-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Indijoje 11 vyrų įkalinti iki gyvos galvos už jautienos pardavėjo nužudymą

Indijos teismas trečiadienį laisvės atėmimu iki gyvos galvos nubaudė 11 vyrų, nužudžiusių vieną musulmoną mėsos prekeivį, kuris, jų manymu, vežė jautieną.
Indijos vėliava
Indijoje 11 vyrų įkalinti iki gyvos galvos už jautienos pardavėjo nužudymą / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Indija Nužudymas

Šis teismo nuosprendis yra vienas pirmųjų linčiuotojams, siekusiems apsaugoti hinduistų šventomis laikomas karves.

11 vyrų buvo pripažinti kalti 2017-ųjų birželį rytinėje Džarkando valstijoje nužudę Alimuddiną Ansari. Tarp nuteistųjų yra ir vienas darbininkas, priklausantis premjero Narendros Modi valdančiajai partijai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Indijos ministras pirmininkas Narenda Modi
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Indijos ministras pirmininkas Narenda Modi

Tiems vyrams buvo pareikšti kaltinimai nužudymu, maištavimu bei kitais nusikaltimais. Džarkando Ramgaro apylinkės teismas nuosprendį jiems paskelbė trečiadienį.

„Paspartintas teismas vakar jiems skyrė laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmes“, – naujienų agentūrai AFP ketvirtadienį sakė Ramgaro vyresnysis policijos pareigūnas Rajeshas Kumaras.

„Pirmą kartą teismas pripažino kaltais ir nuteisė (asmenis) už nulinčiavimą ginant karves“, – teigė jis.

R. Kumaras sakė, kad dėl to vyro nužudymo buvo areštuota 12 įtariamųjų, tačiau vienas iš jų yra nepilnametis, todėl teismas jį paleido.

Indijoje karvių skerdimo ir neteisėto galvijų gabenimo klausimas kelia itin didelę įtampą. Daugelyje šios šalies, kur daugiausiai gyvena hinduistų, valstijų, taip pat ir Džarkande, karvių skerdimas laikomas nusikaltimu, už kurį numatyta bausmė.

Nemažai žmonių, o ypač musulmonai ir žemiausioms kastoms priklausantys neliečiamieji, dažnai puldinėjami dėl įtariamo karvių skerdimo ir jautienos vartojimo.

Šalies teismai taip pat nagrinėja dar kelias panašias bylas, praneša Indijos žiniasklaida.

Žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ (HRW) paragino indų teisėsaugą imtis skubių veiksmų ir ištirti bei išspręsti tas bylas, kad „atsakingieji už neapykantos nusikaltimus“ būtų suvaldyti.

„Pareigūnams reikės dar daug padaryti, kol jie įtikins religines mažumas ir socialiai atskirtas bendruomenes, kad teisingumas gali būti užtikrintas“, – sakoma HRW pranešime, paskelbtame vėlų trečiadienį.

Kritikai sako, kad linčiuotojus padrąsino N.Modi dešiniojo sparno nacionalistinės partijos „Bharatiya Janata“, pažadėjusios visiškai uždrausti skersti karves šalyje, išrinkimas 2014 metais.

Premjeras savo ruožtu pasmerkė virtinę musulmonų ir kitų mažumų atstovų nužudymų, gyventojų daugumą sudarantiems hinduistams ginant šventomis laikomas karves.

Rugpjūtį Indijos rytinėje dalyje kaimiečiai mirtinai sumušė du karves vežusius musulmonus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius