įvairias stadijas.

Liga paprastai savaime praeina po dviejų–trijų savaičių, kartais užsitęsia iki mėnesio.

Nustatyta, kad Danijos vaistų gamintojos „Bavarian Nordic“ vakcina nuo raupų, kuria Jungtinėse Valstijose prekiaujama pavadinimu „Jynneos“, o Europoje – „Imvanex“, taip pat apsaugo nuo beždžionių raupų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius