Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Indija užsipuola Kiniją dėl „išgalvotų“ pavadinimų ginčijamame regione

Indija užsipuolė Kiniją dėl „išgalvotų“ pavadinimų suteikimo kelioms vietovėms ginčijamame Himalajų regione, Pekinui siekiant įtvirtinti savo pozicijas šioje teritorijoje prie abiejų šalių sienos.
Indijos karinė technika prie sienos su Kinija
Indijos karinė technika prie sienos su Kinija / „Scanpix“/AP nuotr.

Indija ir Kinija ginčijasi dėl kelių ilgos savo sienos ruožų. Santykiai smarkiai pablogėjo po 2020 metų birželį tarp Ladakho ir Tibeto įvykusio incidento, kai žuvo 20 Indijos karių.

Po šio incidento abi šalys regione papildomai dislokavo tūkstančius karių ir karinės technikos, o per virtinę derybų raundų įtampos sumažinti nepavyko.

Šią savaitę Kinijos civilinių reikalų ministerija pranešė „nustačiusi standartą“ 15 vietovių „Dzangnane“ („Pietų Tibete“), kurį Indija vadina Arunačal Pradešu, pavadinimams.

Šioms gyvenamosioms vietovėms, upėms ir kalnams Kinija oficialiai suteikė kiniškus pavadinimus. 2017 metais panašiai buvo suteikti nauji pavadinimai šešioms kitoms vietovėms tame pačiame rajone.

„Arunačal Pradešas visuomet buvo ir visuomet bus neatsiejama Indijos dalis“, – ketvirtadienį pareiškė Indijos Užsienio reikalų ministerija.

„Išgalvotų pavadinimų priskyrimas vietovėms Arunačal Pradeše nekeičia šio fakto“, – sakoma ministerijos atstovo Arindamo Bagchi pareiškime.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Zhao Lijianas sakė, kad „Pietų Tibetas yra Kinijos Tibeto autonominiame regione ir istoriškai yra Kinijos teritorija“. Jis pridūrė, kad Kinija turėjo visas teises suteikti naujus pavadinimus.

Bėgant šimtmečiams Tibetas tai būdavo nepriklausomas, tai priklausydavo Kinijai. Ši sako 1951-aisiais „taikiai išvadavusi“ regioną, uoliai saugo bei militarizuoja Tibeto sieną ir atmeta bet kokius debatus apie istorinį regiono priklausymą kinams.

Tuo metu Indija naująjį Kinijos sausumos sienų įstatymą, priimtą spalį ir turintį įsigalioti sausio 1-ąją, laiko Pekino pozicijos griežtinimu.

Įstatyme Kinijos suverenumas ir teritorinis vientisumas vadinami „šventais ir neliečiamais“. Pagal jį Pekinas gali „imtis priemonių“, kad apsaugotų savo teritorinį vientisumą ir sausumos sienas, apsisaugotų nuo „bet kokių veiksmų, kenkiančių teritoriniam suverenumui ir sausumos sienoms“, ir kovotų su tokiais veiksmais.

Indija spalio mėnesį sakė, jog tikisi, kad „Kinija vengs veiksmų šio įstatymo pretekstu, galinčių vienašališkai pakeisti situaciją Indijos ir Kinijos pasienio rajonuose“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius